«Δεν είχε γίνει έλεγχος στο νερό για σαλμονέλα» – «Βόμβες» από Δήμαρχο στη Μαγνησία (vid)

Έντονη ανησυχία τα τελευταία 24ωρα στη Μαγνησία, δεδομένης της μόλυνσης του δικτύου ύδρευσης στις κοινότητες του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Ριζόμυλου και Στεφανοβίκειου.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου της Μαγνησίας, Δημήτρης Νασίκας, έκανε λόγο για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, πρωτόγνωρο για την περιοχή.

«Ευτυχώς είναι απομονωμένο μόνο στο δίκτυο το συγκεκριμένο των δύο κοινοτήτων, το οποίο υδρεύεται από ξεχωριστή δεξαμενή και οι γεωτρήσεις βρίσκονται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο[…] Η πρώτη αναφορά που έχουμε στα χέρια μας ήταν την Παρασκευή 31/5 το απόγευμα από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, όπου αναφέρθηκαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας τα οποία είχαν καταγραφεί και σίγουρα η πρώτη αναφορά ήταν ότι μάλλον υπάρχει σχέση με την ποιότητα του πόσιμου νερού», ανέφερε και συνέχισε:

«Αμέσως προχωρήσαμε σε δειγματοληψίες, τα αποστείλαμε σε πιστοποιημένο χημικό εργαστήριο της Μαγνησίας. Αντίστοιχα η Διεύθυνση Υγείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Παρασκευή προς το βράδυ βγάλαμε την πρώτη ανακοίνωση για την πρόληψη κάποιων καταστάσεων δυσκολότερων να ενημερωθούν οι δημότες να σταματήσει η χρήση του νερού γιατί είχε εκτιμηθεί ότι μάλλον είναι ακατάλληλο».

Ο ίδιος επεσήμανε πως τις επόμενες ημέρες γίνονταν συνεχώς δειγματοληψίες στη Μαγνησία και διερεύνηση του θέματος και χθες το μεσημέρι αποδείχθηκε ότι το νερό είναι ποιοτικά ακατάλληλο, ήταν επιβαρυμένο μικροβιολογικά και συγκεκριμένα είχε το μικρόβιο της σαλμονέλας.

«Αυτό όμως το οποίο ακόμη δεν έχει διερευνηθεί από τον ΕΟΔΥ και από τη Διεύθυνση Υγείας, είναι ο τρόπος που διείσδυσε στο σύστημα, στο δίκτυο το συγκεκριμένο μικρόβιο. Σήμερα πάλι και το συνεργείο το δικό μας εκτιμώ και ο ΕΟΔΥ που θα έρθει τις επόμενες ώρες και η Διεύθυνση Υγείας προβαίνουμε συνεχώς δειγματοληψίες και ελέγχουμε το δίκτυο να δούμε πιθανή φθορά του δικτύου», σημείωσε ο δήμαρχος.

«Η πρώτη εικόνα είναι ότι δεν σχετίζεται με το φαινόμενο Daniel»

Ο δήμαρχος κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με την πληροφορία που ήθελε την μόλυνση να προκλήθηκε από εργασίες στην περιοχή. «Έργο γίνεται στην περιοχή του Ριζομύλου, αλλά επειδή η μικροβιακή επιβάρυνση βρέθηκε στη δεξαμενή που είναι πάνω στο βουνό, σίγουρα δεν έχει επηρεάσει το έργο και μετά το έργο είναι μόνο στην κοινότητα Ριζομύλου» ενώ σημείωσε « το έργο που γίνεται στον Ριζόμυλο είναι απορροής των ομβρίων υδάτων, καμία σχέση με το δίκτυο ύδρευσης. Ήταν η πρώτη εκδοχή που ακούστηκε από την Παρασκευή, αλλά αυτός ο παράγοντας έχει ήδη αποκλειστεί. Γιατί σας λέω, χιλιόμετρα πιο πίσω βρίσκεται η δεξαμενή και βρέθηκε μικροβιακό φορτίο εκεί», υποστήριξε, ενώ σε ερώτηση για το αν συσχετίζεται η μόλυνση με την πλημμύρα και με τις ζημιές του δικτύου απάντησε:

«Απέκλεισε ο ΕΟΔΥ κατηγορηματικά το σενάριο να σχετίζεται με το φαινόμενο Daniel. Τώρα αν αποδειχτεί κάτι στις επόμενες ημέρες, αν έχει διεισδύσει στον υδροφόρο ορίζοντα γιατί έχουμε τα στάσιμα νερά περίπου τρία έως τέσσερα μέτρα νερό στην περιοχή του Ριζομύλου είναι ακόμη η διερεύνηση, αλλά η πρώτη εικόνα είναι ότι δεν σχετίζεται με το φαινόμενο Daniel».

«Δεν είχε γίνει έλεγχος στο νερό για σαλμονέλα»

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους ελέγχους στο νερό, τονίζοντας πως μία φορά κάθε μήνα προβλέπονται μικροβιολογικές εξετάσεις οι οποίες ήταν καλές.

«Ήταν 9/5 αν δεν κάνω λάθος. Αυτές οι εξετάσεις όμως δεν εμπεριέχουν στον έλεγχο το μικρόβιο της σαλμονέλας. Δηλαδή τα άλλα ήταν σε φυσιολογικές τιμές όπως ήταν κάθε μήνα. Ο προγραμματισμός είναι πάντοτε ανά 6 μήνες οι φυσικοχημικές και κάθε μήνα οι μικροβιολογικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις ήταν καλές, γίνονταν ανάλογα η χλωρίωση, ο τρόπος όπως υπήρχε χρόνια ολόκληρα, αλλά δεν υπήρχε έλεγχος για το μικρόβιο της σαλμονέλας[…]», σημείωσε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, και κατέληξε λέγοντας:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αποκλείσει όλο το δίκτυο, έχουμε πάει υδροφόρες στις δύο κοινότητες και τροφοδοτούμε με εμφιαλωμένα νερά όλες τις οικογένειες και ταυτόχρονα σήμερα ήδη τα συνεργεία βρίσκονται πάνω στο συγκεκριμένο σημείο. Αρχίζει πλέον η εξυγίανση του υδρευτικού συστήματος με πλύση της δεξαμενής με ειδικό συνεργείο. Ταυτόχρονη -γιατί βρέθηκε και στο περιφερειακό δίκτυο το μικρόβιο- πλύση όλου του δικτύου και παρακολούθηση μέτρων ΕΟΔΥ ήδη και με τη Διεύθυνση Υγείας από τρεις ουσιαστικά φορείς να μπορέσουμε στις επόμενες μέρες να ολοκληρώσουμε τη διεργασία αυτή. Ευτυχώς το φαινόμενο ήρθε σε ύφεση και νιώθουμε πραγματικά ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή το όπλο να ξέρουμε πού να στραφούμε για να βρούμε την αιτία. Βρήκαμε το αποτέλεσμα, αλλά δεν ξέρουμε την αιτία να μπορέσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα. Εκτιμώ ότι τις επόμενες 72 ώρες θα έχουμε καταλήξει».

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο επιχειρηματίας που πρόσφερε μαύρο χρήμα στον Στέφανο Κασσελάκη

Η Πυθία σχολιάζειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Δεν...

Ποιον στηρίζει για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Παπανδρέου, ποιον ο Βενιζέλος και τι κάνει ο Σημίτης

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....