Δημοσίευμα «βόμβα» για Μπόρις Τζόνσον. Να σχεδιάσουν μία καταδρομική επιχείρηση σε ολλανδικό εργοστάσιο που παρασκεύαζε εμβόλια για τον κορωνοϊό, ζήτησε από τις μυστικές υπηρεσίες ο Μπόρις Τζόνσον, όταν η πανδημία κορυφωνόταν και το Λονδίνο κατήγγειλε την ΕΕ ότι είχε «κλέψει» εκατομμύρια δόσεις που είχαν αγοραστεί από τους Βρετανούς.
Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η Daily Mail αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε «εξοργιστεί» κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι είχαν μπλοκάρει την εξαγωγή στην Βρετανία πέντε εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων της AstraZeneca, τον Μάρτιο του 2021.
Ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον είχε συγκαλέσει σύσκεψη με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και των δυνάμεων ασφαλείας, από τους οποίους ζήτησε να σχεδιάσουν «στρατιωτικές επιλογές» για την αρπαγή πέντε εκατομμυρίων εμβολίων από το εργοστάσιο που βρίσκεται στο Λάιντεν της Ολλανδίας.
Η ιδέα εγκαταλείφθηκε όταν διπλωμάτες προειδοποίησαν την Ντάουνινγκ Στριτ ότι μια τέτοια ενέργεια θα ανατίναζε τις διμερείς σχέσεις του Λονδίνου με την Ολλανδία, αλλά και με την ΕΕ συνολικά και θα έθετε σε κίνδυνο και την παράδοση εμβολίων που είχε παραγγείλει η Βρετανία από άλλα εργοστάσια στην ΕΕ.
Οργισμένος ο Μπόρις Τζόνσον
Δύο διπλωματικές πηγές είπαν στην Mail ότι στο παρασκήνιο ο Μπόρις Τζόνσον ήταν τόσο οργισμένος για την παρέμβαση των Βρυξελλών, που είχε φτάσει στο σημείο να συζητά μία μυστική αποστολή πρακτόρων στην Ολλανδία για την αρπαγή των εμβολίων, που είχαν πληρωθεί από την βρετανική κυβέρνηση.
«Η ΕΕ πρακτικά είχε παρακρατήσει πέντε εκατομμύρια δόσεις από τα δικά μας εμβόλια. Φυσικά ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε- (οι Ευρωπαίοι) έθεταν σε κίνδυνο τις ζωές Βρετανών πολιτών για πολιτικές σκοπιμότητες. Έδωσε εντολή σε αξιωματούχους να εξετάσουν όλους τους τρόπους για να απαντήσουμε και αυτό περιελάμβανε το αίτημα προς τις υπηρεσίες ασφαλείας να δουν κατά πόσο υπήρχε επιλογή να μεταβούν εκεί και να πάρουν τα εμβόλια από την Ολλανδία για να τα μεταφέρουν εδώ», δήλωσε μία από τις πηγές που επικαλείται η Mail.
Δεύτερη διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η ΕΕ είχε ενεργήσει κατά το πρότυπο του Ντόναλντ Τραμπ, με την υπόθεση των εμβολίων που είχε παραγγείλει το Λονδίνο, κάτι που «έβαλε σε κίνδυνο τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες τουλάχιστον για ένα χρόνο».
«Η ΕΕ δεν μπορούσε να αποδεχτεί το γεγονός ότι εμείς είχαμε κάνει καλύτερη συμφωνία με την AstraZeneca και πρακτικά παρακράτησαν αυτά τα εμβόλια στην Ολλανδία. Στην πραγματικότητα τα έκλεψαν», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
«Ο Μπόρις ήταν εξοργισμένος, όπως ήταν αναμενόμενο και ήθελε να διερευνήσουμε κάθε τρόπο για να απαντήσουμε.
Ξεπέρασε το επίπεδο των εμπορικών αντιποίνων, εξέτασε τα πάντα – διπλωματικά, σε επίπεδο δυνάμεων ασφαλείας, τα πάντα.
Αισθανόταν ότι πάλευε για τις ζωές των Βρετανών και κάποια στιγμή πραγματικά ρώτησε αν υπήρχαν στρατιωτικές λύσεις – να πάμε και να πάρουμε τα εμβόλια», πρόσθεσε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας:
«Εκείνη την στιγμή οι ενέργειες της ΕΕ ήταν τόσο επιθετικές, που δεν ακουγόταν σαν απίθανη η ιδέα» για επιχείρηση κατασκόπων για την αρπαγή των εμβολίων.
Πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του Μπόρις Τζόνσον ανέφερε εξάλλου στην Mail ότι ο πρώην πρωθυπουργός «ήταν πάντα έτοιμος να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε τρόπο για να διασφαλίσει ότι η Βρετανία θα έπαιρνε τα εμβόλια. Δεν είχε κανένα συμφέρον να παίξει τα πολιτικά παιχνίδια της ΕΕ».
Κρίση με ΕΕ
Η κρίση είχε ξεσπάσει γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε να μπλοκάρει τις εξαγωγές στην Βρετανία πέντε εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, από ολλανδική εταιρία που έκανε την τελική επεξεργασία, τον Μάρτιο του 2021.
Εκείνη την περίοδο οι Βρυξέλλες ήταν σε διαμάχη με τον Αγγλο-σουηδικό τεχνολογικό γίγαντα, που είχε προειδοποιήσει ότι κάποια προβλήματα στην αλυσίδα παραγωγής δεν θα επέτρεπαν παρά την παράδοση του ενός τετάρτου των δόσεων που είχε παραγγείλει η ΕΕ.
Η AstraZeneca αρνήθηκε να διοχετεύσει προμήθειες από εργοστάσια στη Βρετανία και οι Βρυξέλλες απάντησαν απειλώντας ότι θα απαγόρευαν τις εξαγωγές από το ευρωπαϊκό έδαφος.
Τελικά η επιδείνωση της κρίσης αποτράπηκε γιατί διπλωμάτες προειδοποίησαν τον Μπόρις Τζόνσον ότι μια καταδρομική επιχείρησης την Ολλανδία για την αρπαγή των εμβολίων θα έβαζε σε κίνδυνο την προμήθεια μιας μεγαλύτερης παραγγελίας που είχε κάνει η Βρετανία στην Pfizer, που παρασκεύαζε τα εμβόλια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πάντως η στάση της ΕΕ στην κρίση αυτή, οδήγησε –σύμφωνα με βρετανικές πηγές- σε «κατάρρευση» των σχέσεων Λονδίνου-Βρυξελλών και ο Μπόρις Τζόνσον είχε μια «θυελλώδη» τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν – που τον υποπτευόταν ότι ενθάρρυνε την σκληρή γραμμή της ΕΕ- και μια «ακόμα χειρότερη» συνομιλία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.