Ελλάδα προς Google, Meta και TikTok: «Ενσωματώστε τώρα την επαλήθευση ηλικίας»

Η Ελλάδα ζητά από Google, Meta, TikTok και Snapchat να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή λύση επαλήθευσης ηλικίας μέσω KidsWallet και gov.gr Wallet. Δημήτρης Παπαστεργίου: «Η προστασία των παιδιών δεν μπορεί να περιμένει»


Επιστολή προς τις μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες του κόσμου – Google, Meta, Snapchat και TikTok – απέστειλε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καλώντας τις να υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό σύστημα επαλήθευσης ηλικίας μέσα από τις εφαρμογές KidsWallet και gov.gr Wallet.

Η επιστολή φέρει την υπογραφή του υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου και εντάσσεται στο πλαίσιο της ελληνικής στρατηγικής για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο, με στόχο να διαμορφωθεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πρότυπο ψηφιακής ενηλικίωσης.


Κάλεσμα για «εθελοντική συμμόρφωση»

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά από τους τεχνολογικούς κολοσσούς να προχωρήσουν οικειοθελώς στην ενσωμάτωση της λύσης επαλήθευσης ηλικίας της ΕΕ, πριν αυτή καταστεί υποχρεωτική.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, μια τέτοια κίνηση θα αποδείκνυε ότι οι εταιρείες «είναι αφοσιωμένες στην προστασία των πιο ευάλωτων χρηστών τους» και θα διευκόλυνε τη συμμόρφωση με τον Νόμο περί Ψηφιακής Ασφάλειας (ΨΥΑ), που προβλέπει απαγόρευση στοχευμένων διαφημίσεων προς ανηλίκους.


«Πρέπει να κινηθούμε τώρα»

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι η συνεργασία των πλατφορμών είναι κρίσιμη:

«Η συνεργασία των ψηφιακών πλατφορμών είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε σε ένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό σύστημα επαλήθευσης ηλικίας στην Ευρώπη. Πρέπει να κινηθούμε τώρα με πράξεις – δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο. Μόνο μέσα από κοινή και συντονισμένη δράση μπορούμε να προστατεύσουμε πραγματικά τους ανηλίκους, αποτρέποντας την πρόσβασή τους σε ακατάλληλο και εθιστικό περιεχόμενο, καθώς και σε προϊόντα όπως το αλκοόλ, τα καπνικά είδη και τα τυχερά παιχνίδια».


Η Ελλάδα στην «πρώτη γραμμή» των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών

Η Αθήνα έχει ήδη αναδειχθεί σε πρωτοπόρο δύναμη στις συζητήσεις για την ασφάλεια των ανηλίκων στο διαδίκτυο.
Όπως σημειώνεται στην επιστολή, η χώρα συμμετέχει ενεργά στις τεχνικές διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ήταν μεταξύ των πρώτων που υιοθέτησαν πιλοτικά την ευρωπαϊκή λύση επαλήθευσης ηλικίας.

Η ελληνική θέση – που παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – προβλέπει τη θέσπιση μιας ενιαίας, πανευρωπαϊκής ψηφιακής ηλικίας ενηλικίωσης, ώστε οι ανήλικοι να προστατεύονται ενιαία σε όλες τις χώρες-μέλη.


Το KidsWallet και το νέο ευρωπαϊκό “Miniwallet”

Στο τεχνικό σκέλος, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει ότι η Ελλάδα προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην πλήρη ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής λύσης επαλήθευσης ηλικίας στις εφαρμογές KidsWallet και gov.gr Wallet, με λειτουργικότητα έως τον Νοέμβριο του 2025.

Το KidsWallet, η πρώτη κρατική εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας, διαθέτει τρεις λειτουργίες:

  • αποθήκευση προσωπικών εγγράφων,
  • γονικό έλεγχο,
  • και ψηφιακή επαλήθευση ηλικίας μέσω ευρωπαϊκού συστήματος.

Η νέα ευρωπαϊκή εκδοχή, γνωστή ως «Miniwallet», θα επιτρέπει ασφαλή και ανώνυμη επιβεβαίωση ηλικίας χωρίς αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων.


Η στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών

Η ελληνική πρόταση έλαβε θερμή υποδοχή στο πρόσφατο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ στη Δανία.
Το τελικό προσχέδιο των νέων Οδηγιών για την Προστασία των Ανηλίκων επιτρέπει πλέον σε κάθε κράτος να ορίσει εθνικά όρια ηλικίας για πρόσβαση σε ορισμένα είδη περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων – γεγονός που καθιστά υποχρεωτική την επαλήθευση ηλικίας από τους παρόχους.


«Να βρεθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας»

Η επιστολή του υπουργείου κλείνει με σαφές μήνυμα προς τους τεχνολογικούς κολοσσούς:

«Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά τη συνεργασία που έχει οικοδομηθεί με τις πλατφόρμες και είναι βέβαιη ότι θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία να βρεθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Και όπως δήλωσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Οι γονείς πρέπει να έχουν τα εργαλεία για να προστατεύουν τα παιδιά τους, και αυτό είναι το χρέος μας. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε και άλλα κράτη-μέλη και να συνεργαστούμε στενά με τις πλατφόρμες, ώστε η προστασία των παιδιών να γίνει πραγματικότητα – όχι υπόσχεση».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση