Δημοσκόπηση λίγο πριν από τις ευρωεκλογές δείχνει ότι θα έχουμε μεγάλες ανατροπές – Ο χάρτης των αναποφάσιστων και το σοκ για ΝΔ και Μητσοτάκη

Mια εικόνα των αναποφάσιστων δίνει η δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha. Συγκεκριμένα στην ερώτηση σχετικά με το τι είχαν ψηφίσει στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου οι αναποφάσιστοι, οι απαντήσεις ήταν οι εξής:

Νέα Δημοκρατία 37%,

ΠΑΣΟΚ 10%,

Σπαρτιάτες 9%,

ΣΥΡΙΖΑ 9%,

Πλεύση Ελευθερίας 6%,

ΚΚΕ 5%,

ΜέΡΑ25 4%,

Ελληνική Λύση 2%,

Δεν ψήφισαν 6%.

Δεν απαντώ το 10%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων στην πρόθεση ψήφου είναι 12,8-14,2%. Οχι αρκετά μεγάλο ώστε να απειλήσει την πρωτιά της ΝΔ, που φαίνεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, αλλά αρκετά μεγάλο για την «κοντύνει» ή να αλλάξει τις ισορροπίες στην αντιπολίτευση.

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ κυμαίνεται από 33,9 έως 29,5%. Το πάνω άκρο θα ικανοποιούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά το κάτω άκρο της μέτρησης θα ήταν το πρόβλημα που απεύχεται. Θα σηματοδοτούσε την αρχή για το «ξήλωμα του πουλόβερ», όπως το θέτουν κάποιοι.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι πιο απλά καθώς έχει κατοχυρώσει τη δεύτερη θέση (17,8-14,6%). Το ΠΑΣΟΚ θα έχει πρόβλημα στο κάτω άκρο της μέτρησης (13,8-10,8%).

ΚΚΕ (6,7% – 8,7%) και Ελληνική Λύση (7,3%-9,3%) φαίνεται να συγκρούονται για την τέταρτη θέση. Πιθανόν και η Νίκη να βρεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς το ποσοστό της κινείται μεταξύ 3,8% και 5,8%.

Στις τελευταίες θέσεις γίνεται μάχη μεταξύ Πλεύση Ελευθερίας (2,1% – 3,5%), ΜέΡΑ25 (2,3% – 3,7%) και Νέα Αριστερά (2,4% – 3,8%), ενώ ακολουθούν η Φωνή Λογικής (2,1% – 3,5%) και οι Δημοκράτες (1,7% – 3,1%).

Το ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές δεν φαίνεται ιδιαίτερα αυξημένο πράγμα που μπορεί να αποκαλύψει άνοδο της αποχής.

Καταγράφεται και μια σχετική απογοήτευση καθώς μόνο ένας στους τρεις πιστεύει ότι η ψήφος του στις Ευρωεκλογές μπορεί να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα.

Από την άλλη μόνο 28% πιστεύει ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας, αδειάζοντας το βασικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας για «σταθερότητα».

Ακριβώς ισόρροπα μοιρασμένοι (46%) είναι οι ψηφοφόροι σχετικά με το αν οι Ευρωεκλογές είναι ευκαιρία για διαμαρτυρία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγινε viral: Σάλος με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού που έγινε τρολ – Έρχονται αποκαλύψεις για πρόσωπα υπεράνω υποψίας

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Σάλος...