Διπλωματικός σεισμός στις ΗΠΑ: Ο Βανς μιλά για «παραχωρήσεις» της Μόσχας στον Τραμπ – Οι Δημοκρατικοί μιλούν για κοροϊδία από τον Πούτιν

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Βανς μιλά για «σημαντικές παραχωρήσεις» της Ρωσίας στον Τραμπ για την Ουκρανία. Οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν κοροϊδία από τον Πούτιν. Ο Πετρέους: «Εμπόδιο για την ειρήνη ο Ρώσος πρόεδρος»


Πολιτική θύελλα ξέσπασε στην Ουάσινγκτον μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα προχώρησε σε «σημαντικές παραχωρήσεις» προς τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα. Οι τοποθετήσεις του έγιναν μετά τη σύνοδο κορυφής της 15ης Αυγούστου στην Αλάσκα, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια για ένα νέο διπλωματικό παρασκήνιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Μιλώντας στο NBC, ο Βανς υπογράμμισε ότι οι Ρώσοι «για πρώτη φορά εδώ και τρεισήμισι χρόνια έκαναν σημαντικές παραχωρήσεις» και ότι «θέλουν στην πραγματικότητα να είναι ευέλικτοι σε ορισμένες από τις βασικές διεκδικήσεις τους». Ο ίδιος τόνισε πως έχει ξεκινήσει μια «καλόπιστη διπλωματική διαδικασία», η οποία ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για τερματισμό του πολέμου.


Ο Τραμπ σε «επιθετική» διπλωματική πορεία

Ο Βανς υπερασπίστηκε με σθένος τον Αμερικανό πρόεδρο, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ έχει ρίξει το βάρος του σε μια «πολύ επιθετική, πολύ ενεργητική διπλωματία» με στόχο την αναζήτηση μιας λύσης. «Ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός – ούτε της Ευρώπης, ούτε των ΗΠΑ, ούτε της Ρωσίας ή της Ουκρανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός απεσταλμένος για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ βρίσκεται στο Κίεβο για την επέτειο των 34 ετών ανεξαρτησίας της χώρας, την ώρα που η ουκρανική κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει στις κόκκινες γραμμές της.


Οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν «κοροϊδία» από τον Πούτιν

Η αντίδραση των Δημοκρατικών ήταν άμεση και σφοδρή. Ο γερουσιαστής της Καλιφόρνιας Άνταμ Σιφ κατηγόρησε ευθέως τη Μόσχα ότι «κοροϊδεύει τον πρόεδρο των ΗΠΑ», χαρακτηρίζοντας τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ «βετεράνο ψεύτη». Μιλώντας επίσης στο NBC, ο Σιφ υπογράμμισε ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι «μπλοκαρισμένη», αφήνοντας αιχμές ότι ο Τραμπ παρασύρεται από τον Πούτιν.


Το εμπόδιο για την ειρήνη σύμφωνα με τον Πετρέους

Την ίδια εκτίμηση μοιράζεται και ο πρώην επικεφαλής της CIA, απόστρατος στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος δήλωσε στο ABC ότι «το πραγματικό εμπόδιο για την ειρήνη αυτή τη στιγμή είναι ο πρόεδρος Πούτιν». Με τον τρόπο αυτό, κορυφαίοι αξιωματούχοι και αναλυτές των ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι η Μόσχα εξακολουθεί να είναι ο βασικός παράγοντας που εμποδίζει οποιαδήποτε ουσιαστική συμφωνία.


Η θέση της Ρωσίας και η σκληρή γραμμή του Κρεμλίνου

Παρά τις δηλώσεις Βανς, η Μόσχα εμφανίζεται να παίζει διπλό παιχνίδι. Ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι «εμποδίζουν τις συνομιλίες», υποστηρίζοντας παράλληλα πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν «θέλει ειρήνη» και «σέβεται τον πρόεδρο Τραμπ επειδή υπερασπίζεται τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα». Η τοποθέτηση αυτή ερμηνεύεται ως έμμεση στήριξη στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, αλλά και ως κίνηση στρατηγικής πίεσης προς την Ουκρανία.


Η πραγματικότητα στο μέτωπο παραμένει αμείλικτη

Παρά το διπλωματικό θόρυβο, η ουκρανική πλευρά συνεχίζει να υπογραμμίζει ότι οι βασικές θέσεις της Μόσχας και του Κιέβου παραμένουν ασυμβίβαστες. Η σύγκρουση έχει μπει στον τρίτο χρόνο της και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες φαίνεται να βαλτώνουν, με αποτέλεσμα η διεθνής κοινότητα να παρακολουθεί με έντονη ανησυχία και δυσπιστία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου