Μαύρες μέρες –κάθε άλλο παρά γιορτινές– βιώνει η χώρα. Και τα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων. Ένα πέπλο φόβου και ανησυχίας σκεπάζει την επικράτεια. Χειρότερα δεν γίνεται. Ή μήπως γίνεται; Οι προοπτικές πάντως για τους επόμενους μήνες κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι. Πανδημία και ακρίβεια συνθέτουν ένα καταστροφικό δίδυμο, που στο πέρασμά του αφήνει πίσω του θανάτους, απόγνωση και χιλιάδες νοικοκυριά σε οικονομικό αδιέξοδο. Και το χειρότερο: Φως στο βάθος του τούνελ δεν φαίνεται.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, σύμφωνα με το paron.gr, πιστώνεται με ένα διπλό φιάσκο, ένα διπλό Βατερλώ, αν υπολογίσει κανείς τις βαρύτατες συνέπειες σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα. Αστοχίες, λάθη, εγκληματικά σε ορισμένες περιπτώσεις, ημίμετρα και αναβλητικότητα στην προσπάθεια αναχαίτισης του κορωνοϊού είχαν σαν αποτέλεσμα η πανδημία να καταγράφει διαδοχικές εξάρσεις, που σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις διαμορφώνουν μια ζοφερή ατμόσφαιρα στη χώρα. Οι θάνατοι πλησίασαν ήδη τους 20.000 και αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, τα κρούσματα ακόμη ταχύτερα.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, κατά ορισμένους παρουσιάζει σημάδια κατάρρευσης. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν φρακάρει, με συνέπεια ασθενείς με κορονοϊό να νοσηλεύονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση διστάζει (αποφεύγει) να προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις, όπως, π.χ., η επίταξη των ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων, προκειμένου έτσι να αυξήσει τη διαθεσιμότητα.
Την ίδια στιγμή βαθύτατα εκτεθειμένος είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης με αφορμή την έκθεση των καθηγητών κ. Τσιόδρα και Λύτρα, στην οποία υπογραμμίζεται ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου που υπάρχει για τους εκτός ΜΕΘ ασθενείς με κορονοϊό. Η κριτική που δέχεται ο πρωθυπουργός από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι σφοδρή. Δεδομένου ότι σε μεταγενέστερο χρόνο είχε πει ότι η κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της στοιχεία που να δείχνουν ότι εκτός ΜΕΘ αυξάνεται η θνησιμότητα για τους ασθενείς με κορονοϊό.
Οι αντιδράσεις του Μεγάρου Μαξίμου στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σπασμωδικές, οι απαντήσεις (εξηγήσεις) κάθε άλλο παρά πειστικές. Ο ισχυρισμός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε το ακριβές περιεχόμενο της έκθεσης, που είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάιο, σκοντάφτει στο γεγονός ότι ο κ. Τσιόδρας είναι σύμβουλός του. Ως εκ τούτου, ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπορούν να πιστέψουν ότι δεν είχε ενημερώσει σχετικώς τον πρωθυπουργό. Το πιθανότερο είναι ότι ο τελευταίος και οι αρμόδιοι υπουργοί υποτίμησαν τις επισημάνσεις της έκθεσης ή επένδυσαν στο καλό σενάριο, ότι η πανδημία θα εκτονωθεί νωρίτερα και θα υποχωρήσει σταδιακά η πίεση στις ανά την επικράτεια ΜΕΘ. Το ίδιο άλλωστε κάνει από την αρχή κιόλας της πανδημίας, εξ ου και σε δύο τουλάχιστον περιόδους ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε το πέρας της πανδημίας.
Αυτήν τη στιγμή μετράμε το τέταρτο κύμα και περιμένουμε ένα πέμπτο. Αν και μέχρι πρότινος η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε πρόσθετους περιορισμούς, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τα νέα μέτρα είναι καθ’ οδόν. Σε αυτά πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές τάξεις ή ηλικιακές κατηγορίες. Δείγματα γραφής της προχειρότητας και της έλλειψης σχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης. Και έπεται συνέχεια, εξίσου… επιτυχημένη.
Παταγώδης αποτυχία
Με την ίδια… διορατικότητα και αποτελεσματικότητα διαχειρίζεται η κυβέρνηση και το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας που πλήττει τη χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου και κάνει δυσκολότερη την ήδη δύσκολη καθημερινότητα των Ελλήνων. Οι συνεχείς ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και βασικά αγαθά πιέζουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, που αναγκάζονται να περιορίσουν και άλλο ακόμη και τις δαπάνες για βασικές (ζωτικές) ανάγκες.
Ένας στους πέντε ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και οι υπόλοιποι –με εξαίρεση ένα μικρό ποσοστό– δυσκολεύονται να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Και μπορεί οι ανατιμήσεις να είναι αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης στον τομέα της ενέργειας, ωστόσο στην Ελλάδα τα προβλήματα διογκώθηκαν (οξύνθηκαν) λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης. Αρχικά υποτίμησαν τις διαστάσεις που θα λάμβανε το πρόβλημα και θεώρησαν ότι επρόκειτο για παροδικό φαινόμενο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαίοι υπουργοί σχεδόν… στοιχημάτιζαν ότι το κύμα της ακρίβειας θα εκτονωνόταν μέχρι το τέλος έτους. Διαψεύσθηκαν παταγωδώς! Αυτό, ωστόσο, είχε συνέπειες. Καθυστέρησαν σημαντικά να πάρουν τα αναγκαία μέτρα κι όταν το έκαναν δεν ήταν αρκετά για να αναχαιτίσουν το τσουνάμι των ανατιμήσεων. Όταν πριν από μερικές εβδομάδες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα με σκοπό την ανακούφιση των πληγέντων, ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων, στην κυβέρνηση ήταν βέβαιοι ότι δεν θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις αυτού του τύπου. Έπεσαν και πάλι έξω.
Υπό τον φόβο των συνεπειών (και της λαϊκής οργής) ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα μέτρα (επιδότηση σε ρεύμα, φυσικό αέριο κ.ά.). Και αυτά ωστόσο δεν επαρκούν για να ανακουφίσουν ουσιαστικά τους δοκιμαζόμενους πολίτες. Αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν και νέα μέτρα καθώς τίποτα δεν δείχνει ότι το κύμα της ακρίβειας θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες. Θα «τρέχει», δε, παράλληλα με αυτό της πανδημίας. Που σημαίνει ότι το 2022 θα ξεκινήσει το ίδιο… αισιόδοξα, όπως κλείνει το 2021!