Στις εννέα μονοεδρικές περιφέρειες στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση αφού πέρα από την ουσία -τις ψήφους δηλαδή που θα καταφέρει να πάρει κάθε κόμμα – μετράνε και οι εντυπώσεις.
Παραδοσιακά οι μονοεδρικές αποτελούσαν προνομιακό πεδίο για την Νέα Δημοκρατία καθώς κατάφερνε να πετύχει μεγάλα ποσοστά σε όλες τις εκλογές.
Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι το ίδια και σήμερα, αφού κάποιες από αυτές τις μονοεδρικές αποτελούν τα μεγάλα «αγκάθια» για το κυβερνών κόμμα.
Η Κεφαλονιά για παράδειγμα, την οποία επισκέφθηκε χθες ο πρωθυπουργός αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ αφού παρά το γεγονός ότι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε επικρατήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -λαμβάνοντας όμως μικρότερο ποσοστό από αυτό που πήρε σε όλη την επικράτεια- σήμερα το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μία πολύ καλή υποψηφιότητα, αυτή του Νικόλα Φαραντούρη.
Πιο συγκεκριμένα το κυβερνών κόμμα είχε πάρει το 2019, 37,94% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 32.45%. Καλύτερες επιδόσεις είχε η Νέα Δημοκρατία στη Ζάκυνθο -ποσοστό 41,9%- και στη Λευκάδα -ποσοστό 44.37%-.
Ιδιαίτερα προβληματική εμφανίζεται η μονοεδρική των Γρεβενών καθώς στην κυβέρνηση αγωνιούν για το εάν η υπόθεση Πάτση έχει αφήσει βαθιά το στίγμα της στην τοπική κοινωνία.
Στην αναμέτρηση του 2019 το κυβερνών κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 43.1%, διατηρώντας μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στο 29.49%.
Αισιόδοξοι εμφανίζονται στην Κυβέρνηση για την μονοεδρική της Καστοριάς όπου στις εκλογές του 2019 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 50,23%. Η περιοχή ωστόσο αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθώς εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των κακών σχέσεων της χώρας μας με την Ρωσία η αγορά της γούνας είναι ανύπαρκτη.
Στην Ευρυτανία το 2019 η Νέα Δημοκρατία πήρε 48.87% ενώ προβάδισμα είχε και σε δύο ακόμα μονοεδρικές: τη Φωκίδα (με ποσοστό 44.75%) και τη Θεσπρωτία (41.14%). Να σημειωθεί πως η Θεσπρωτία έγινε μονοεδρική μετά την τελευταία απογραφή, καθώς μέχρι και το 2019 εκλέγονταν δυο βουλευτές.
Αμφίρροπη αναμένεται να είναι η μονομαχία και στην εκλογική περιφέρεια της Σάμου, όπου στις τελευταίες εκλογές η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει 34,13% και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 29.08%. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια να σημειωθεί πως αυξημένα είναι τα ποσοστά του ΚΚΕ, που στην αναμέτρηση του 2019 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 14.47%.