Με τα «υλικά» του διχασμού και του κοινωνικού αυτοματισμού επιδιώκει η κυβέρνηση να χτίσει το τείχος ανοσίας έναντι της Covid-19 και της μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού. Οι κορυφαίοι υπουργοί, με δηλώσεις και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, επιχειρούν να εμβαθύνουν τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών ομολογώντας -παρά τις παχυλές χρηματοδοτήσεις των ΜΜΕ- την αποτυχία της γαλάζιας επιχείρησης πειθούς για την επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν πλέον ότι η επίτευξη της ανοσοποίησης του πληθυσμού θα επέλθει αρχές Σεπτεμβρίου, σε αντιπαραβολή με το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη (3 Ιουνίου) προς τους τουρίστες ότι «η Ελλάδα υποδέχεται το καλοκαίρι θωρακισμένη με την ασπίδα του εμβολιασμού».
Ενδεικτική της κυβερνητικής αμηχανίας ήταν η επιλογή της Αριστοτελίας Πελώνη -στο τελευταίο μπρίφινγκ- να μην προβεί δημοσίως σε προβλέψεις λέγοντας απλώς ότι «το τείχος ανοσίας εξαρτάται από τη συμμετοχή»…
Γαλάζιοι διαγκωνισμοί κυνισμού
Η διάψευση των προσδοκιών περί τέλους της πανδημίας, τις οποίες καλλιέργησε ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δημόσιες τοποθετήσεις του, επιφέρει πανικό στη γαλάζια παράταξη. Οι εύλογες διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών καταστημάτων για τις αποφάσεις που αφορούν τον διαχωρισμό των χώρων τους αντιμετωπίστηκαν με έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό κυνισμού μεταξύ των υπουργών.
Αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε σημειώσει με ωμό τρόπο προς τους φορείς της εστίασης ότι «δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά», σε αντιδιαστολή με τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι «ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι και για το πιο ακραίο σενάριο»!
Τη σκυτάλη από τον υπουργό Ανάπτυξης παρέλαβε ο Άκης Σκέρτσος, που, τοποθετώντας τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας πάνω από τα κεφάλια όποιων διαμαρτύρονται, δήλωσε ότι «δεν τρέχουν τα χρήματα από τα μπατζάκια μας». Οι δηλώσεις, ωστόσο, των κ. Σκέρτσου και Γεωργιάδη πυροδότησαν τις έντονες ανησυχίες των φορέων της εγχώριας οικονομίας, αλλά και των διεθνών παραγόντων, για το επίπεδο ρευστότητας των δημόσιων ταμείων ενόψει ενός πιθανού τέταρτου πανδημικού κύματος!
Σε αυτό το φόντο η κυβερνητική εκπρόσωπος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν» αδειάζοντας τους υπουργούς. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, παρά τη βαθιά ύφεση, «ότι η ελληνική οικονομία άντεξε, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας, και έδειξε αντανακλαστικά και αποτελέσματα καλύτερα του αναμενόμενου».
Lockdown και απολύσεις για μεικτές επιχειρήσεις και ανεμβολίαστους
Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει τον βίο αβίωτο στους ανεμβολίαστους και να διαμορφώσει, συνάμα, ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους «μεικτούς» χώρους. Οι γαλάζιοι αξιωματούχοι αποκλείουν την περίπτωση νέου καθολικού λουκέτου στην οικονομία και την κοινωνία «για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια».
Με τον τρόπο αυτόν προμήνυσαν ότι, σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας, θα ληφθούν περιοριστικά στοχευμένα μέτρα που θα αφορούν όσους δεν έκαναν το εμβόλιο. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες ότι, σε περίπτωση επιδείνωσης της υγειονομικής εικόνας, το lockdown θα αφορά μόνο τις μεικτές επιχειρήσεις.
Κυβερνητικοί κύκλοι προκρίνουν δε, εμμέσως πλην σαφώς, τον εξοβελισμό των ανεμβολίαστων εργαζομένων με το επιχείρημα ότι ο εργοδότης μπορεί να επιλέξει να έχει μόνο εμβολιασμένο προσωπικό, καθώς θα υπάρχει σχετική ένδειξη στην πόρτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δρομολογηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αποστερούν τη δυνατότητα αποζημίωσης στον ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης με ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε περίπτωση που προκύψουν κρούσματα και ανασταλεί η λειτουργία της…