Κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Palmos Analysis για λογαριασμό του tvxs σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του εκλογικού σκηνικού, δύο μόλις μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου/
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά από τις 13 έως τις 17 Μαΐου, με δείγμα 1.306 ψηφοφόρους, άνδρες και γυναίκες, άνω των 17 ετών.
Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 6,6 ποσοστιαίες μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό 31,5% έναντι 24,9% που συγκεντρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι το μεγαλύτερο είναι η ακρίβεια, η υγεία/περίθαλψη και οι συνθήκες εργασίας, ενώ η πανδημία φαίνεται πως δεν τους απασχολεί πλέον καθόλου, καθώς μόλις το 1% απάντησε θετικά στην σχετική ερώτηση.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Palmos Analysis για το tvxs
Σχετικά με την κατεύθυνση της χώρας, σχεδόν οι μισοί πολίτες (56%) θεωρούν πως κινείται προς την λανθασμένη, ενώ 4 στους 10 πιστεύουν πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (39%).
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η διαφορά των δύο κομμάτων είναι περίπου 7%. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «αν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές, ποιό από τα παρακάτω κόμματα μάλλον θα ψηφίζατε;» η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31,5% έναντι 24,9% του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα σημαντικότερα προβλήματα
Στην ερώτηση «Ποια από τα παρακάτω θεωρείτε ότι είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας;», την πρώτη θέση καταλαμβάνει η ακρίβεια (56%) και ακολουθούν υγεία και περίθαλψη (31%), χαμηλοί μισθοί και συνθήκες εργασίας (28%), παιδεία/σχολεία (20%), ανεργία (19%) και οικονομική ανάπτυξη (18%).
Ως ένα από τα σημαντικότερο προβλήματα θεωρούν επίσης και τη διαφθορά (15%), την εγκληματικότητα (11%) και τα ελληνοτουρκικά (11%).
Το προσφυγικό συγκεντρώνει 8%, ενώ μόλις το 7% θεωρεί τις υποκλοπές ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας. Ακόμη, ίδιο ποσοστό (5%) συγκεντρώνουν τα εξής ζητήματα: καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, φορολογικό σύστημα, δημόσιο χρέος/έλλειμμα, οργάνωση κράτους, κοινωνική πολιτική.
Παρόμοιο ποσοστό συγκεντρώνει και η λειτουργία του Δημοσίου (4%), όπως και οι συγκοινωνίες (3%) και η κλιματική αλλαγή (3%).
Τέλος, οι ερωτηθέντες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για το ασφαλιστικό σύστημα, την πανδημία και τον ρατσισμό.
Ποιότητα ζωής σε σχέση με το 2019
Σχετικά με την ποιότητα ζωής σε σχέση με το 2019, 1 στους 2 απαντούν πως έχει αλλάξει προς το χειρότερο, ενώ το 31% απαντά πως έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Ακόμη, υπάρχει και ένα 17% που δηλώνει πως δεν άλλαξε/παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο.
Αξιολόγηση προγραμμάτων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
Αναφορικά με τα προεκλογικά προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, 4 στους 10 (41%) θεωρούν πως το πρόγραμμα της ΝΔ είναι πιο ρεαλιστικό/εφαρμόσιμο, ενώ το 35% πιστεύει πως είναι πιο κοντά στις ανάγκες του. Από την άλλη, σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά μειώνονται, αφού το 23% θεωρεί πως είναι πιο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, ενώ το 32% πιστεύει πως είναι πιο κοντά στις ανάγκες του.
Ωστόσο, υπάρχει κι ένα ποσοστό που απορρίπτει και τα δύο προγράμματα. Σχεδόν 3 στους 10 (28%) απαντούν ότι κανένα δεν είναι πιο ρεαλιστικό/εφαρμόσιμο, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 26% θεωρεί πως κανένα από τα δύο δεν βρίσκεται πιο κοντά στις ανάγκες του.
Για τα πιθανά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου
Στην ερώτηση «Ποια κυβέρνηση θέλετε να προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου;», οι μισοί πολίτες τάσσονται υπέρ του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ενός κόμματος (51%), την ώρα που το 42% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων.
Ωστόσο, αν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, σχεδόν 6 στους 10 (59%) θέλουν για πρωθυπουργό τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος από τα κόμματα που θα συνεργαστούν. Ακόμη, το 18% επιθυμεί για πρωθυπουργό πολιτικό πρόσωπο κοινής αποδοχής, ενώ το 13% πολιτικό ή και μη πρόσωπο.
Αν βέβαια δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ενός κόμματος, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι απόψεις είναι μοιρασμένες, αφού 1 στους 2 θέλει η χώρα να πάει άμεσα σε νέες εκλογές, ενώ το 44% θέλει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Στην ερώτηση «Ποια Κυβέρνηση δεν θα θέλατε να προκύψει σε καμιά περίπτωση μετά τις επόμενες εκλογές;», το 37% απαντά «αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ», ενώ το 32% «αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης, το 11% των ερωτηθέντων δεν θέλει σε καμία περίπτωση κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, και το 7% με βασικό κορμό τη ΝΔ.
Αντίκτυπος του debate
Όσον αφορά το debate των πολιτικών αρχηγών, οι περισσότεροι πολίτες (69%) απαντούν πως δεν επηρέασε την απόφασή τους σχετικά με το τι θα ψηφίσουν, ενώ το 17% των ερωτηθέντων δεν το παρακολούθησε. Υπήρχαν ωστόσο λίγοι (13%) που απάντησαν πως επηρέασε την απόφασή τους.
Αξιολόγηση πολιτικών αρχηγών
Αναφορικά με την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών, δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό θετικής/μάλλον θετικής γνώμης 35% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 22%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 17%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 12%, και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 8%, όπως και ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Το 49% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει αρνητική/μάλλον αρνητική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα ανέρχεται στο 56%.
Το ποσοστό για τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα βρίσκεται στο 46% και 45% αντίστοιχα, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να συγκεντρώνει 64% και τον Κυριάκο Βελόπουλο 67%.
Ταυτότητα της έρευνας