ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2% για την Ελλάδα το 2025 και το 2026 – Υψηλότερη από την Ευρωζώνη, με σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας

Σταθερή δυναμική της ελληνικής οικονομίας παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον – Το ΔΝΤ βλέπει επιβράδυνση παγκοσμίως, αλλά ανθεκτικότητα στην Ελλάδα


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% για την ελληνική οικονομία τόσο το 2025 όσο και το 2026, μετά από εκτιμώμενη άνοδο 2,3% το 2024, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ταμείου για τις Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η πρόβλεψη αυτή τοποθετεί την Ελλάδα πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπου η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,3% για τα δύο επόμενα χρόνια. Το Ταμείο αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε πορεία ανθεκτικότητας, ωστόσο προειδοποιεί για κινδύνους που συνδέονται με το διεθνές περιβάλλον και τις εξωτερικές ανισορροπίες.


Ανεργία κάτω από 9% και σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανεργία στην Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνεται, φτάνοντας στο 9% το 2025 και στο 8,4% το 2026, από 10,1% το 2024.

Ο πληθωρισμός, βάσει του εναρμονισμένου δείκτη της Eurostat, αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 3,1% το 2025, ελαφρώς υψηλότερα από το 3% του 2024, πριν υποχωρήσει στο 2,5% το 2026, προσεγγίζοντας τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα περιοριστεί από το 7% του ΑΕΠ το 2024, στο 5,8% το 2025 και στο 5,3% το 2026, καθώς βελτιώνονται οι εξαγωγές και σταθεροποιείται η εσωτερική κατανάλωση.


Το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο: εύθραυστη ισορροπία και εμπορικές εντάσεις

Η έκθεση του ΔΝΤ, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Σε συνεχή μεταβολή η παγκόσμια οικονομία, οι προοπτικές της παραμένουν αβέβαιες», αποτυπώνει μια οικονομία σε μετάβαση, που προσπαθεί να προσαρμοστεί στις γεωπολιτικές εντάσεις και στις μεταβολές της εμπορικής πολιτικής.

«Η παγκόσμια οικονομία προσαρμόζεται σε ένα τοπίο που έχει αναδιαμορφωθεί από τα νέα μέτρα πολιτικής», σημειώνει το Ταμείο, αναφερόμενο στις αυξήσεις των δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Κάποιοι ακραία υψηλοί δασμοί μετριάστηκαν χάρη σε μεταγενέστερες συμφωνίες και αναπροσαρμογές. Ωστόσο, το συνολικό περιβάλλον παραμένει ασταθές».

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι προσωρινοί παράγοντες που ενίσχυσαν την ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του 2025 – όπως η επιτάχυνση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ πριν την εφαρμογή των δασμών (frontloading) – έχουν πλέον εξαντληθεί.


Παγκόσμια επιβράδυνση και άνισος πληθωρισμός

Η παγκόσμια ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί από 3,3% το 2024, σε 3,2% το 2025 και 3,1% το 2026.

  • Οι ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 1,5%,
  • ενώ οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθούν λίγο πάνω από 4%.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται, αλλά με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ χωρών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπεται να παραμείνει άνω του στόχου, ενώ στην Ευρωζώνη και σε άλλες περιοχές θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.


Οι προειδοποιήσεις του Ταμείου: καθοδικοί κίνδυνοι και θεσμικές απειλές

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι καθοδικοί. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα, ο αυξανόμενος προστατευτισμός, οι πιθανές διαταραχές στην προσφορά εργασίας, αλλά και οι δημοσιονομικές αδυναμίες αποτελούν παράγοντες επιβράδυνσης.

Επιπλέον, το Ταμείο τονίζει πως η διάβρωση των θεσμών και οι ενδεχόμενες διορθώσεις στις αγορές μπορούν να απειλήσουν τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη με αξιόπιστες, διαφανείς και βιώσιμες πολιτικές», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η εμπορική διπλωματία πρέπει να συνοδευτεί από μακροοικονομικές προσαρμογές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, κάνει ρητή αναφορά στην ανάγκη διατήρησης της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών, σε μια περίοδο που οι πολιτικές πιέσεις εντείνονται διεθνώς.

Η έκθεση καταλήγει στο ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε τροχιά επιβράδυνσης, αλλά διαθέτει μηχανισμούς ανθεκτικότητας – εφόσον διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, η θεσμική αξιοπιστία και η διεθνής συνεργασία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;