Δημοσκοπήσεις: «Σαρώνει» στη Γαλλία η Λεπέν

Το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν είναι το δημοφιλέστερο στη Γαλλία ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της IFOP για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match που δημοσιεύτηκε σήμερα, με 36% των ερωτηθέντων να απαντούν ό,τι ελπίζουν να κερδίσει το κόμμα αυτό.

Στην ερώτηση «ποιό κόμμα θεωρούν πιθανότερο νικητή των εκλογών» που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου το 60% απάντησε τον «Εθνικό Συναγερμό» της Λεπέν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αιφνιδίασε την Κυριακή το βράδυ διαλύοντας τη γαλλική βουλή και προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά τον θρίαμβο στις ευρωεκλογές του «Εθνικού Συναγερμού» (Rassemblement national- RN, ακροδεξιά). Ο «Εθνικός Συναγερμός» εξασφάλισε το διπλάσιο ποσοστό ψήφων στις ευρωεκλογές σε σύγκριση με το κυβερνών κόμμα Αναγέννηση (31,36% έναντι 14,60%).

Παράλληλα, στον χώρο της Αριστεράς οι εκπρόσωποι των τεσσάρων βασικών ρευμάτων της, δηλαδή της Ανυπότακτης Γαλλίας, των Σοσιαλιστών, των Οικολόγων και των Κομμουνιστών, συμφώνησαν αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ στην δημιουργία ενός Λαϊκού Μετώπου, αφήνοντας ωστόσο ασαφές ποιόν ή ποιάν θα προτείνουν για πρωθυπουργό στον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην περίπτωση που κερδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές περιφέρειες. Βουλευτής εκλέγεται ο νικητής του δεύτερου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης, όπου υποψήφιοι είναι μόνο οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου. Με βάση κάποιες πρώτες δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά ενδέχεται να έχει την σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγινε viral: Σάλος με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού που έγινε τρολ – Έρχονται αποκαλύψεις για πρόσωπα υπεράνω υποψίας

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Σάλος...