Ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας που συνομιλεί με τον Τσίπρα χρηματοδοτεί τον «νέο Τσίπρα»

Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αδιαμφησβήτητος – προς το παρόν τουλάχιστον – ηγέτης της Δημοκρατικής Παράταξης. Είναι το σημείο αναφοράς του δημοκρατικού κόσμου και το αντίπαλο δέος της Δεξιάς.

Στη συλλογική συνείδηση έχει εντυπωθεί πως χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία τύχη. Είναι το πρόσωπο που παρέλαβε ένα κόμμα – παρέα και το έκανε φορέα κυβερνητισμού οδηγώντας το στην εξουσία, με όσα λάθη και με όση αφέλεια και αν την άσκησε.

Η παρούσα συγκυρία, ωστόσο, είναι κομβική τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για το πολιτικό κεφάλαιο που λέγεται Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει συμπληρώσει 13 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει πως δεν έχει και ο ίδιος τους φόβους και τις ανασφάλειές του.

Οι ανασφάλειες αυτές είναι που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εγκληματική διαχείριση των media στα χρόνια που άσκησε την διακυβέρνηση της χώρας. Κάθε καρυδιάς καρύδι, χρεοκοπημένοι εκπρόσωποι της διαπλοκής των περασμένων δεκαετιών, επιχειρηματίες που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα και αναζητούσαν τη δική τους επιστροφή γαντζώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, έπαιξαν και στο τέλος έχασαν ο… ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.

Και ενώ τα αφελή πρώην «φοβερά μωρά του Μαξίμου» έπαθαν από τα «βοσκοτόπια» και θα έπρεπε να έχουν «μάθει», φαίνεται πως δεν βάζουν μυαλό και είναι έτοιμα να πάθουν ξανά. Και ας τους καλοπιάνουν τα ΜΜΕ της διαπλοκής ότι δήθεν «παίζουν άγρια μπάλα» τελευταία στον χώρο των media.

Αλλά ας γίνουμε συγκεκριμένοι

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ισχυρός στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αμφισβητείται. Ωστόσο γνωρίζει πως κανένας δεν είναι ισόβιος στην ηγεσία ενός κόμματος εξουσίας στο πλαίσιο της λειτουργίας της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ο πρώην πρωθυπουργός και σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί – παράλληλα με την άσκηση των αντιπολιτευτικών του καθηκόντων – να προετοιμαστεί για τη διαχείριση ενός πιθανού ενδεχόμενου νέας εκλογικής ήττας (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ). Υπάρχει αντίπαλο δέος του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση είναι όχι. Στον κομματικό μικρόκοσμο της Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο και είναι σε θέση να δρομολογήσει τις εξελίξεις. Δεν υπάρχει δελφίνος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και αν υπήρχε δεν θα μπορούσε να αναμετρηθεί με τον Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανησυχεί μόνο για ένα πρόσωπο το οποίο βρίσκεται εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ανήκει στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, βρέθηκε εκτός πολιτικής ως θύμα μιας βρόμικης ιστορίας και κάποιοι χρήσιμοι ηλίθιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από πολλά χρόνια είχαν βιαστεί να τον «χρίσουν» διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα, στοχοποιώντας τον ως δελφίνο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και οδηγώντας τον στο στόμα του λύκου.

Η ιστορία αυτή είναι παλιά. Όμως, κάποια γεγονότα σήμερα στο παρασκήνιο έχουν θορυβήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε τώρα για να καταλάβετε πως «παίζεται» το «παιχνίδι»

Πασίγνωστος, αλλά και αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας, ο οποίος έχει ανοιχτές οικονομικές υποθέσεις από το παρελθόν έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων του εν δυνάμει ανταγωνιστή του Αλέξη Τσίπρα για την ηγεσία της Αριστεράς. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας στα χρόνια της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ είχε έρθει κοντά με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ήταν τόσο στενή η σχέση ώστε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί και τα γραφεία του. Με την αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση, ο επιχειρηματίας επιδίωξε να έρθει κοντά με τον Μητσοτάκη, ο οποίος κι εκείνος επισκέφτηκε τα γραφεία του. Ωστόσο το «φλερτ» με τον σημερινό πρωθυπουργό δεν πήγε καλά. Δεν εξελίχθηκε ούτε καν σε «αραβώνα», πολλώ δε μάλλον σε γάμο.

Ο επιχειρηματίας αποφάσισε να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά την υπόθεση της Αριστεράς. Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισε να ενισχύσει τον… μελλοντικό αντίπαλο του Αλέξη Τσίπρα, τον  «νέο Τσίπρα». Ο «νέος Τσίπρας» προσπαθεί να κρατήσει ακόμη χαμηλό προφίλ. Γνωρίζει ότι δεν είναι ακόμα η ώρα για το comeback. Αρνείται και διαψεύδει όσα λέγονται και γράφονται περί εμπλοκής του στην πολιτική σκηνή. Ωστόσο οι «αόρατες» δυνάμεις των δομημένων συμφερόντων έχουν αρχίσει με τρόπο προσεκτικό να χτίζουν το προφίλ του. Έχουν ξεκινήσει την καμπάνια σε Lifestyle επίπεδο και από την οικογενειακή του ζωή.

Ο Αλέξης Τσίπρας πληροφορήθηκε από τον ίδιο τον επιχειρηματία ότι στηρίζει – χρηματοδοτώντας μάλιστα κάποιες από τις δραστηριότητές του – τον «νέο Τσίπρα» και η αντίδρασή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονη, με ένα πελώριο αγωνιώδες «Γιατί αυτόν;» που πρόδωσε την ανασφάλεια. Ο επιχειρηματίας φρόντισε και ενημέρωσε όσους θεώρησε σωστό για τα παραπάνω γεγονότα και το παιχνίδι… μόλες άρχισε.

Οι βρομιές του παρελθόντος και το μέλλον

Κάποιοι λένε ότι στην «αποδόμηση» και στα βρόμικα παιχνίδια του επίδοξου μελλοντικού ηγέτη στο χώρο της Αριστεράς είχαν πρωταγωνιστήσει, ως αθέατες φιγούρες, πρόσωπα του στενού – τότε – πυρήνα των ανθρώπων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (Ο Αλέξης Τσίπρας, λέγεται ότι δεν γνώριζε και φυσικά, αφού δεν γνώριζε, δεν είχε εγκρίνει τις αθλιότητες). Τίποτα δεν είχε μείνει κρυφό. Είχαν φροντίσει πρόσωπα αδύναμα να διαχειριστούν τον εαυτό τους λόγω αλκοόλ και να διαδώσουν τα νέα γύρω από τις βρομιές.

Ο επιχειρηματίας από την πλευρά του κατατρύχεται από σύνδρομο μικρομεγαλισμού. Θεωρεί ότι μπορεί να καθορίσει εξελίξεις, ποντάροντας, αφού λατρεύει το… στοίχημα, σε αντίπαλα «άλογα», σε ένα παιχνίδι που έχει αρχίσει νωρίς στο παρασκήνιο και δεν θα αργήσει να απασχολήσει την πολιτική επικαιρότητα.

Όσο για την σημερινή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν αρκεί μόνο η συνθηματολογία του «Την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς». Μπορεί τα… βοσκοτόπια να μην είναι τα ίδια, αλλά δεν θα πάψουν να είναι βοσκοτόπια.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ