Σε απολογία αναμένεται να κληθεί, πλέον, ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Λοβέρδος μετά την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, που έκρινε, αντίθετα από την ανακρίτρια Γλυκερία Λουίζα Ιωαννίδου, πως τα αδικήματα που τον βαραίνουν σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis δεν έχουν παραγραφεί.
Η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, που έφερε στο φως η εφημερίδα «Documento», αποδεικνύει περίτρανα πως λειτουργοί της Δικαιοσύνης συνεχίζουν να αντιστέκονται σθεναρά στην προσπάθεια απαλλαγής του βουλευτή, που έχει επιχειρηθεί με σθένος όλο το προηγούμενο διάστημα.
Αποτελεί, επίσης, ένα ακόμη βαθύ και ουσιαστικό πλήγμα στο σενάριο της σκευωρίας, που εξετάζεται αυτή τη στιγμή από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Στο σενάριο, δηλαδή, πως η εμπλοκή πολιτικών ονομάτων στο σκάνδαλο της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας ήταν δήθεν κάποιο σχέδιο, προκειμένου να εξοντωθούν πολιτικοί αντίπαλοι της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η πρώτη αποφασιστική απάντηση της Δικαιοσύνης, βεβαίως, είχε δοθεί στον Ανδρέα Λοβέρδο τον Νοέμβριο του 2019. Τότε το Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών είχε απορρίψει αίτημα που είχε υποβάλει ο βουλευτής, προκειμένου να εξαιρεθεί από την υπόθεσή του η τέως εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία ερευνούσε τον φάκελό του και αποφάσισε τη δίωξή του. Στους λόγους, μάλιστα, εξαίρεσης που επικαλείτο ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν, μεταξύ άλλων, και το γεγονός πως η κ. Τουλουπάκη φέρεται ως συμμέτοχος στα αδικήματα που αποδίδονται στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών δεν είχε συμφωνήσει ούτε με αυτόν τον λόγο ούτε με τους υπόλοιπους που είχε επικαλεστεί ο βουλευτής.
Με τη νέα απόφαση οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης αγνόησαν την άποψη της ανακρίτριας κυρίας Ιωαννίδου, η οποία, αφού κράτησε στο συρτάρι της τη δικογραφία για δύο χρόνια, χωρίς να κάνει απολύτως καμία ανακριτική πράξη, εν συνεχεία αποφάσισε πως τα αδικήματα που βαραίνουν τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. έχουν παραγραφεί λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Η ανακρίτρια είχε, μάλιστα, εκφράσει τη διαφωνία της για τη δίωξη που είχε ασκηθεί.
Με την άποψη της κυρίας Ιωαννίδου είχε εν συνεχεία διαφωνήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωακείμ Κασωτάκης, ο οποίος είχε προτείνει να συνεχιστεί κανονικά η ανάκριση, καθώς το σκεπτικό της ανακρίτριας «δημιουργεί δικαστικό αδιέξοδο» και «παρακωλύει την εξέλιξη της υπόθεσης». Και το Δικαστικό Συμβούλιο έδωσε πλέον μία ηχηρή απάντηση με την απόφασή του.