Δύο ολιγάρχες ανησυχούν για την κατρακύλα της ΝΔ και του Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις και… κοιτάζουν αλλού

Οι δύο ισχυροί ολιγάρχες ανησυχούν για την δημοσκοπική φθορά της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη και για την πολιτική αστάθεια που έρχεται

Το πρώτο σοκ στις ευρωεκλογές, οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η ΝΔ μπορεί να φτάσει ακόμη και κάτω από το 20% και οι εναλλακτικές που αναζητούν σε άλλα πρόσωπα

Ο νέος χάρτης της διαπλοκής

Η Πυθία αποκαλύπτει

Μπορεί, στην παρούσα συγκυρία, να διαπιστώνεται το ιστορικό παράδοξο της απουσίας αντιπολίτευσης στη χώρα, μιας και τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, έχουν βυθιστεί στην εσωστρέφεια, όμως και για τη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.

Το πρώτο σοκ προκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις οποίες, σε λιγότερο από έναν χρόνο, η Νέα Δημοκρατία έχασε περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες και από το 41% έφτασε στο 28%. Όπως υποστηρίζουν δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές στο παρασκήνιο, είναι πολύ δύσκολο να μπει φρένο στον κατήφορο. Αν γινόντουσαν αύριο εκλογές, λένε, η Νέα Δημοκρατία θα έπαιρνε ποσοστό της τάξης του 22 με 23%, με την τάση να είναι καθοδική. Θα μπορούσε δηλαδή να φτάσει ακόμη και κάτω από το 20%.

Η χώρα οδεύει προς πολιτική αποσταθεροποίηση. Στις επόμενες εκλογές ακόμη και αν κερδίσει ο Μητσοτάκης, αποκλείεται η Νέα Δημοκρατία να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιο άλλο κόμμα. Όπως έχει αποκαλύψει η στήλη, συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα προωθούν το σενάριο συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με την “Φωνή Λογικής” της Αφροδίτης Λατινοπούλου, ένα κόμμα το οποίο ο ίδιος ο Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, “φωτογράφισε” ως “μη ακροδεξιό”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Αφροδίτη Λατινοπούλου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Αφροδίτη Λατινοπούλου

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συμπεριλάβουμε, ότι ο καταστατικός χάρτης στο stratego των ολιγαρχικών συστημάτων και χάρτης συσχέτισής τους με την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τροποποιηθεί. Ενώ το 2019 το σύνολο της ολιγαρχίας και της τραπεζοκρατίας είχε στοιχηθεί πίσω από τον Μητσοτάκη σήμερα, για πολλούς και διαφόρους λόγους τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι προσωρινοί ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου έχουν χάσει συμμάχους. Πολλοί από τους επιχειρηματίες τρόμαξαν, επίσης, από την απόλυτη κυριαρχία του Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό. Τον ήθελαν πρώτο, τον ήθελαν στην κυβέρνηση, αλλά όχι ανεξέλεγκτο.

Το Μέγαρο Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου

Σήμερα οι δυνάμεις αναδιατάσσονται. Ο Μητσοτάκης έχει χάσει συμμάχους. Οι βασικοί του σύμμαχοι είναι δύο. Αλλά και αυτοί οι δύο, οι οποίoi έχουν στενές σχέσεις με το σύστημα Μητσοτάκη, έχουν αρχίσει και ανησυχούν για την δημοσκοπική κάμψη της Νέας Δημοκρατίας. Έχουν αρχίσει και ανησυχούν για την ευστάθεια του πολιτικού συστήματος, άρα για την ευστάθεια της κυβέρνησης, άρα για τη σταθερότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, ενώ η κατάσταση διεθνώς είναι ρευστοί. Οι δύο βασικοί σύμμαχοι, οι οποίοι επενδύουν – για διαφορετικούς λόγους και από διαφορετική βάση εκκίνησης – στον Κυριάκο Μητσοτάκη βλέπουν ότι ενδεχομένως η επένδυσή τους να… πάει κουβά. Και έχουν αρχίσει και εξετάζουν εναλλακτικές, βλέπουν δηλαδή τις εναλλακτικές σε άλλα πρόσωπα.

Τι θα συμβεί αν διαταραχθεί η ισορροπία του συστήματος; Ποιο θα είναι το επόμενο σύστημα διακυβέρνησης;

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

72% ο Στέφανος Κασσελάκης σε γκάλοπ του διαδικτύου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Δεύτερος ο Πολάκης

Η Πυθία καταγράφειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είναι...

Η επιστροφή του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη στα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπόθεση με το 1,3 εκατ. ευρώ

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Τον...