Δεσμεύτηκε ολόκληρη η περιουσία του Πηλαδάκη – Έλεγχος για μαύρο χρήμα ύψους 100 εκατ. ευρώ

Με διάταξη του Προέδρου της Αρχής Ξεπλύματος Χαράλαμπου Βουρλιώτη δεσμεύτηκε το σύνολο της περιουσίας του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Πηλαδάκη, που ελέγχεται για μαύρο χρήμα περίπου 100 εκ ευρω, το οποίο εκτιμάται ότι αποκόμισε από παράνομες δραστηριότητες.

Όπως μεταδίδει η Μαίρη Μπενέα στο iediseis.gr η υπόθεση αφορά σειρά αδικημάτων, που συνδέονται με φοροδιαφυγή, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ ειδική μνεία γίνεται στην εμπλοκή εταιρειών του καζίνο της Κέρκυρας.

Συνολικά, ελέγχονται 8 φυσικά πρόσωπα και 5 εταιρείες.

Αναλυτικά η Διάταξη της Αρχής

Η Διάταξη Δέσμευσης, που εκδόθηκε από την Αρχή υπό την προεδρία του κ. Χαράλαμπου Βουρλιώτη, βασίζεται σε στοιχεία που έχουν προκύψει από μακροχρόνιες έρευνες. Στο έγγραφο αναφέρονται σοβαρές ενδείξεις διάπραξης βασικών ποινικών αδικημάτων από τον κ. Πηλαδάκη και άλλους εμπλεκομένους.

Οι κυριότερες κατηγορίες περιλαμβάνουν:

Απάτη (άρθρο 386 του Ποινικού Κώδικα): Ο επιχειρηματίας φέρεται να απέκρυψε την ταυτότητα του πραγματικού δικαιούχου των εταιρειών INVICTUS και GLAFKA, παραπλανώντας πιστωτικά ιδρύματα και την εταιρεία Sunrise II NPL Finance Designated Activity Company. Η πρακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και τη ζημία της περιουσίας του Δημοσίου.
Φοροδιαφυγή (άρθρο 66 §1 του Ν. 4174/2013): Ο Κωνσταντίνος Πηλαδάκης φέρεται να απέκρυψε φορολογητέα εισοδήματα μέσω εικονικών δαπανών στις εταιρείες συμφερόντων του, όπως οι THEROS INTERNATIONAL GAMING INC, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΖΙΝΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΕ και VIVERE ENTERTAINMENT ΑΕ. Οι ενέργειες αυτές, σύμφωνα με το πόρισμα Βουρλιώτη , αποσκοπούσαν στη μείωση ή εξάλειψη της φορολογητέας ύλης.
Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (άρθρα 2 και 39 του Ν. 4557/2018): Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι ο κ. Πηλαδάκης και άλλοι επτά εμπλεκόμενοι φέρονται να χρησιμοποίησαν σύνθετες δομές εταιρειών για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων και την αποφυγή κατάσχεσης.
Η Διάταξη προβλέπει τη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων του κ. Πηλαδάκη και των υπολοίπων εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένων:

Τραπεζικών λογαριασμών, επενδυτικών προϊόντων και θυρίδων θησαυροφυλακίου.
Κινητής και ακίνητης περιουσίας.
Οποιασδήποτε μορφής τίτλων, μετοχών ή άλλων χρηματοοικονομικών στοιχείων.
Στη Διάταξη σημειώνεται ότι σε περίπτωση ανεύρεσης νέων περιουσιακών στοιχείων, οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν άμεσα την Αρχή, ενώ επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η πώληση μετοχών μόνο εφόσον το προϊόν της πώλησης κατατεθεί σε δεσμευμένους λογαριασμούς.

Οι εταιρίες που ελέγχονται
Στη διάταξη περιλαμβάνονται εταιρείες συμφερόντων του κ. Πηλαδάκη, όπως:

THEROS INTERNATIONAL GAMING INC
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΖΙΝΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΕ
VIVERE ENTERTAINMENT ΑΕ
INVICTUS USA LLC και GLAFKA GLOBAL OPPORTUNITIES SPC
Οι δύο τελευταίες εταιρείες, σύμφωνα με την Διάταξη , φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν ως οχήματα για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων και την αποφυγή κατασχέσεων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.