Όλο το παρασκήνιο: Πως κατέρρευσε με πάταγο η σκευωρία με θύμα τον Νίκο Παππά

Κατέρρευσε με πάταγο η σκευωρία που επιχειρήθηκε να στηθεί σε βάρος του Νίκου Παππά και του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Η Προανακριτική Επιτροπή παρά τις επίμονες προσπάθειες που κατέβαλε η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει κατηγορίες για δωροδοκία, αφού αποδείχτηκε περίτρανα ότι ο λογαριασμός των τριών εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονταν από τον Λιβανέζικο όμιλο CCC με αποδέκτη την εταιρεία του Χρ. Καλογρίτσα δεν αφορούσε στην χρηματοδότηση του τηλεοπτικού σταθμού.

Άλλωστε έχει κριθεί και δικαστικά ότι πρόκειται για προκαταβολή μίας σύμβασης που είχε υπογράψει η CCC με την εταιρεία του Καλογρίτσα για κατασκευή έργου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το κατηγορητήριο που επιχείρησε να στηθεί σε βάρος του Νίκου Παππά κατέρρευσε ολοκληρωτικά, με αποτέλεσμα η κυβερνητική πλειοψηφία να βρεθεί σε αδιέξοδο.

Ένα ενδεχόμενο απαλλακτικό βούλευμα θα συνιστούσε κόλαφο για την κυβέρνηση, που επένδυσε πολιτικά και επικοινωνιακά στο δήθεν σκάνδαλο με τις τηλεοπτικές άδειες.

Γι’ αυτό πρότειναν την παραπομπή του Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Νομικοί κύκλοι τόνιζαν στην KONTRA ότι στο Δικαστικό Συμβούλιο και αυτή η κατηγορία θα καταπέσει, με αποτέλεσμα η παραπομπή να καταλήξει σε μπούμερανγκ για τη Νέα Δημοκρατία.

Βέβαια για χρόνια η ΝΔ έκανε άγρια σπέκουλα με ένα ανύπαρκτο σκάνδαλο στην προσπάθειά της να ρίξει λάσπη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο μηχανισμός προπαγάνδας της κυβέρνησης βομβαρδίζει καθημερινά τον κόσμο με κατασκευασμένες ιστορίες που μιλούσαν για δωροδοκία του ΣΥΡΙΖΑ από επιχειρηματικά συμφέροντα για τη δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού.

Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι ο Νίκος Παππάς το μόνο που έκανε ήταν να υποχρεώσει τους καναλάρχες να λειτουργήσουν σε καθεστώς νομιμότητας, πληρώνοντας στο Δημόσιο το τίμημα για τις άδειες.

Το γεγονός και μόνο ότι το σύνολο των αδειών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας κατέληξε στα χέρια επιχειρηματιών που συνδέονται στενά με το σύστημα της Δεξιάς, αποκαλύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επεδίωξε να χειραγωγήσει τον διαγωνισμό.

Οι εργασίες της -πρωτοφανώς περιορισμένης σε διάρκεια, για τα κοινοβουλευτικά χρονικά- προανακριτικής επιτροπής απέδειξαν ότι καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων στην Επιτροπή, τα έγγραφα που κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία ή είδαν το φως της δημοσιότητας την ίδια περίοδο αποκάλυψαν το σαθρό των επιχειρημάτων της Ν.Δ., καθώς και την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κατά τη διαδικασία επικυρώθηκε ότι:

Ο Νίκος Παππάς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν καμία εμπλοκή στην οικονομική συναλλαγή δύο ιδιωτών, της οικογένειας Χούρι και του Χρ. Καλογρίτσα. Το ποσό έχει χαρακτηριστεί -τόσο από μάρτυρες στην Επιτροπή όσο και από τη δικαιοσύνη (διεθνής και ελληνική)- μέρος της συνεργασίας των δύο μερών και όχι «δώρο».

α) ΔΕΝ υπήρξε και δεν προέκυψε απαίτηση οποιουδήποτε ποσού

Από τα στοιχεία, όπως το υπόμνημα Χούρι (16 Δεκεμβρίου 2020) και -πολύ περισσότερο- τα email που έχουν παρουσιαστεί, δεν προκύπτει πολιτική εμπλοκή στη συναλλαγή ύψους 3 εκατ. ευρώ μεταξύ δύο ιδιωτών, της CCC και του Καλογρίτσα. Πόσο μάλλον απαίτηση καταβολής του ποσού.

Το μόνο που προκύπτει είναι η διαστρέβλωση των αναφερομένων στα email. Το «Top Bras» (συντομογραφία του «Top Brothers») μεταφράστηκε ως «Οι επικεφαλής» και όχι «Κορυφαία αδέρφια» (σ.σ.: αδέρφια Χούρι). Οι δε φράσεις «White House» και «White Porscha», που ακολουθούν το «Top Bras» ως επεξηγηματικά του, αποσυνδέθηκαν από αυτό με στόχο να αποδοθούν σε κυβερνητικά στελέχη, όταν ξεκάθαρα αναφέρονται σε μέλη της οικογένειας Χούρι (Samer και Tawfiq Khoury), που είχαν γνώση των τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών τους και τη δυνατότητα να κινούν χρηματικά ποσά άμεσα.

β) ΔΕΝ υπήρξε και δεν προέκυψε η ύπαρξη «δώρου»

Τόσο το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο όσο και η ελληνική Δικαιοσύνη έχουν αποφανθεί ότι το ποσό των 3 εκατ. ευρώ δεν αποτέλεσε «δώρο» των Χούρι προς τον Καλογρίτσα. Τα δικαστήρια κάνουν λόγο για συναλλαγή στο πλαίσιο συνεργασίας δύο ιδιωτών και ζητούν την επιστροφή του από τον Καλογρίτσα στη CCC. Εξάλλου, ούτε ο Χρ. Καλογρίτσας ισχυρίσθηκε ότι το ποσό τού κατεβλήθη ως «δώρο», αντιθέτως ισχυρίσθηκε ότι αποτέλεσε συνεισφορά του αντιδίκου του σε κοινή τους συμμετοχή στον διαγωνισμό των αδειών.

Μάλιστα, όπως κατέθεσε στην προανακριτική ο -κατά δήλωσή του- διαμεσολαβητής των CCC και Καλογρίτσα, Κυριάκος Τόμπρας, τα δύο μέρη έχουν συνυπογράψει από τον Μάιο του 2018, δύο χρόνια μετά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ιδιωτικό συμφωνητικό για την επιστροφή του ποσού στους Χούρι. Επίσης, σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων και συναντήσεων των δύο πλευρών είχαν ως αντικείμενο την εξεύρεση λύσης για την επιστροφή του ποσού από τον Καλογρίτσα. Σε καμία των περιπτώσεων δεν καταγράφεται εμπλοκή του Νίκου Παππά.

γ) ΔΕΝ υπήρξε και δεν προέκυψε σύνδεση των 3 εκατ. ευρώ με το Documento

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας κατέδειξε με τρόπο απόλυτο όχι μόνο τη ροή του χρήματος μεταξύ δύο ιδιωτών, αλλά και την κατάληξη των 3 εκατ. ευρώ (μετά την επιστροφή των εγγυητικών) στις εταιρείες της οικογένειας Καλογρίτσα και από εκεί στην πληρωμή υποχρεώσεων και προμηθευτών αυτών.

δ) ΔΕΝ υπήρξε και δεν προέκυψε ότι ο Καλογρίτσας λειτουργούσε ως «μπροστινός»

Οι καταθέσεις των μαρτύρων στην προανακριτική, τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας και η κατάθεση Καλογρίτσα κατέρριψαν το επιχείρημα πως ο επιχειρηματίας λειτουργούσε ως «μπροστινός».

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Καλογρίτσα, η οικογένειά του «έβαλε» 14,5 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της στη διαδικασία. Τα 8 εκατ. στο ταμείο της εταιρείας που συστάθηκε την 1η Ιουλίου 2016 (δύο μήνες πριν τον διαγωνισμό και ενάμιση μήνα πριν τη γνωριμία του Καλογρίτσα με τους Χούρι) και τα 6,5 εκατ. για να λάβει φορολογική ενημερότητα ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας.

ε) ΔΕΝ υπήρξε και δεν προέκυψε παράβαση καθήκοντος

Μετά από 30 χρόνια ασυδοσίας στο τηλεοπτικό τοπίο, για την οποία φέρουν απόλυτη ευθύνη οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε τους νόμους και το Σύνταγμα για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Ο νόμος 4339/2015 ψηφίστηκε πολλούς μήνες πριν ο Καλογρίτσας ιδρύσει την εταιρεία που συμμετείχε στον διαγωνισμό και πολλούς μήνες πριν έρθουν σε επαφή οι CCC και Τοξότης.

Μετά την έκδοσης της προκήρυξης του διαγωνισμού, που έθετε τους τελικούς όρους της διαδικασίας, ακολούθησαν δεκάδες προσφυγές των εταιρειών που είχαν εκδηλώσει συμμετοχή στη διαδικασία. Όλοι εναντίον όλων (και φυσικά εναντίον του Καλογρίτσα) για τα κριτήρια που κάλυπταν ή δεν κάλυπταν οι ανταγωνιστές τους. Όλες οι προσφυγές κατέπεσαν στο ΣτΕ και ο διαγωνισμός εκκίνησε.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δεν υπάρχουν καν ενδείξεις για τον Ν. Παππά

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο πόρισμα που θα καταθέσουν οι βουλευτές του στη προανακριτική επιτροπή συμπεραίνουν πως δεν υφίσταται τίποτα αξιόποινο για τον πρώην υπουργό, παραθέτοντας μια σειρά στοιχεία που προέκυψαν από τη διαδικασία – Παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος προτείνει το πόρισμα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

«Οι εργασίες της -πρωτοφανώς περιορισμένης σε διάρκεια, για τα κοινοβουλευτικά χρονικά- προανακριτικής επιτροπής απέδειξαν ότι καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ενώ τονίζουν πως «οι καταθέσεις των μαρτύρων στην Επιτροπή, τα έγγραφα που κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία ή είδαν το φως της δημοσιότητας την ίδια περίοδο αποκάλυψαν το σαθρό των επιχειρημάτων της Ν.Δ., καθώς και την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ