Όταν μια δημοσκόπηση βγάζει πρώτον αυτόν που την πληρώνει με τα λεφτά του λαού

Του Νίκου Λακόπουλου

Σε μια κίνηση μεγαλοθυμίας η κυβέρνηση αποδέχτηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να ελεγχθούν «οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων».

Πρόκειται για την χρηματοδότηση των ΜΜΕ, ύψους 42 εκατ. ευρώ, ,με τις λίστες Πέτσα και τις «κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις» για μία από τις οποίες η κυβέρνηση αρνήθηκε την σύγκλιση της Επιτροπής Διαφάνειας -και εξακολουθεί να αρνείται- ποδοπατώντας τον κανονισμό της Βουλής.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που βρ΄ήκε συναίνεση και από άλλα κόμματα της αντοπολίτευσης ως δικαίωμα της αντιπολίτευσης εξουδετερώνεται έτσι με μια διπλή πονηρία: ούτε η Βουλή θα λειτουργήσει για την συζήτηση στην Επιτροπ΄΄ή Διαφάνειας, ούτε η πρόταση της αντιπολίτευσης θα συζητηθεί επί της ουσίας στην εξεταστικ΄ή επιτροπή όπου η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία, όσο θα συζητηθεί.

Αντίθετα θα ελεγχθεί ο …ΣΥΡΙΖΑ για τη περίοδο 2015-2019! Και η κυβέρνηση έχοντας την πλειοψηφία μπορεί να βρει ενόχους συγκαλύπτοντας το σκάνδαλο με τη λίστα Πέτσα -τη Λίστα Μητσοτάκη δηλαδή με την οποία η κυβέρνηση κατηγορείται ότι αγόρασε υποστήριξη και σιωπή -με χρήματα του ελληνικού λαού.

Διαφθορά και δημοκρατία

Είναι μια πατέντα που δεν γνωρίζουν στην …Αυστρία, όπου ολόκληρος καγκελάριος παραιτήθηκε για …μικροποσά! Μια πρακτικ΄ή που χτυπάει στην καρδιά της λειτουργίας της δημοκρατίας και των θεσμών στην Ελλάδα καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για πλέγμα διαφθοράς και η κυβέρνηση ζητάει να γίνει εξεταστική επιτροπή για την αντιπολίτευση -και την προηγο΄ύμενη κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι μάλλον αφελ΄ής. Το πρόβλημα δεν είναι τελικά αν μια εταιρεία δημοσκοπήσεων πήρε λεφτά μέσω άλλης εταιρείας για μια στημένη δημοσκόπηση -που δεν θα αποδειχθεί- αλλά η άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα της Βουλής, η υποβάθμισή του από τα μέσα ενημέρωσης και η αδράνεια της Δικαιοσύνης.

Αφού για τις τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών θα αποφασίσει η Βου΄λή, μ΄άλλον είναι πιθανότερο να παραπεμφθεί -ξανά- ο …Παππάς στη συ΄ζήτηση για την Λίστα ΄Πέτσα. Η μάλλον αμήχανη αντιπολίτευση μπροστά στα στραμπουλήγματα του Συντ΄άγματος προσβλέπει σε μια Βουλή που ήδη έχει καταργήσει ο Μητσοτάκης αρνούμενος να συγκληθεί η αρμόδια επιτροπή.

Η κωμωδία των εξεταστικών

Η μεγαλοθυμία της κυβέρνησης να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, αφού συγκεντρώθηκαν οι 120 υπογραφές βουλευτών, αποτελεί ένα ακόμα κάταγμα στην ελληνική δημοκρατία: οι εξεταστικές επιτροπές θάπρεπε να είναι δικαίωμα της αντιπολίτευσης και όχι όπλο της κυβέρνησης -για να κυνηγήσει αναδρομικά την προηγούμενη κυβέρνηση -σα να θυμήθηκε ξαφνικά κάτι που είχε ξεχάσει για δύο χρόνια.

Μάλλον γι’ αυτ΄ό γελά ο υπουργός Ανάπτυξης που όπως αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών», έδωσε χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων από το υπουργείο Ανάπτυξης με απευθείας ανάθεση στη δημοσκοπική εταιρία Ιnterview στην οποία εμφανίζεται ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης την ώρα που σε όλες τις αντίστοιχες έρευνες βρίσκεται στον πάτο.

«Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα προσπάθησε να υποβαθμίσει το δημοσίευμα λέγοντας ότι τον έπιασε γέλιο αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.»Δεν ξέρουμε όμως αν θα γελάει ο κ. Γεωργιάδης και όταν αρχίσουν οι διαδικασίες τις εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει όλα αυτά τα ζητήματα. Μάλλον κρύος ιδρώτας θα τον πιάσει».

Ο Άδωνις έχει κάθε λόγο να γελά. Η εξεταστική επιτροπή μπορεί να διερευνήσει και να μην βρει τίποτα ή να αποφασίσει κατά πλειοφη΄φία πως δεν βρήκε τίποτε.

Άλλωστε μιλάμε για μικροποσά όταν το μεγάλο σκάνδαλο είναι η χρησιμοποίηση εκατομμυρίων για να θάβουν τα ΜΜΕ ειδήσεις, σκάνδαλα και γεγονότα σε μια πρωτοφανή πολιτική χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Άλλωστε πως θα αποδειχθεί πως οι δημοσκοπ΄ήσεις είναι στημένες όταν πέφτουν μέσα, όπως σχολιάζουν φιλοκυβερνητικοί αναλυτές; Ξεχνώντας πως αν επηρεάζουν την κοινή γν΄ωμη, υποβάλλοντας τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν, τελικά πέφτουν μέσα σαν αυτοεκπληρούμενες προφητείες.

Υπνωτίζοντας την κοινή γνώμη

Και τελικά σαν υπνωτισμένη η κοινή γνώμη ψηφίζει αυτό που της υποβάλλεται να ψηφίσει. Η κυβέρνηση έχει φθορά, αλλά αυτή δεν πάει σε κάνει άλλο κόμμα- ιδιαίτερα στην αξιωματική αντιπολίτευση -που μια εταιρεία εμφανίζει στο 19,7% -με τρόπο κραυγαλέο ώστε να μην ξεπερνά το 20%.

Με απλή αριθμητική η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας από 34% που δίνει στη Νέα Δημοκρατία με αναγωγές συμπεραίνει πως θα φτάσει το 41% -σαν να μην την εγκατέλειψαν οι δυσαρεστημένοι ψηφοφ΄οροι της.

Με μια άλλη αναγωγή ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το παιχνίδι είναι ανοιχτό και προφανώς τα ποσοστά που θα βγάλει η κάλπη δεν θα είναι αυτά που δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις.

Το έγκλημα είναι λοιπόν η υποβολή της ιδέας για την «παράσταση νίκης» με όρους πλύσης εγκεφάλου ώστε τε΄λικά αυτή να επιβεβαιώνεται με ένα νόμο σαν κι αυτόν που λειτο΄ύργησε ως την ανατροπή του πολιτικού συστήματος από τον άλλοτε μικρό ΣΥΡΙΖΑ:

Τα κόμματα που έπαιρναν τις μεγαλύτερες δανειοδοτήσεις -ενόψει των μεγάλων ποσοστών που θα έπαιρναν- ήταν αυτά που έπαιρναν τελικά και τα μεγαλύτερα ποσοστά. Θαύμα -που άφησε όμως χρέη.

Θεωρητικά έχετε τα ίδια δικαιώματα στις εκλογές με κάθε άλλον πολίτη, άρα και με τον γιο, τον ανιψιό, ενός Μητσοτάκη. Πρακτικά, μην το επιχειρήσετε. Η Βουλή είναι γεμάτη Μητσοτάκηδες, Κεφαλογιάννηδες, Παπανδρέου και Καραμανλήδες.

Μια άγρια σκέψη που κάνει το παιχνίδι πιο μαζοχιστικό είναι το ενδεχόμενο ορισμένοι πολιτικοί κατά οικογενειακό επάγγελμα να εκλέγονται δαπανώντας χρήματα που δεν έχουν, αλλά θα αποχτήσουν όταν βρεθούν στην εξουσία.

Αν πράγματι οι καταγγελίες -του ΣΥΡΙΖΑ- ευσταθούν, τότε μια δημοσκόπηση βγάζει πρώτον αυτ΄όν που την πληρώνει και η σημερινή κυβέρνηση υποστηρίχτηκε για να γίνει κυβέρνηση με λεφτά -του ελληνικού λαού- που φρόντισε να δ΄ώσει μόλις έγινε κυβέρνηση.

Αλλά αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί αναμενόμενο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την τρίπλα με την εξεταστική επιτροπή κάνει κάτι περισσότερο: απειλεί να στείλει στη δικαιοσύνη αυτόν που την καταγγέλλει.

Καθόλου παράξενο για μια χώρα που δεν διώκεται κανείς για την Novartis, πλην ενός υπουργο΄ύ που ανακίνησε το σκάνδαλο και της εισαγγελέα που το έφερε στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...