Προβληματισμός φαίνεται να κυριαρχεί μεταξύ των αναλυτών στις διεθνείς αγορές ομολόγων για τις επιπτώσεις που έχει η τρέχουσα περίοδος ανατιμήσεων, λόγω των αυξήσεων διεθνώς στα προϊόντα ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τους τελευταίους μήνες οι αποδόσεις όλων των κρατικών ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα, με τους γερμανικούς τίτλους μάλιστα να περνούν σε θετικές αποδόσεις, ενώ «παραδοσιακά» είχαν κόστος ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.
Ως «δείκτη» για τα ομόλογα των χωρών μελών της ΕΕ και της Ευρωζώνης, χρησιμοποιούν πολλοί τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ την Δευτέρα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρότι προσπάθησε να είναι καθησυχαστική, πρακτικά επιβεβαίωσε ότι λόγω των πληθωριστικών κινδύνων, θα υπάρξει σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Τα ελληνικά ομόλογα ήταν τα μόνα που δεν φάνηκε να ωφελούνται ουσιαστικά από αυτές τις δηλώσεις, αμέσως μετά.
H Deutsche Bank σε ανάλυσή της σημειώνει ότι οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθούν τα ελληνικά ομόλογα, που την Δευτέρα είδαν την απόδοσή τους να αυξάνεται κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) για να υποχωρήσει μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ κατά σημαντικά λιγότερο. Τελικά, έκλεισε την ημέρα μόνο 6,1 μονάδες βάσης κάτω από το υψηλό ημέρας, στο 2,45% και ημερήσια αύξηση 22 μονάδων βάσης (βρισκόταν κοντά στο 0,5% το περασμένο καλοκαίρι), ενώ οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί τίτλοι είδαν τις αποδόσεις τους να μειώνονται.
Αντίθετα, η αμερικανική JP Morgan επιμένει να συστήνει μακροπρόθεσμες επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα έναντι των υπόλοιπων της περιφέρειας, βλέποντας ότι οι υψηλές αποδόσεις θα ανταμείψουν τους τολμηρούς επενδυτές. Προβλέπουν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα αυξηθούν από τις αγορές, αλλά τελικά η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει τις πιέσεις. Για την Ελλάδα προβλέπει ότι το spread του 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού θα συρρικνωθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες.
Το σημαντικότερο ωστόσο που προκύπτει από τα παραπάνω, είναι ότι σε μία ακόμη κρίση, οι ελληνικοί τίτλοι του Δημοσίου έχουν ήδη μπει στο μάτι των κερδοσκόπων λόγω της διαφαινόμενης κρίσης στις τιμές ενέργειας, με το δημόσιο χρέος της χώρας να παραμένει σε ύψος ρεκόρ…