Επίσπευση της έρευνας για Άδωνι και Αβραμόπουλο ζητεί ο οικονομικός εισαγγελέας για το σκάνδαλο Novartis

Επίσπευση των ερευνών στην υπόθεση Novartis και ειδικότερα για το σκέλος που αφορά τον πρώην υπουργό της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη έχει ζητήσει με παραγγελία του ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελέας, Χρήστος Μπαρδάκης.

Πρόκειται για τα δύο πολιτικά πρόσωπα τα οποία ακόμη ερευνώνται από τις εισαγγελικές αρχές σχετικά με τυχόν εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Novartis. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, έχουν ήδη αποσταλεί από το εξωτερικό οι απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς για τα δύο αυτά πολιτικά πρόσωπα.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει το 2017 από την Εισαγγελία Διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη. Τους τελευταίους μήνες όμως με την δημιουργία της νέας υπερεισαγγελίας που προέκυψε από την ενοποίηση της Οικονομικής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η έρευνα συνεχίζεται από την νέα Οικονομική Εισαγγελία.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα έχει μπει στο αρχείο για τους Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιάννη Στουρνάρα και Μάριο Σαλμά, ενώ ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας έχει ασκηθεί στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Τον Νοέμβριο μάλιστα του 2019 η Ολομέλεια της Βουλής με ψήφους 224 υπέρ και μία κατά (Σοφία Βούλτεψη) αποφάσισε την άρση της ασυλίας του προκειμένου να του ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, όπως άλλωστε είχε ζητήσει και ο ίδιος.

Συνεχίζεται η έρευνα για τους γιατρούς

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα και ειδικότερα για τυχόν εμπλοκή γιατρών στην υπόθεση. Ήδη ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή και ακόμη επτά στελεχών της εταιρείας για δωροδοκίες γιατρών. Μάλιστα οι δωροδοκίες γίνονταν μέσω δήθεν προγραμμάτων και επιστημονικών μελετών της εταιρείας τα οποία χρησίμευαν ως ένας κεκαλυμμένος τρόπος για χρηματισμούς.

Οι ποινικές διώξεις αφορούν σε 10 προγράμματα της εταιρείας την περίοδο 2008 – 2015. Πρόκειται για δήθεν προγράμματα και επιστημονικές μελέτες της εταιρείας μέσω των οποίων δωροδοκούνταν γιατροί στη χώρα μας, με τη μέθοδο των συμβουλευτικών υπηρεσιών και κλινικών μελετών και της καθοδηγούμενης συνταγογράφησης. Ένας καλυμμένος τρόπος δωροδοκίας των γιατρών προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εταιρείας.

Δεν έχει κατατεθεί αίτημα αποζημίωσης

Στο μεταξύ σύμφωνα το documentonews.gr, ακόμη δεν έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αγωγή αποζημίωσης σε βάρος της εταιρείας Novartis για πρακτικές διαφθοράς στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ενάμιση χρόνος από τότε που η εταιρεία ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό Δημόσιο και παρά το γεγονός ότι από το Δεκέμβριο του 2020 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτος έκρινε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση.

Συγκεκριμένα τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας ετοιμάζονται να στείλουν σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να ζητηθούν από τις ΗΠΑ στοιχεία προκειμένου να κατατεθούν στη συνέχεια οι όποιες αγωγές αποζημίωσης. Δηλαδή, ενάμιση χρόνο μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis στις ΗΠΑ όπου δέχτηκε να καταβάλλει 340 εκατ. δολάρια για πρακτικές διαφθοράς που ακολούθησε στη χώρα μας και 10 μήνες μετά τη θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...