Ελλείψεις στο σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γερμανία

Στα τέλη του περασμένου έτους η Ντούνγια Μιγιάτοβιτς, Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, πέρασε πέντε ημέρες στη Γερμανία για να σχηματίσει εικόνα για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χθες η σερβοβόσνια Επίτροπος του διεθνούς οργανισμού προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Στρασβούργο παρουσίασε την έκθεσή της συμπεραίνοντας ότι υπάρχει ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και βελτιώσεων από γερμανικής πλευράς.

Μολονότι η γερμανική κυβέρνηση έλαβε μέτρα για να καταστήσει το κοινωνικό σύστημα πιο προσβάσιμο, η Ντούνγια Μιγιάτοβιτς πιστεύει ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες. Επικρίνει για παράδειγμα το γεγονός ότι το υψηλό επίπεδο φτώχειας είναι δυσανάλογο με την ευημερία της χώρας. Διαπιστώνει ότι παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία πλήττονται ιδιαίτερα από τη ανέχεια. Εκφράζει επίσης την ανησυχία της για τον αυξανόμενο αριθμό αστέγων στη χώρα.

Αν και η Γερμανία επιδιώκει να ενισχύσει τα δικαιώματα των παιδιών, στην πράξη η όποια πρόοδος είναι περιορισμένη. Για παράδειγμα, η έκθεση καταγγέλλει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν αντιλαμβάνονται ότι οφείλουν να θέτουν το συμφέρον του παιδιού στο επίκεντρο των αποφάσεών τους. Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικρίνει επίσης την έλλειψη κεντρικής αρχής, η οποία να συντονίζει και να προωθεί τα δικαιώματα των παιδιών σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα ζητά περισσότερες δυνατότητες για ανεξάρτητες καταγγελίες.

«Προσοχή σε ξενοφοβία και ρατσισμό»

Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί και στη βελτίωση δικαιωμάτων ατόμων με αναπηρία, αναφέρει η Ντούνγια Μιγιάτοβιτς στην έκθεσή της. Παρά το γεγονός ότι οι δομές φροντίδας είναι καλά χρηματοδοτούμενες δεν είναι συμπεριληπτικές. Οι «προστατευόμενοι χώροι», όπως τα ειδικά σχολεία, τα εργαστήρια και οι ειδικές εγκαταστάσεις διαμονής δυσχεραίνουν μια ανεξάρτητη ζωή των ΑΜΕΑ μέσα στην κοινωνία. Η Επίτροπος καλεί επομένως τη Γερμανία να επενδύσει σε δομές ενσωμάτωσης και ένταξης.

Παρά τα σαφή στοιχεία και τις εκθέσεις εμπειρογνωμόνων, η Γερμανία αναδείχθηκε ως η χειρότερη από τις 13 χώρες της ΕΕ στο μικροσκόπιο του οργανισμού όσον αφορά τις διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής. Σύμφωνα με την Ντούνγια Μιγιάτοβιτς θεμελιώδη πρότυπα καταπολέμησης των διακρίσεων και ισότητας εξακολουθούν να είναι ελάχιστα γνωστά στη Γερμανία. «Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αυξανόμενη ξενοφοβία και τον ρατσισμό που απειλούν να υπονομεύσουν την κοινωνική συνοχή και να αποσταθεροποιήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς», τονίζει η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η έκθεση δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική πραγματικότητα»

Η έκθεση δεν είναι νομικά δεσμευτική αλλά δίνει το έναυσμα για διάλογο μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Βερολίνοχαιρέτισε την έκθεση. Σε ορισμένους τομείς ωστόσο η Γερμανία δεν αποδέχεται την κριτική και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση για τα κοινωνικά δικαιώματα «σε πολλά σημεία δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική πραγματικότητα». Το ίδιο ισχύει σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση και για τις εκτιμήσεις σχετικά με τα άτομα με αναπηρία. Εκτός αυτού το Βερολίνο αποδέχεται μόνο εν μέρει όσα καταγράφονται στην έκθεση για την ανέχεια στη χώρα.

Τέλος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θεωρεί απαραίτητη μια κεντρική αρχή για τα δικαιώματα των παιδιών και επισημαίνει ότι θα πραγματοποιηθεί νέα προσπάθεια να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των παιδιών στο γερμανικό Σύνταγμα. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την άποψη ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή διεθνών προτύπων για την καταπολέμηση του ρατσισμού, αλλά αναγνωρίζει ότι «η μάχη κατά του ρατσισμού» είναι «μια συνεχής και μακρόπνοη προσπάθεια».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...