Ζητούνται καταθέσεις για πιθανή εμπλοκή Μαρινάκη στο «Noor One»

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά θα κρίνει στο προσεχές διάστημα αν έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη με τη Δικαιοσύνη για την πολύκροτη υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του «Noor One». Τόσο ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου όσο και η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βασιλική Παπαδοπούλου θεωρούν πως η υπόθεση δεν πρέπει να μπει στο αρχείο και ζητούν νέες μαρτυρικές καταθέσεις για τυχόν εμπλοκή τού ισχυρού επιχειρηματία, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Κώστα Ζαφειρόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Η «Εφ.Συν.» είχε αναδείξει τον περασμένο Ιούνιο («Νέα έρευνα για την εμπλοκή Μαρινάκη στο “Noor One”, 15/6/2021) πώς επέστρεψε στον ανακριτή με απόφαση του εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου η δικογραφία για το ναρκόπλοιο, με κατηγορούμενους τον εφοπλιστή και τρεις συνεργάτες του: τον πρώην νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας Capital, Νικόλαο Συντυχάκη, τον δικηγόρο Ευάγγελο Μπαϊρακτάρη και τον ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη. Πρόκειται για τη δεύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σχετικά με τους αποστολείς, παραλήπτες και χρηματοδότες της μεταφοράς των ναρκωτικών.

Ο κ. Τσορμπατζόγλου με το έγγραφό του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά ζητούσε συγκεκριμένα να αποσυσχετιστούν από την υπόθεση Μαρινάκη η ανακριτική δικογραφία σε βάρος των Τούρκων κατηγορουμένων, καθώς και δύο προκαταρκτικές δικογραφίες.

Πραγματογνωμοσύνη
Επιπλέον, να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι σύννομες οι αποστολές χρηματικών ποσών από την εταιρεία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την εταιρεία G Tankers του καταδικασμένου για τα ναρκωτικά Μ. Γιαννουσάκη. Μάλιστα ζητούσε να διακριβωθεί η αποστολή χρηματικών ποσών και από οποιαδήποτε άλλη παρόμοια σε διακριτικό τίτλο εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ.

Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός ζητούσε δικαστική συνδρομή από το γραφείο στην Ελλάδα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος Homeland Security για να διακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρεία του καταδικασθέντος σε 18 έτη κάθειρξης Γιαννουσάκη και ειδικότερα να διερευνηθεί αν αυτά προέρχονται από μετακύλιση κεφαλαίων από την εταιρεία του Β. Μαρινάκη με την επωνυμία Capital Ship Management Corp στα πλαίσια της εισόδου της επιχείρησής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Στο πόρισμα δε του εισαγγελέα Εφετών (πληροφορίες newsbreak.gr) γίνεται ιδιαίτερη αναφορά από τον εισαγγελέα και ως προς τον δικηγόρο και συγκατηγορούμενο του Β. Μαρινάκη, Ευάγγελο Μπαϊρακτάρη, ιδιοκτήτη των εταιρειών Marathon και Marlex, μέσω των οποίων κατατέθηκαν συνολικά 200.000 ευρώ στην εταιρεία G Tankers του Μ. Γιαννουσάκη με αιτιολογία αποστολής: μελλοντικά διαχειριστικά έξοδα πλοίων της Capital που βρίσκονταν στον Περσικό. Για τον λόγο αυτό, ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου ζητά να γίνει συμπληρωματική ανάκριση και να διερευνηθεί περαιτέρω από την Οικονομική Αστυνομία αν υφίστατο τριγωνική σχέση Μαρινάκη – Μπαϊρακτάρη – Γιαννουσάκη.

Υπενθυμίζεται πως διαφορετική γνώμη για όλα αυτά διατύπωσε ο εν λόγω ανακριτής Διαφθοράς Πειραιά, Ιωάννης Πετρόπουλος, ο οποίος θεωρούσε πως η υπόθεση έπρεπε να οδηγηθεί στο αρχείο δίχως να ληφθούν απολογίες του εφοπλιστή και των συγκατηγορουμένων συνεργατών του. Για να λυθεί το θέμα της διαφωνίας εισαγγελέα – ανακριτή, η υπόθεση οδηγείται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Οπως έγινε γνωστό, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βασιλική Παπαδοπούλου στην εισήγησή της προς το Συμβούλιο δέχεται δύο από τις συνολικά 9 προτάσεις Τσορμπατζόγλου και ζητά:

Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Alexander Clapp, που έχει ασχοληθεί με την υπόθεση του «Noor One» με εκτενές, βραβευμένο ρεπορτάζ στο περιοδικό «The New Republic» με τίτλο «The Vampire Ship» τον Οκτώβριο του 2020. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος φέρεται να αντάλλαξε email με τον Τούρκο καταζητούμενο, αποστολέα και παραλήπτη του φορτίου των ναρκωτικών, Σερίφ Ζιντάστι, πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση και με βεβαρημένο ποινικό μητρώο.
Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του λιμενάρχη Ραφήνας, αντιπλοιάρχου Γιώργου Κατσούλη, επικεφαλής της ομάδας των λιμενικών που πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες συλλήψεις ναρκωτικών παγκοσμίως, ο οποίος ήταν βασικός μάρτυρας και στα δύο δικαστήρια που έγιναν.
Έξι πρόσωπα «έκαιγε» η κατάθεση του 10ου νεκρού μάρτυρα
Ο μάρτυρας πέθανε στο Ντουμπάι υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες

Εξι πρόσωπα φέρεται να κατονόμασε ο μακαρίτης πλέον Βασίλης Γεωργιάδης ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση μεταφοράς της ηρωίνης του «Noor Οne», στην κατάθεσή του, δέκα μήνες προτού πεθάνει στο Ντουμπάι υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Πρόκειται για στοιχεία τα οποία διέρρευσαν από την κατάθεση (πηγή: zoogla.gr) που έδωσε επί πέντε ώρες στο ελληνικό προξενείο στα Εμιράτα την 1η Δεκεμβρίου 2020, ύστερα από παρέμβαση του αρμόδιου για υποθέσεις ναρκωτικών αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

Ο Γεωργιάδης, απαντώντας σε 16 γραπτές ερωτήσεις του ανακριτή Διαφθοράς Ιωάννη Πετρόπουλου, για την οργάνωση της μεταφοράς των ναρκωτικών κατονομάζει τέσσερα άτομα: τον καταδικασθέντα σε 18 έτη κάθειρξη Γιώργο Μπουρδούβαλη, τους Αιμίλιο Κοτσώνη (πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός) και Βασίλειο Κουρούβανη (καταδικασμένοι σε πρώτο βαθμό, αθωώθηκαν στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο) και τον ναυτικό πράκτορα Γ.Μ., ο οποίος δεν έχει κατηγορηθεί μέχρι σήμερα για την υπόθεση.

Οπως καταγγέλλει ο μάρτυρας, αυτοί κάλυψαν τα έξοδα (πετρέλαια, πλήρωμα, έξοδα διέλευσης από το Σουέζ) για να φύγει το πλοίο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και να πάει στην Ελλάδα. Ως προς τη μεταφορά της ηρωίνης, υποστήριζε ότι, εκτός από τα παραπάνω τέσσερα πρόσωπα, υπήρχαν και άλλα που τα συνεπικουρούσαν, χωρίς να τα κατονομάζει.

Στην κατάθεσή του εμπλέκει και πέμπτο άτομο, τον ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας Ι.Κ., για τον οποίο ισχυρίζεται ότι χρηματοδότησε με 100.000 δολάρια τον Κουρούβανη για τις επισκευές του πλοίου. Το έκτο πρόσωπο είναι άλλος, παλιός ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, για τον οποίο έλεγε ότι μεσολάβησε στην παραπάνω συναλλαγή.

Στην κατάθεσή του κατονομάζει και πρόσωπα που δραστηριοποιούνταν τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των πετρελαίων στα Εμιράτα, μεταξύ των οποίων τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Καζινάκη (τον αναφέρει ως «αρχηγό»), που έχασε τη ζωή του σε παράξενο τροχαίο στον Καναδά τον Ιούνιο του 2018, αλλά και τον άμεσο συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη, πρώην νόμιμο εκπρόσωπο της Capital και κατηγορούμενο στην υπόθεση, Νικόλαο Συντυχάκη.

Υπενθυμίζεται πως η κατάθεσή του έγινε στο ελληνικό προξενείο καθώς ο εκλιπών είχε απαγόρευση εξόδου από τα Εμιράτα λόγω καταδίκης του για άσχετη οικονομική υπόθεση. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε πως η πρώην ανακρίτρια της υπόθεσης, Καλλιόπη Μάντακα, είχε ενδιαφερθεί για να λάβει κατάθεσή του, αλλά εμποδίστηκε από υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών η έκδοση άδειας καθόδου της στα Εμιράτα.

Από την αρχή;
Υπενθυμίζεται πως η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου έχει προτείνει την αναίρεση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για το «Noor One», με την οποία είχαν απαλλαγεί τον Οκτώβριο του 2020 ο Αιμ. Κοτσώνης και ο υποναυλωτής του «Noor 1» Βασ. Κουρούβανης, ενώ στα μαλακά έπεσαν και άλλοι δύο βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης: ο Μ. Γιαννουσάκης και ο Γ. Μπουρδούβαλης, οι οποίοι είχαν λάβει ελαφρυντικό με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια στα οποία είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα και να μειωθεί η ποινή τους στα 18 έτη.

Ο δε Μ. Γιαννουσάκης, με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, ήτοι 6,5 χρόνια κράτησης με ευνοϊκό συνυπολογισμό των ημερών εργασίας του στη φυλακή, έχει αποφυλακιστεί. Στη βίλα της πρώην συζύγου του είχε βρεθεί ένας τόνος ηρωίνης.

Το δικαστικό παρασκήνιο και η «παρέμβαση» Τσιάρα

Πολλές οι σκιές στους χειρισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υπόθεση


Μπορεί η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ να έχει «ξεχάσει» την υπόθεση της ηρωίνης του «Noor One», που έφτασε μέχρι τη Βουλή, όμως η δικαστική διερεύνησή της, όπως προκύπτει, δεν έχει περατωθεί. Το χειρότερο όμως είναι πως αναδύονται πολλές σκιές ως προς τους χειρισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, στοιχείο που αποδεικνύει πως η υπόθεση ακόμα κάποιους τους καίει πολύ.

● Σημείο πρώτο. Ο ανακριτής Ι. Πετρόπουλος, που έστειλε την υπόθεση στο αρχείο, είχε ζητήσει έγκαιρα να αυτοεξαιρεθεί για τον προφανή λόγο ότι ο πατέρας του (σ.σ. ολυμπιακών φρονημάτων) είχε οριστεί ποδοσφαιρικός εισαγγελέας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία την περίοδο παντοδυναμίας του Ολυμπιακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ομως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε το εύλογο αίτημά του, «εξαναγκάζοντάς» τον να διενεργήσει την ανάκριση για την τυχόν εμπλοκή των Μαρινάκη, Συντυχάκη, Μπαϊρακτάρη στη χρηματοδότηση του φορτίου ηρωίνης του «Noor One».

Τον Νοέμβριο του 2020, καταθέτει αίτημα ο Ι. Πετρόπουλος προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου να μετατεθεί από τον Πειραιά στην Αθήνα, το Συμβούλιο το κάνει δεκτό και του δίνει τη μετάθεση. Κι όμως, το υπουργείο Δικαιοσύνης για αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπογράφει την έκτακτη μετάθεσή του, μη προωθώντας την στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σε μια ιδιότυπη «ομηρία» πλέον, ο δικαστικός λειτουργός ολοκληρώνει την ανάκριση για το «Noor One» τον Ιανουάριο. Τους επόμενους 8 μήνες, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξακολουθεί να μην υπογράφει τη μετάθεσή του και ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο κ. Πετρόπουλος δεν χειρίζεται όλο αυτό το διάστημα καμία νέα δικογραφία, την ώρα που ο όγκος δουλειάς στους υπόλοιπους 6 τακτικούς ανακριτές στα δικαστήρια Πειραιά είναι τεράστιος. Αξιοσημείωτο είναι πως ο κ. Πετρόπουλος καταθέτει εκ νέου τον Ιούνιο αίτημα μετάθεσης στη Χαλκίδα, το οποίο πάλι το Δικαστικό Συμβούλιο το δέχεται. Χρειάστηκε όμως και πάλι να περιμένει ακόμα 3 μήνες για να υπογράψει ο υπουργός το ΦΕΚ της έκτακτης μετάθεσής του, τον Σεπτέμβριο.

● Σημείο δεύτερο. Μετά το πέρας της ανάκρισης Πετρόπουλου για το «Noor One», η υπόθεση επιστρέφει τον Φεβρουάριο του 2021 στον εισαγγελέα Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου, ο οποίος διατυπώνει μια εντελώς διαφορετική άποψη από τον ανακριτή, ζητώντας συμπληρωματικές καταθέσεις και νέα ανάκριση. Αν ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε υπογράψει το ΦΕΚ της μετάθεσης Πετρόπουλου, ως όφειλε, ο εισαγγελέας Εφετών θα είχε αναθέσει την υπόθεση σε νέο ανακριτή. Η διατήρηση της διαφωνίας ανακριτή – εισαγγελέα αναγκαστικά οδήγησε την υπόθεση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ολα αυτά, για μία δικογραφία που σχηματίστηκε τον Μάρτιο του 2018 από την τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, Ειρήνη Τζίβα, η οποία είχε ασκήσει κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του Β. Μαρινάκη και η οποία λοιδορήθηκε όσο λίγοι δικαστικοί λειτουργοί.

Σημειώνεται πως μέσα στον Σεπτέμβριο μετατέθηκε στη Σύρο και ο εισαγγελέας Οδ. Τσορμπατζόγλου για να γίνει πλέον προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου, με δικό του πάντως αίτημα.

Τα ερωτήματα παραμένουν: Πώς είναι δυνατόν ο υπουργός Δικαιοσύνης να κωλυσιεργεί και να μην υπογράφει μεταθέσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας; Κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν πήγαν το «χαρτί» της μετάθεσης στον υπουργό ή μήπως η μετάθεση «σκόνταψε» στο υπουργικό γραφείο; Σημειώνεται πως ο ίδιος υπουργός στην περίπτωση μετάθεσης και πάλι από τον Πειραιά άλλου δικαστικού λειτουργού τον Ιούνιο του 2021 λειτούργησε εντελώς διαφορετικά, υπογράφοντας το αντίστοιχο ΦΕΚ μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες από την απόφαση του Συμβουλίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...