Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την διάθεση στην αγορά ενός τέταρτου εντόμου, του Alphitobius diaperionus («λιγότερο αλευροσκουλήκι») , ως τροφή στις 4 Ιανουαρίου του 2023 και πολύ λίγοι το κατάλαβαν.
Ο όρος «λιγότερο αλευροσκουλήκι» αναφέρεται στην προνυμφική μορφή του Alphitobius diaperinus , ενός είδους εντόμου που ανήκει στην οικογένεια των Tenebrionidae (σκούρα σκαθάρια).
Η νέα τροφή αποτελείται από τις κατεψυγμένες, πάστες, αποξηραμένες μορφές και σκόνη σπιτικού γρύλλου. Προορίζεται να διατεθεί στην αγορά ως συστατικό τροφίμων σε διάφορα προϊόντα διατροφής για το γενικό πληθυσμό.
Επιπλέον, η Επιτροπή ενέκρινε για πρώτη φορά τη διάθεση στην αγορά μερικώς απολιπασμένης σκόνης που λαμβάνεται από ολόκληρο το Acheta domesticus (οικιακός γρύλος) ως νέα τροφή.
Η έγκριση αυτών των δύο νέων τροφίμων θα επιτρέψει στους αιτούντες να διαθέτουν αυτό το είδος εντόμου στην αγορά της ΕΕ υπό ορισμένες συνθήκες χρήσης.
Γιατί εγκρίνουμε τα έντομα ως τροφή;
«Τα νέα τρόφιμα ορίζονται ως τρόφιμα που δεν είχαν καταναλωθεί σε σημαντικό βαθμό από τον άνθρωπο στην ΕΕ πριν από τις 15 Μαΐου 1997, όταν τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος κανονισμός για τα νέα τρόφιμα.
Αν και υπάρχουν ανέκδοτες ενδείξεις για έντομα που καταναλώνονταν ως τρόφιμα στο παρελθόν, κανένα κράτος μέλος δεν έχει επιβεβαιώσει την ανθρώπινη κατανάλωση σε σημαντικό βαθμό πριν από τις 15 Μαΐου 1997 για οποιοδήποτε είδος εντόμου.
Ο κανονισμός για τα νέα τρόφιμα απαιτεί άδεια πριν από την διάθεση ενός νέου προϊόντος στην αγορά της Ένωσης.
Ο κανονισμός για τα νέα τρόφιμα αφορά μόνο την έγκριση ενός προϊόντος, μετά από μια αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση που έγινε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Η Αρχή επαληθεύει, υπό το φως των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, ότι το τρόφιμο δεν ενέχει κίνδυνο ασφάλειας για την ανθρώπινη υγεία».
Σημειώνεται ότι πριν μερικούς μήνες, εκπρόσωποι της εταιρείας «Prairie Cricket Farms» έβαλαν μικρά παιδάκια να τρώνε…γρύλους, δίνοντάς όχι μόνο σακουλάκια αλλά και οδηγίες για το πως μπορούν να αλλάξουν τις διατροφικές τους επιλογές φυσικά για το καλό του… περιβάλλοντος και του… δυτικού τρόπου ζωής.
Μάλιστα τα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιούν κάποιοι για να μας πείσουν ότι είναι καλό να γίνουμε εντομοφάγοι είναι τα εξής:
– υψηλή απόδοση μετατροπής τροφής των εντόμων
– λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου
– λιγότερη χρήση νερού και καλλιεργήσιμων εκτάσεων
– χρήση βιομετατροπής με βάση τα έντομα για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων
Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ως τροφή των Ευρωπαίων πολιτών την κατανάλωση γρύλων, σκουληκιών και ακριδών προκειμένου να αντέξει την μείωση της γεωργικής παραγωγής που προκάλεσαν οι κυρώσεις της στην Ρωσία!