Το Qatargate σαρώνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς: Ανάλυση του Politico

Ήταν ένα τυπικό βράδυ Παρασκευής στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Οι χιλιάδες διπλωμάτες, αξιωματούχοι και πολιτικοί που κατακλύζουν τη βελγική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν από καιρό επιστρέψει στην πατρίδα τους για Σαββατοκύριακο. Όμως, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Place Luxembourg, όπως αναφέρει το Politico, επρόκειτο να ξεκινήσει ένα δράμα, μια υπόθεση διαφθοράς, που κλονίζει τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας της Ευρώπης.

Καθώς έπεφτε το σούρουπο της 9ης Δεκεμβρίου, η βελγική αστυνομία και οι αξιωματικοί της ασφάλειας κινήθηκαν κρυφά μέσα από τους διαδρόμους του άδειου κτιρίου, σφραγίζοντας γραφεία. Την ίδια στιγμή, οι ντετέκτιβ ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν μια σειρά επιδρομών σε σπίτια και διαμερίσματα σε όλη την πρωτεύουσα.

Τις ώρες που ακολούθησαν, συνελήφθησαν έξι ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή, μια λαμπερή 44χρονη Ελληνίδα πολιτικός, η οποία ως αντιπρόεδρος ήταν μία από τις πιο προβεβλημένες πολιτικούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο σύντροφός της και το πρώην αφεντικό του τέθηκαν επίσης υπό κράτηση. Οι επιδρομές σε τουλάχιστον 20 σπίτια και γραφεία στο Βέλγιο, την Ιταλία και την Ελλάδα τις ημέρες που ακολούθησαν απέδωσαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, καθώς οι αστυνομικοί κατέσχεσαν υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Η αστυνομία βρήκε 150.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα που μοιραζόταν η Καϊλή με τον σύντροφό της και, σε μια από τις πιο περίεργες λεπτομέρειες, ο πατέρας της πιάστηκε να μεταφέρει μια βαλίτσα γεμάτη με μετρητά καθώς έφευγε από το ξενοδοχείο Sofitel στο κέντρο της πόλης.

Η Καϊλί και ο σύντροφός της είναι τώρα κλεισμένοι σε κελιά βελγικών φυλακών καθώς συνεχίζονται οι έρευνες. Είναι μεταξύ των τεσσάρων υπόπτων που κρατούνται με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Η υποψία, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, είναι ότι δέχτηκαν πληρωμές με αντάλλαγμα να κάνουν την προσφορά στο Κοινοβούλιο του Κατάρ και ίσως και στο Μαρόκο.

Ενώ οι λεπτομέρειες των φερόμενων εγκλημάτων εξακολουθούν να είναι άγνωστες μια εβδομάδα αργότερα, η υπόθεση έχει συγκλονίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στον πυρήνα της.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την ΕΕ εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα – και αναμφισβήτητα το πιο σοβαρό. Αυτό που ελάχιστα είναι γνωστό μέχρι στιγμής έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα της δημοκρατικής διαδικασίας που στηρίζει ολόκληρο τον πολιτικό μηχανισμό του μπλοκ των 27 χωρών.

Είναι η πολύχρωμη φιγούρα του Μισέλ Κλες, του ανακριτή που ασκεί δίωξη για την υπόθεση, ο οποίος κρατά στα χέρια του τη φήμη της δημοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εγκαταλελειμμένος όταν ήταν μωρό έξω από ένα αρτοποιείο, ο Κλες έχει γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους εισαγγελείς της γενιάς του.

Με το παρατσούκλι «ο σερίφης» για την αμείλικτη άρνησή του να παραιτηθεί, έχει δώσει αποτελέσματα σε σημαντικές υποθέσεις σύνθετου οικονομικού εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων συμμοριών νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε βελγικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, διακίνησης ναρκωτικών και φοροδιαφυγής από τραπεζίτες. Τώρα γράφει αστυνομικά θρίλερ στον ελεύθερο χρόνο του.

Περιμένοντας να συμβεί

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, υπήρχε η αίσθηση ότι ήταν μια κρίση που περίμενε να συμβεί. Οι υπέρμαχοι της διαφάνειας προειδοποιούν εδώ και χρόνια για χαλαρούς κανόνες και αδύναμη επιβολή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί εδώ και καιρό μαγνήτη για εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων και αξιωματούχους που επισκέπτονται, επιθυμώντας να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν σε ένα από τα κέντρα εξουσίας της ΕΕ. Ενώ το Κοινοβούλιο έχει αναμφισβήτητα τη μικρότερη επιρροή από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, η εξουσία του έχει αυξηθεί από τότε που του ανατέθηκε νέα εντολή το 2009, και οι 705 νομοθέτες του έχουν πλέον την εξουσία να διαμορφώνουν τη νομοθεσία – συνήθως στα τελικά της στάδια.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι το Κοινοβούλιο προσφέρει ένα φόρουμ υψηλού προφίλ για δημόσια συζήτηση. Η αίθουσά του είναι ένα μέρος όπου οι νομοθέτες από τις 27 χώρες του μπλοκ κάνουν ομιλίες για λογαριασμό σκοπών που βρίσκονται κοντά στην καρδιά τους, δίνοντας ένα μπράβο που τα χρήματα δεν υποτίθεται ότι μπορούν να αγοράσουν.

Καθώς προχωρούσε η εβδομάδα, προέκυψαν περαιτέρω λεπτομέρειες για την υποτιθέμενη εκστρατεία επιρροής από το Κατάρ, το οποίο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο σκάνδαλο.

Η Καϊλί είχε επισκεφθεί το Κατάρ στις αρχές Νοεμβρίου, συναντώντας τον υπουργό Εργασίας της χώρας και άλλους. Λίγο αργότερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφώνησε μια ομιλία, χαιρετίζοντας τον οικοδεσπότη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» και επαινώντας τον «ιστορικό μετασχηματισμό» της χώρας. Ήταν μια αντιδημοφιλής άποψη που ερχόταν σε αντίθεση με την έντονη κριτική από τους ακτιβιστές που είχαν προειδοποιήσει ότι οι εργάτες οικοδομών αντιμετωπίζονταν σαν σκλάβοι καθώς χτίστηκαν τα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Γρήγορα προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των ΜΚΟ. Ένα συγκεκριμένα έχει τεθεί υπό έντονο έλεγχο – Το Fight Impunity, μια δεξαμενή σκέψης με επικεφαλής τον Αντόνιο Παντσέρι. Είναι πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του συνεργάτη της Καϊλί, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Τόσο ο Αντόνιο Παντσέρι όσο και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά, μαζί με την Καϊλί, και παραμένουν στη φυλακή ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Καθώς το Κοινοβούλιο συγκεντρωνόταν για την τελευταία σύνοδο του έτους στο Στρασβούργο, το σοκ μεταξύ των μελών του ήταν αισθητό. «Στεκόμαστε όλοι στη μέση μιας σκηνής εγκλήματος με γραφεία σφραγισμένα, συναδέλφους στη φυλακή, αντιμέτωποι με τον ισχυρισμό ότι τουλάχιστον ένας από εμάς έχει γίνει δούρειος ίππος διαφθοράς και ξένων παρεμβάσεων», δήλωσε η Γερμανίδα βουλευτής Χάνα Νόιμαν, αποτυπώνοντας τα συναισθήματα πολλών.

Ενώ τεχνικά το σκάνδαλο του Κατάρ έχει εμπλέξει μόνο ένα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, η απειλή για την υπόλοιπη πολιτική και πολιτική μηχανή του μπλοκ είναι σαφής.

Από την άποψη των δημοσίων σχέσεων, η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Την Πέμπτη, ευρωπαίοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για την τελευταία σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ του έτους. Η υποτιθέμενη διαφθορά δεν ήταν στην επίσημη ημερήσια διάταξη, αλλά το Qatargate, όπως είχε γίνει γνωστό, επισκίασε τη συγκέντρωση.

Φρίκη

Κατά την είσοδό τους στη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες δέχθηκαν επίθεση από δημοσιογράφους που απαιτούσαν να μάθουν τι θα κάνει η ΕΕ για να απατάξει τη διαφθορά. Όταν έκλεισαν οι πόρτες και μπόρεσαν να μιλήσουν κατ’ ιδίαν, οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί στράφηκαν ο ένας στον άλλο με τρόμο.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προέτρεψε την ομάδα να συντονίσει τα μηνύματά της προς τα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας τη σοβαρότητα της κρίσης. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις δήλωσε ότι το πρόβλημα απειλεί να δηλητηριάσει ολόκληρο το εγχείρημα της ΕΕ και ο Κρισιάνις Κάρινς της Λετονίας συμμερίζεται τους φόβους.

Οι επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένονται το 2024 και η ανησυχία για πολλούς στις Βρυξέλλες είναι ότι αυτό το σκάνδαλο θα οδηγήσει τους ψηφοφόρους στα χέρια αντιευρωπαϊκών κομμάτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας έγινε πολύς λόγος για δράση. Η Ρομπέρτα Μέτσολα υποσχέθηκε ένα νέο σχέδιο το επόμενο έτος για την ενίσχυση των δεοντολογικών προτύπων, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και της απαγόρευσης της πρόσβασης στο Κοινοβούλιο.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεσμεύτηκε να επιταχύνει το σχέδιό της για ένα γενικό παρατηρητήριο για ολόκληρη την ΕΕ. Αλλά αυτό είναι κάτι που πρότεινε πριν από τρία χρόνια. Δεδομένης της διαβόητα αργής διαδικασίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ, λίγοι κρατούν την αναπνοή τους.

Υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι ηγέτες του τεράστιου εμπορικού συνασπισμού της Ευρώπης μπορεί να είναι επιφυλακτικοί για μια πολύ γρήγορη απάντηση στην κρίση. Η ΕΕ εξαρτάται πλέον όλο και περισσότερο από το Κατάρ για κρίσιμες προμήθειες φυσικού αερίου.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ παρέστη στα εγκαίνια της νέας πρεσβείας της ΕΕ στη Ντόχα τον Σεπτέμβριο και μίλησε για την ανάγκη εποικοδομητικής συνεργασίας με τους Κατοίκους του Κατάρ, ιδίως υπό το πρίσμα της ενεργειακής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι το Βερολίνο θέλει να διατηρήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από το Κατάρ, παρά το σκάνδαλο διαφθοράς.

Τις επόμενες ημέρες, θα υπάρχει περισσότερη έρευνα ψυχής καθώς συνεχίζεται η ποινική έρευνα. Η Καϊλί, η οποία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες εναντίον της, αναμένεται να δικαστεί στις 22 Δεκεμβρίου. Ο φίλος της, Τζιόρτζι, φέρεται να έχει ομολογήσει στη φυλακή, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας στους εισαγγελείς ότι πήρε χρήματα και ζητώντας να απελευθερωθεί το ζευγάρι ώστε να μπορούν να φροντίσουν το μωρό τους.

Ό,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια της έρευνας του Μισέλ Κλες, για ένα θύμα της κρίσης – την κλονισμένη αξιοπιστία της ΕΕ – μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά.

ΠΗΓΗPolitico

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....