«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Κίνα θα προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δει «αποδείξεις μέχρι σήμερα» από πλευράς των ΗΠΑ που θα τεκμηρίωναν ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στη Ρωσία όπλα προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Κίνα σε περίπτωση τέτοιων παραδόσεων, η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε πως πρόκειται «για υποθετική ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί μόνο αν αυτό γίνει πραγματικότητα και γεγονός».

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως η ΕΕ παρακολουθεί τη σχέση της Κίνας και της Ρωσίας «καθημερινά».

Το Πεκίνο και η Μόσχα ανακοίνωσαν πως συνάπτουν εταιρική σχέση «χωρίς όρια» λίγο καιρό προτού ο ρωσικός στρατός προχωρήσει στην εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Τον περασμένο μήνα, ο αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν είπε πως η Ουάσιγκτον έχει πληροφορίες κατά τις οποίες το Πεκίνο ενδέχεται να χορηγήσει «θανατηφόρα υποστήριξη» στη Μόσχα, κάτι που η κινεζική κυβέρνηση διέψευσε.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν, που ερωτήθηκε σχετικά με τον ισχυρισμό αυτό των ΗΠΑ από δημοσιογράφο, μίλησε έχοντας στο πλευρό της τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο παλάτι Μέζεμπεργκ, στην ανατολική Γερμανία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν προσκεκλημένη σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του κ. Σολτς.

«Συμφωνούμε όλοι πως δεν πρέπει να υπάρξουν παραδόσεις όπλων» της Κίνας στη Ρωσία, είπε από την πλευρά του ο κ. Σολτς. «Η κινεζική κυβέρνηση άλλωστε έχει αναφέρει πως δεν θα προμηθεύσει όπλα. Το απαιτούμε και το παρακολουθούμε».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;