ΕΚΤ: Ευπρόσδεκτη η επιβράδυνση του πληθωρισμού, αλλά η μάχη συνεχίζεται

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι «ευπρόσδεκτη», αλλά απαιτούνται περισσότερα στοιχεία προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διεκδικήσει τη νίκη σε αυτό το μέτωπο, τόνισε επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξή του στην ιρλανδική εφημερίδα The Currency.

«Είναι ευπρόσδεκτη η επιβράδυνση του υποκείμενου πληθωρισμού, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αυγούστου, αλλά ένας μήνας δεδομένων είναι μόνο μια πληροφορία: πρέπει να συνεχιστεί η μάχη», τονίζει ο Λέιν και προσθέτει: «Τα λεπτομερή στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν θα δημοσιευτούν μέχρι τα μέσα του μήνα, οπότε θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί».

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια εννιά φορές από τον Ιούλιο του 2022 και εξετάζει τα δεδομένα αν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 14 Σεπτεμβρίου, ή εάν είναι θα κάνει ένα «διάλειμμα».

Οι αγορές εκτιμούν μόνο 25% πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων στις 14 Σεπτεμβρίου, αλλά εξακολουθούν να αναμένουν νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης πριν από το τέλος του έτους, εν όψει της μείωσης των επιτοκίων που αναμένεται στα μέσα του 2024.

Ο Φίλιπ Λέιν συστήνει υπομονή, επισημαίνοντας την πρόβλεψη της ΕΚΤ τον Ιούνιο ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% θα διαρκέσει έως το 2025.

«Ένας πληθωρισμός 10% δεν πέφτει πολύ γρήγορα στο 2%, αλλά… έχει ήδη μειωθεί στο μισό από το 10 στο 5% και αναμένεται περαιτέρω πρόοδος φέτος», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών