Στην κατάθεση 34 υπογραφών και του πόθεν έσχες του, προχώρησε σήμερα ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης.
Στην ομιλία του τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται σήμερα να προχωρήσει μπροστά. Η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη έχει να ακολουθήσει μόνο έναν δρόμο: Μπροστά.
Ζήτησε πανστρατιά των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων. «Ανακτάμε τη δύναμη και την εξωστρέφεια ενός σύγχρονου Αριστερού, Πράσινου, Ευρωπαϊκού κόμματος. Λειτουργούμε όλοι, η κορυφή και τα όργανα του κόμματος, με ενότητα, συντροφικότητα και αλληλεγγύη».
Ασκώντας κριτική στη φοβική και ηττοπαθή λογική της δαιμονοποίησης του προγραμματικού διαλόγου με τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις, ζήτησε να «προχωρήσουμε στην περιφερειακή συγκρότηση και ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας σε μια μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη απ’ την Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.
Μια πατριωτική Αριστερά με αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια, πρωτοβουλίες, διεθνές κύρος και ευρωπαϊκή παρουσία στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Που θα εμπνέει σεβασμό στους αντιπάλους και ενθουσιασμό στους πολίτες. Και έτσι να ηγηθούμε μιας νικηφόρου εκλογικής πορείας των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων».
Όπως είπε το πολιτικό του σχέδιο βασίζεται σε 10 άξονες μίας Νέας Προοδευτικής – Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Διακυβέρνησης:
Κοινωνική και εισοδηματική δικαιοσύνη: με δίκαιο φορολογικό σύστημα, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων.
Ανθρωποκεντρισμός και κοινωνία. Ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον και διαφύλαξη των αναγκών των μελλοντικών γενεών.
Η ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό. Ενεργειακή δημοκρατία με ενεργειακές κοινότητες και χαμηλό και βιώσιμο ενεργειακό κόστος.
Δημοκρατικοί θεσμοί, κράτος δικαίου, εκδημοκρατισμός της διοίκησης της δικαιοσύνης, αποκέντρωση. Ξεκινάμε απ’ το κόμμα μας με την περιφερειακή ανασυγκρότηση των οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα.
Δημογραφικό, κοινωνική πρόνοια και προστασία της οικογένειας και του παιδιού.
Παιδεία και εκπαίδευση: τεχνητή νοημοσύνη, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και όχι προσχηματική αξιολόγηση με επανένταξη μαθημάτων κοινωνιολογίας και ψυχολογίας στο πρόγραμμα της εγκυκλίου .
Ένα πλήρες και αποτελεσματικό εθνικό σύστημα υγείας για όλους.
Οικονομία της ευημερίας και βιομηχανική πολιτική: Προστασία στρατηγικών ελληνικών βιομηχανικών μονάδων όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Καταπολέμηση των Καρτέλ. Συγχώνευση όλων των συναρμόδιων Αρχών για τον Ανταγωνισμό (ΡΑΕ, ΕΕΤΤ) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με ενίσχυση αρμοδιοτήτων και πόρων.
Ψηφιακή ανάπτυξη και τεχνητή νοημοσύνη: ευκαιρία αλλά και πρόκληση για τα ατομικά δικαιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα, την καλλιτεχνική δημιουργία και την προσωπικότητα του ανθρώπου.
Εθνική κυριαρχία και διεθνής συνεργασία.
Και κατέληξε τονίζοντας ότι το δίλημμα είναι «ανανέωση και ανασυγκρότηση ή συρρίκνωση και εξαφάνιση; Ενότητα και συσπείρωση ή διχασμός και διάσπαση;»