Με προσεκτικές κινήσεις ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως ξεδιπλώνει τη στρατηγική του απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής, με τα νέα δεδομένα – και το ενδεχόμενο αναβολής των μέχρι πρότινος δεδομένων εκλογών το Σεπτέμβρη – να λειτουργούν εκ των πραγμάτων προς όφελος της Κουμουνδούρου.
Ένα τέτοιο σενάριο εκλαμβάνεται ως καταστροφικό για τη Χαριλάου Τρικούπη τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, δεδομένου ότι οι τελευταίοι τρεις μήνες χαρακτηρίζονται από διαρκές «ξεφούσκωμα» των αυξημένων ποσοστών που έβλεπε στις δημοσκοπήσεις αμέσως μετά την εκλογή του ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Κάθε μέρα καθυστέρησης των εκλογών λειτουργεί σε βάρος του ΚΙΝΑΛ, εκτιμούν στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα, μελετώντας σειρά μετρήσεων στις οποίες η πορεία αποκλιμάκωσης των δημοσκοπικών ποσοστών της Χαριλάου Τρικούπη είναι ακόμη πιο εμφανής από αυτές που δημοσιεύονται.
Πέραν τούτου, ένα τέτοιο σενάριο καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ισορροπία τρόμου και τον «διμέτωπο» που επιχειρεί να συντηρήσει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, καθώς εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια εξάντλησης της κυβερνητικής θητείας, τότε το πολιτικό σκηνικό οδεύει σε ένα δεκάμηνο ακραίας όξυνσης και σκληρής πόλωσης. Κάτι τέτοιο, όπως είναι αναμενόμενο, θα βάλει το ΚΙΝΑΛ όπως και όλα τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης στις μυλόπετρες των δύο κομμάτων εξουσίας.
Επιπλέον, η μέχρι στιγμής επιτηδευμένη απουσία ευκρινών πολιτικών και προγραμματικών θέσεων του Ν. Ανδρουλάκη, προκειμένου να μην πάρει επί της ουσίας θέση στο πλευρό κάποιου από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θα καθίσταται όλο και πιο προβληματική, όταν η πολιτική αντιπαράθεση τους επόμενους μήνες αναμένεται να λάβει ακόμη πιο σκληρά προγραμματικά χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικό είναι το νέο «καρφί» που έντεχνα επέλεξε να αφήσει ο Αλ.Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή, καλώντας όσες δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικές «και ζητούν μάλιστα και σοσιαλιστική κυβέρνηση», όπως είπε χαρακτηριστικά, «να ξεκαθαρίσουν ένα πράγμα ρητά: ότι δεν υπάρχει περίπτωση συγκυβέρνησης με τη ΝΔ». Στην Κουμουνδούρου για πολλοστή φορά επισημαίνουν πως τόσο ο Μιχάλης. Κατρίνης ως προεδρεύων της ΚΟ όσο και η Χαριλάου Τρικούπη συνολικά αποφεύγουν να πάρουν μία ξεκάθαρη θέση και να αποκηρύξουν από τώρα σενάρια επανάληψης της συγκυβέρνησης 2012-2015, η οποία καταβαράθρωσε οριστικά το ΠΑΣΟΚ.
Η Κουμουνδούρου πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει τον «μονομέτωπο» εναντίον της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, λειτουργώντας επί της ουσίας ηγεμονικά στο σύνολο της αντιπολίτευσης. Ενδεικτικό είναι για όσους ανέλυσαν προσεκτικά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα προχθές, πως παρά τους μύδρους στη ΝΔ για το φιάσκο της δήθεν σκευωρίας Novartis, ο ίδιος άφησε ούτε μισή αιχμή προς το ΚΙΝΑΛ για τον Ανδρέα Λοβέρδο, στον οποίο εξάλλου έχει εδώ και καιρό ασκηθεί δίωξη. Η επιλογή αυτή του Αλ. Τσίπρα δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία. Τουναντίον, επικέντρωσε τα πυρά του στη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη αποδεικνύοντας επί του πρακτέου τον «μονομέτωπο», και πετυχαίνοντας έτσι ένα σκληρό αντικυβερνητικό μπλοκ που ενδεχομένως να είχε διαρραγεί σε περίπτωση μετωπικής στο ΚΙΝΑΛ.
Το χειρότερο ωστόσο που έχει να αντιμετωπίσει ο Ν. Ανδρουλάκης, όσο γιγαντώνεται το αντικυβερνητικό ρεύμα, αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει μετεκλογικά είναι ότι ήδη όπως προκύπτει από τα ευρήματα των τάσεων της MRB, η πλειοψηφία της εκλογικής του βάσης θέλει συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι μειοψηφικό το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν ένα déjà vu της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.
Συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ήδη προτιμούν με ποσοστό 25,2% μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνεργασία με τη ΝΔ προτιμά το 23,1%. Ενώ στο σύνολο των πολιτών ανεξαρτήτως τι ψηφίζουν, το σενάριο προοδευτικής κυβέρνησης, δηλαδή συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ θέλει το 17,7%, ενώ το 14,9% θέλει συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ. Κάπως αντίστοιχα είναι ως γνωστόν τα πράγματα και στο εσωτερικό της ΚΟ της Χαριλάου Τρικούπη, η ηγεσία της οποίας έχει ως στοίχημα να συγκρατήσει και μετριάσει τις αντίρροπες δυνάμεις στο εσωτερικό της, μέσα από αυτήν την «στάση ουδετερότητας» που τηρεί.
Τα ποσοστά αυτά πάντως, αποτελούν τον μεγάλο πονοκέφαλο για τον νεόκοπο αρχηγό της Χαριλάου Τρικούπη, δεδομένου πως άπαντες προεξοφλούν πως το επόμενο διάστημα εάν δεν γίνουν εκλογές και επιβεβαιωθούν τα δυστοπικά σενάρια για τη νέα έκρηξη ακρίβειας του χειμώνα, η «ψαλίδα» της προτίμησης θα ανοίγει υπέρ της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Προς την ίδια κατεύθυνση εξάλλου πιέζουν πολιτικά και οι ευρωσοσιαλιστές, οι οποίοι διατηρούν άριστες σχέσεις και διαρκώς ανοιχτούς διαύλους με τον Αλέξη Τσίπρα και οι οποίοι θα ήθελαν μετά την Πορτογαλία του Κόστα, την Ισπανία του Σάντσεθ και την Γερμανία του Όλαφ Σολτς να δουν μία προοδευτική κυβέρνηση και στην Ελλάδα να αναλαμβάνει εκ νέου τα ηνία της χώρας.