Εισαγγελέας για σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ: Ένοχη η παρέα Άδωνι, Πουλή για τις παράνομες προσλήψεις

Την ενοχή της αποκαλούμενης και ως «παρέας» του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις παράνομες προσλήψεις επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας Σπύρος Παππάς και την αγόρευση του στη σημερινή ακροαματική διαδικασία.

Πρόκειται για την υπόθεση που έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από ενέργειες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και η οποία εκδικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας από τον περασμένο Ιανουάριο.

Κατηγορούμενοι είναι τέσσερα πρόσωπα: Ο πολιτευτής της ΝΔ, Σταμάτης Πουλής, ο οποίος εκτός από προσωπικός φίλος του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη είναι και συνεργάτης του στο υπουργείο Υγείας, η σύζυγός του Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, η πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ Αικατερίνη Πολύζου και ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρο Παπαδημητρίου.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση στις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή πράξη άνω των 120.000 ευρώ και της συνέργειας στην ως άνω πράξη.

Διαβάστε σχετικά: Άδωνης για παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ: Εγώ έδωσα προφορική εντολή, δεν υπήρξε ζημία επειδή εργάστηκαν

«Ζημιώθηκε με 188.000 ευρώ το ΚΕΕΛΠΝΟ»

Όπως ανέφερε ο έμπειρος εισαγγελέας Εφετών, Σπύρος Παππάς, πράγματι «σε έκτακτες περιπτώσεις επιτρέπονται γρήγορες προσλήψεις». Ωστόσο, όπως υποστήριξε όλες «οι προσλήψεις θα έπρεπε να γίνονται βάσει εσωτερικού κανονισμού», ενώ «εάν αφορούν σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού θα έπρεπε να υλοποιούνται με συμβάσεις έργου ώστε να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, το ΚΕΕΛΠΝΟ «επιβαρύνθηκε» από τις επίδικες προσλήψεις. Όπως ανέφερε, πράγματι «από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι την περίοδο εκείνη υπήρχαν ζητήματα δημόσιας Υγείας». Ωστόσο, όπως ανέφερε «οι προσλήψεις αυτές δεν κάλυψαν στο σύνολό τους ανάγκες δημόσιας Υγείας και δεν υπήρχε αναγκαιότητα πρόσληψης». Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε ορισμένες περιπτώσεις από τις 22 προσλήψεις, όπως για παράδειγμα όσους προσελήφθησαν στο γραφείο τύπου του υπουργού Υγείας (τότε Άδωνις Γεωργιάδης), στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου κτλ.

Σε ότι αφορά τον τότε διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρο Παπαδημητρίου ο εισαγγελέας Παππάς, επισήμανε πως «υπέγραψε τις μισθοδοτικές καταστάσεις των 22 εξωτερικών συνεργατών γνωρίζοντας ότι προσλήφθηκαν παρανόμως και δεν κάλυπταν αναγκαίες ανάγκες». Από τις προσλήψεις αυτές «εξαίρεσε» ορισμένες που αφορούσαν σε προσλήψεις γιατρών σε διάφορα νοσοκομεία λέγοντας ότι «ακόμα και σήμερα κανένας γιατρός δεν είναι περιττός στο ΕΣΥ».

Κατά τον εισαγγελέα Παππά, ο κ. Παπαδημητρίου ουδέποτε εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ «την αναγκαιότητα πρόσληψης προσωπικού».

Για τους άλλους τρεις κατηγορούμενους ο κ. Παππάς πρότεινε την ενοχή τους για το αδίκημα της συνέργειας στην απιστία σε βαθμό κακουργήματος, προσδιορίζοντας τη ζημία στο ποσό των 188.000 ευρώ. Με βάση το κατηγορητήριο η ζημία του ΚΕΕΛΠΝΟ ανήλθε σε 251.629 ευρώ. Ωστόσο ο εισαγγελέας της έδρας έκρινε ότι περί τα 63.000 ευρώ από αυτά αφορούσαν σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και επομένως δεν υπήρξε ζημία.

Πιο αναλυτικά σε ότι αφορά τις Ανδρονίκη Θεοφιλάτου και Αικατερίνη Πολύζου ο εισαγγελέας τόνισε ότι «γνώριζαν το παράνομο των προσλήψεων και ότι δεν υπήρχε ταμειακό υπόλοιπο από τα προγράμματα χορηγιών». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο η αμοιβή των 22 εξωτερικών συνεργατών είχε προέλθει από χορηγία της «ESTEE LAUDER» το 2006.

Για τον Σταμάτη Πουλή υποστήριξε ότι «υπέγραψε χαρτί για να έχει την κάλυψη ως προς τη νομιμοποίηση των προσλήψεων». Πρόκειται για την εισήγηση Πουλή προς ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ στα μέσα Δεκεμβρίου του 2013 για «υπαγωγή στην οργανωτική δομή του τμήματος διοικητικού συντονισμού του γραφείου προστατευόμενων διαμερισμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Να σημειωθεί ότι στις απολογίες τους σε προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, οι κατηγορούμενοι είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, αποδίδοντας σε αυτές πολιτικά χαρακτηριστικά. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Ιουλίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ