Ανατροπή από Μαρινάκη για Παππά και Καλογρίτσα: «Δεν διαπίστωσα παρανομία…»

Την άποψή του για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών, το 2016, με τους όρους του οποίου για τέσσερις άδειες ήταν και ο ίδιος απολύτως σύμφωνος, διατύπωσε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, την Τετάρτη, ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης. Κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη που διεξάγεται στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορουμένους τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο Β. Μαρινάκης χαρακτήρισε «ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη» την επιλογή της κυβέρνησης, μέσω του Χρ. Καλογρίτσα, να δημιουργήσει ελεγχόμενο από την ίδια τηλεοπτικό σταθμό, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν διαπίστωσε καμία παρανομία ή παρατυπία στη διενέργεια του επίμαχου διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχε και ο ίδιος προσωπικά.

«Ήταν σωστό να έχουμε στην Ελλάδα τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς, γιατί θα ήταν βιώσιμοι και θα ήταν σωστό να ξεκινήσουν να πληρώνουν στη χώρα μας ένα τίμημα για την τηλεοπτική συχνότητα», είπε από την αρχή κιόλας της κατάθεσής του ο Βαγγέλης Μαρινάκης, εκφράζοντας την άποψη ότι «σωστά έπραξε η κυβέρνηση να κάνει το διαγωνισμό στο πλαίσιο του οποίου οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν το υψηλότερο δυνατό τίμημα για την απόκτηση άδειας τηλεοπτικού σταθμού».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι απόλυτα σύμφωνο τον βρήκε και το επόμενο στάδιο στο πλαίσιο του οποίου ζητήθηκε από τους τέσσερις υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών να καταβάλουν άμεσα την πρώτη δόση για την απόκτηση των αδειών αυτών.

«Δεν ήταν κάποια χάρη. Ήταν νορμάλ να ζητήσουν η πληρωμή να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερο. Και το έπραξα αυτό την πρώτη κιόλας μέρα. Ήταν σωστή σκέψη για να δείξουν ότι αμέσως μετά το πέρας του διαγωνισμού γίνεται η πληρωμή και όλα βαίνουν καλώς, μέσα στα επιτρεπτά χρονικά πλαίσια και όλη η διαδικασία δουλεύει πολύ σωστά».

Στη συνέχεια ο Β. Μαρινάκης φώτισε το παρασκήνιο της συνάντησής του με τον κατηγορούμενο επιχειρηματία, Χρ. Καλογρίτσα, έπειτα από σχετικό αίτημα του Ν. Παππά να κανονιστεί το εν λόγω ραντεβού.

Πρόεδρος: Έχετε δώσει μία συνέντευξη και είπατε ότι εκτός από αυτό, δηλαδή την άμεση πληρωμή της πρώτης δόσης, ο Ν. Παππάς σας ζήτησε και μία άλλη χάρη.

Β. Μαρινάκης: Μου ζήτησαν να συναντηθώ με τον Χρήστο Καλογρίτσα, τον οποίο δεν γνώριζα, για να τον βοηθήσω με την πρώτη δόση. Έκλεισε το ραντεβού ο Ν. Παππάς μαζί μου και ο κ. Καλογρίτσας ήρθε στο γραφείο μου. Το ποσό της πρώτη δόσης μού ζητήθηκε να το δώσω ως δάνειο.

Πρόεδρος: Αναρωτηθήκατε γιατί σας ζητούσε κάτι τέτοιο;

Β. Μαρινάκης: Ο κ. Παππάς, ο κ. Τσίπρας, οι επικεφαλής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούσαν σωστό να βοηθήσουν το Καλογρίτσα να αποκτήσει μία συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους, όπως τον κ. Αρβανίτη, να… τρέξει το σταθμό για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν το θεωρώ σωστό σε μία Δημοκρατία.

Μία κυβέρνηση ή ένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Εκτός αν, όπως στο παρελθόν, που ήταν γνωστό σε όλους ότι το ΚΚΕ είχε δικό του ραδιοφωνικό σταθμό και ήξερε όλος κόσμος ότι ο σταθμός και η εφημερίδα ανήκουν στο συγκεκριμένο κόμμα.

Πρόεδρος: Τι σας είπε ο κ. Καλογρίτσας;

Β. Μαρινάκης: Ήρθε στο γραφείο μου κατόπιν επικοινωνίας μου με τον Νίκο Παππά, μου εξέφρασε την επιθυμία τη δική του και της κυβέρνησης να τον βοηθήσω οικονομικά για την άδεια του τηλεοπτικού σταθμού. Του εξήγησα ότι ήταν δύσκολο και θα μπορούσε να δώσει λανθασμένα μηνύματα στους άλλους καναλάρχες, και θεώρησα ότι δεν έπρεπε να μπω σε αυτήν τη διαδικασία.

Πρόεδρος: Γιατί δεν το ξεκόψατε από την αρχή αυτό στον πρώην υπουργό;
Β. Μαρινάκης: Από τη στιγμή που μου ζήτησε να τον δω και να τον βοηθήσω, θεώρησα σωστό να τον δω και να τον ακούσω. Από ευγένεια τον βλέπεις τον άνθρωπο.

Του απάντησα αμέσως. Η κουβέντα μας ήταν σύντομη. Ο άνθρωπος είχε τη δουλειά του, Θεωρώ ότι πιέστηκε. Πιο πολύ το έκανε γι’ αυτούς και λιγότερο για τον εαυτό του. Η κουβέντα μας δεν επεκτάθηκε στην επόμενη δόση και τα έξοδα λειτουργίας του σταθμού.

Πρόεδρος: Μετά από όσα ζήσατε, αφού όπως λέτε ο Ν. Παππάς και η κυβέρνηση ήθελε να δημιουργηθεί το κανάλι, γιατί δεν βοήθησε τον κατηγορούμενο Χρ. Καλογρίτσα;

Β. Μαρινάκης: Προσπάθησε με τις σχέσεις που είχε να τον βοηθήσει. Προσπάθησε να μιλήσει με τον κ. Μαρινάκη, τον Κοντομηνά να τον βοηθήσει. Στο τέλος της διαδικασίας, υπήρξαν ορισμένες δηλώσεις από συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, όπως ο κ. Σαββίδης, ο οποίος έκανε μία περίεργη δήλωση, ότι είχε πάει στη διαδικασία σαν «λαγός» για να αυξηθεί το τίμημα. Για την κυβέρνηση δεν είχε και μεγάλη διαφορά, γιατί και ο κ. Σαββίδης ήταν πολιτικά προσκείμενος στην κυβέρνηση.

Όταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε γιατί δεν κατήγγειλε όλα αυτά τα πραγματικά περιστατικά απάντησε: «Δεν ήταν κάτι που θεώρησα ότι πρέπει να καταγγείλω την επόμενη μέρα, μετά τον διαγωνισμό.

Δεν είδα κάποιο έγκλημα. Ηθικά θεωρώ ότι μία κυβέρνηση θα πρέπει να έχει άλλες προτεραιότητες …

Δεν θεώρησα ότι είχα υποχρέωση να καταγγείλω την επόμενη μέρα».

Όταν ρωτήθηκε από τον αναπληρωματικό εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρη Ασπογέρακα «αν ο Χρ. Καλογρίτσας πήγε μόνος του στο ραντεβού ή είχε επιχειρηματικό πλάνο», ο Β. Μαρινάκης απάντησε: «Ρωτήσετε τον Χρ. Καλογρίτσα. Η δική μου άποψη είναι ότι δέχθηκε πιέσεις ή υποδείξεις για να κατέβει στο διαγωνισμό και να τον βοηθήσουν να βρει τα κεφάλαια».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...