Διακαναλική συνέντευξη Μητσοτάκη: «Όχι» διάλογος με τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ – «Όχι» σε μείωση του ΦΠΑ (vid)

Κάθε διάλογο με τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, απέκλεισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διακαναλική συνέντευξή του, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου που δίνει από τα Χανιά, όπου βρίσκεται σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ωστόσο, είπε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον αποτελεσματικά το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο ενισχύει τα επιχειρήματα των κομμάτων της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά.

Απέκλεισε, δε, τον διάλογο με «ανθρώπους οι οποίοι επικαλούνται ψευτοπατριωτισμό και σίγουρα με κόμματα που εργαλειοποιούν τη θρησκεία με τρόπο απροκάλυπτο όπως έχει κάνει ένα συγκεκριμένο κόμμα».

Το ζήτημα της ακρίβειας

Αναφέρόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας, απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο μείωσης στον ΦΠΑ, λέγοντας ότι «δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός» και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πουν από πού θα κόψουν για να αντικαταστήσουν τα απωλεσθέντα έσοδα, λέγοντας ότι «όποιος λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε τέτοια μείωση, να μας πει ποιες παροχές θα κόψει, ποιους φόρους θα αυξήσει, θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία». Όσον αφορά δε στην επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τις τιμολογιακές πολιτικές των πολυεθνικών, είπε ότι το έκανε για να τη φέρει προ των ευθυνών της.

Μάλιστα, επισήμανε ότι σε αυτό το θέμα δεν εμφανίστηκαν όλα τα κόμματα με τη «φανέλα της Εθνικής Ελλάδας», αλλά άσκησαν κριτική για μικροκομματικούς σκοπούς και προσέθεσε ότι «τον λαϊκισμό των λεφτόδεντρων τον πληρώσαμε πολύ ακριβά. Αυτός ο εύκολος και ο αντιευρωπαϊκός λαϊκισμός θα πρέπει να λάβει απάντηση και αυτή είναι η ψήφος στη ΝΔ».

Όσον αφορά στην ανεργία, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ανεργία έχει πέσει από το 17% στο 10%. Οι μισθοί αυξάνονται. Ο εργαζόμενος έχει σήμερα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη γιατί μειώνεται η ανεργία. Έχουμε μια οικονομία που αναπτύσσεται με γρηγορότερους ρυθμούς. Υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά εργασίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν με κυβερνητικές παρεμβάσεις», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί την «εισαγωγή» εργαζομένων από το εξωτερικό, κυρίως για αγροτικές εργασίες. Επίσης, δήλωσε ότι «πρώτη μας προτεραιότητα η μείωση εργοδοτικών εισφορών μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Όσο οι τιμές είναι πρόβλημα για τον πολίτη, η κυβέρνηση θα είναι πάνω από το πρόβλημα. Για τα επιδόματα, είμαστε ένα γενναιόδωρο κράτος. Επιδόματα παιδιών, ενοικίων, για οικογένειες που έχουν ανάγκη. Στοχευμένα επιδόματα».

«Επιτελικό κράτος» και ανασχηματισμός

Ερωτηθείς για το «επιτελικό κράτος» και για πιθανό ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να κάνει παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα όποτε και όπου κρίνει απαραίτητο και τόνισε ότι υπάρχει απόλυτη συνέπεια στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε στο νέο δικαστικό χάρτη, στις αυξήσεις, στις παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική, στην απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Όλες αυτές είναι πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η ΝΔ είναι απολύτως συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και έχει τρία χρόνια μπροστά της. Θα κριθούμε στις εκλογές του 2027. Μια από τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις ήταν η αύξηση των μισθών. Είμαστε στο δρόμο για να φτάσουμε στα 950 ευρώ στον κατώτατο μισθό και ο μέσος μισθός πιστεύω θα ξεπεράσει τα 1500 ευρώ. Όλα αυτά είναι δείγματα γραφής μιας κυβέρνησης που υλοποιεί με συνέπεια την πολιτικής της. Όταν κρίνω ότι χρειάζονται αλλαγές προχωρώ σε αυτές. Δείτε στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη που έχουμε περισσότερη αστυνόμευση στις γειτονιές και αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τα ζητήματα της οπαδικής βίας».

Τέμπη και Στέφανος Κασσελάκης

Σε ερώτηση κατά πόσον η κυβέρνηση συγκαλύπτει τυχόν κυβερνητικές ευθύνες στην τραγωδία των Τεμπών ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «οι κατηγορίες για συγκάλυψη είναι άδικες, γιατί η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι. Η κυβέρνηση έχει προσφέρει προς τη Δικαιοσύνη όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις ώστε η υπόθεση να τελεσιδικήσει σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της. Σας φαίνεται αυτό για συγκάλυψη; Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, όποιος δεν έχει να βγει να το πει, θεωρώ ότι θα κάνει λάθος», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση είναι πάντοτε διαθέσιμη να συζητήσει θεσμικά στη Βουλή τυχόν ποινικές ευθύνες Υπουργών, αλλά προς ώρας δεν έχουμε δει να κατατίθεται τέτοιο αίτημα» και λέγοντας ότι μόλις κατατεθεί πρόταση για προανακριτική θα συζητηθεί αμέσως.

Παράλληλά, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, και τα επτά ερωτήματα που του θέτει κυρίως για τα Τέμπη, αλλά και για την ακρίβεια, ο Κ. Μητσοτάκης αντέστρεψε το ερώτημα και τον κάλεσε να καταθέσει το «Πόθεν Έσχες» του πριν τις ευρωεκλογές, όπως είχε δεσμευτεί στο παρελθόν. «Η προσωπική του ζωή δεν μας ενδιαφέρει, το πώς όμως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του, ενδιαφέρει τους πολίτες», είπε και τόνισε ότι «από τον κ. Κασσελάκη δεν έχω ακούσει κουβέντα για την Ευρώπη. Τοποθετεί το κόμμα του στην Αριστερά της Ευρώπης, γι’ αυτό και δεν μιλάει πολύ για τις ευρωεκλογές».

Ευρωεκλογές

Όσον αφορά στους στόχους της ΝΔ για την ευρω-κάλπη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν μετατρέψαμε εμείς σε δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές. Οι ευρωεκλογές γίνονται για να εκλέξουμε ευρωβουλευτές. Η αντιπολίτευση λέει να τιμωρήσουν οι πολίτες την κυβέρνηση. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της αντιπολίτευσης, θα σηκώσουμε το γάντι της πρόκλησης. Λέμε ότι θέλουμε ισχυρή εντολή να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και να μη δώσουμε στο λαϊκισμό τη δυνατότητα των λεφτόδεντρων. Δεν θα επιστρέψουμε ούτε στο 2012 ούτε στο 2015. Και δυστυχώς η αντιπολίτευση δεν έχει μάθει από τα λάθη της και επανέρχεται σε λογική ακοστολόγητων παροχών».

Ζήτησε, δε, από τους πολίτες να στείλουν μήνυμα κατά του λαϊκισμού και τόνισε ότι οι ευρωεκλογές έχουν και εθνική σημασία, σημειώνοντας ότι «θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη δύναμη και έχει την ισχυρή νομιμοποίηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε. Και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας δώσουν την εντολή αυτή».

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγινε viral: Σάλος με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού που έγινε τρολ – Έρχονται αποκαλύψεις για πρόσωπα υπεράνω υποψίας

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Σάλος...