ΕΕ: Τεράστιο το κόστος της διεύρυνσης – Τι σημαίνει για τον προϋπολογισμό η προσθήκη εννιά χωρών στην ΕΕ

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την προσθήκη εννιά νέων χωρών- Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία και τα έξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων- θα κόστιζε στα υπάρχοντα κράτη-μέλη πάνω από 256 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Βρυξελλών.

Αυτό σημαίνει περικοπή των γεωργικών επιδοτήσεων κατά περίπου ένα πέμπτο.

«Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα και να λαμβάνουν λιγότερα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Πολλά κράτη μέλη που είναι επί του παρόντος καθαροί αποδέκτες θα γίνουν καθαροί συνεισφέροντες», αναφέρει το έγγραφο της γραμματείας του συμβουλίου της ΕΕ, που διέρρευσε στους Financial Times.

Η Ουκρανία, μακράν η μεγαλύτερη από τις εννέα χώρες που έχουν ήδη γίνει δεκτές ως πιθανές υποψήφιες για ένταξη χώρες, θα δικαιούται 186 δισ. ευρώ σε επτά χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα. Αυτό το ποσό θα προστεθεί στις εκτιμήσεις για το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, οι οποίες εκτιμήθηκαν σε περίπου 400 δισ. ευρώ φέτος από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Το κόστος της διεύρυνσης γίνεται γνωστό την ώρα που 51 Ευρωπαίοι ηγέτες μεταβαίνουν στη Γρανάδα της Ισπανίας για τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας – με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για τις εννέα χώρες που περιμένουν στην ουρά για ένταξη στην ΕΕ.

Η διεύρυνση έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο επείγοντα θέματα για την ΕΕ με τους ηγέτες να συναντώνται την Παρασκευή για να συζητήσουν πώς να κατευθύνουν τη συζήτηση όσον αφορά τα βασικά ζητήματα, όπως ο προϋπολογισμός, ο αριθμός των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μέλλον της κοινής γεωργικής πολιτικής και εάν ένα διευρυμένο μπλοκ θα μπορούσε να συνεχίσει ή όχι με ομόφωνη ψηφοφορία σε ορισμένα ζητήματα.

Συζητείται επίσης εάν η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε μια διαδικασία δύο ταχυτήτων, επιτρέποντας δηλαδή στα κράτη μέλη να εισέλθουν σταδιακά στην Ένωση.

Ο λογαριασμός της διεύρυνσης

Το έγγραφο που διέρρευσε στους FT εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά 21% σε 1,47 τρισ. ευρώ εάν ενταχθούν και οι εννέα χώρες. Αυτό θα συνεπαγόταν σημαντική αύξηση των συνεισφορών για τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, κάτι που σημαίνει πως για να ενισχυθεί η χρηματοδότηση είναι απαραίτητο να υπάρξουν μεταβατικές περίοδοι.

Τα ποσά που δαπανώνται για τη γεωργία θα αλλάξουν επίσης, με την Ουκρανία να δικαιούται 95 δισ. ευρώ σε διάστημα επτά ετών, άλλο ένα κόστος που θα πρέπει να εξετάσουν τα κράτη μέλη. Η Ουκρανία υποστηρίζει πάντως ότι, καθώς είναι παγκόσμιος ηγέτης στις αγορές σιτηρών, ηλιέλαιου και πουλερικών, η ένταξή της θα ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ.

Ένα άλλο βασικό ζήτημα είναι το ταμείο συνοχής, το οποίο παρέχει χρήματα για υποδομές σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Το ταμείο θα επηρεαστεί επίσης σημαντικά από τη διεύρυνση. Σύμφωνα με την τρέχουσα οικονομική φόρμουλα, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Λιθουανία δεν θα είναι πλέον επιλέξιμες για τα κεφάλαια.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...