Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε σήμερα για πρώτη φορά μετά το τέλος της εξέγερσης των μισθοφόρων του Ομίλου Βάγκνερ (Wagner Group), απευθυνόμενος, σε βίντεο που μετέδωσε το Κρεμλίνο, σε φόρουμ για τη βιομηχανία και τη νεολαία.
Το βίντεο, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος δεν αναφέρεται στην ένοπλη ανταρσία αλλά κάνει λόγο για «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η βιομηχανία λόγω των δυτικών κυρώσεων.
Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο δημόσια για τη συμφωνία που επακολούθησε, και ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, η οποία φάνηκε να εκτονώνει την κρίση και να αποτρέπει μια πιθανή αιματοχυσία επιτρέποντας στους μαχητές της Βάγκνερ να επιστρέψουν στους στρατώνες και στον ηγέτη τους, Γεβγκένι Πριγκόζιν, να μεταβεί στη Λευκορωσία.
Εξάλλου ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσί, ο οποίος εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στη ρωσική ηγεσία μετά την αποτυχημένη ανταρσία του μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Πριγκόζιν: «Δεν είχα στόχο την ανατροπή της εξουσίας»
Από την άλλη, στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις μετά το βράδυ του Σαββάτου και την ανταρσία της μισθοφορικής του οργάνωσης, ο αρχηγός της, Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ένα ηχητικό του μήνυμα διάρκειας 11 λεπτών δήλωσε σήμερα πως η ανταρσία του δεν είχε πρόθεση να ανατρέψει την εξουσία στη χώρα, αλλά να σωθεί η μισθοφορική του εταιρεία από το να απορροφηθεί από τον ρωσικό στρατό.
«Ο σκοπός της πορείας ήταν να αποτραπεί η καταστροφή της οργάνωσης Wagner», λέγοντας ότι ο στόχος δεν ήταν «να ανατραπεί η εξουσία στη χώρα».
Συνέχισε λέγοντας ότι η πορεία των μαχητών της οργάνωσης προς τη Μόσχα κατά την ανταρσία του Σαββάτου αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ, συναντώντας μικρή αντίσταση.
Παράλληλα υποστήριξε ότι οι άνδρες του είχαν την στήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχιζαν κατά την πορεία τους. Δεν αποκάλυψε πού βρίσκεται, ενώ το Κρεμλίνο έχει αναφέρει ότι θα αναχωρήσει για τη Λευκορωσία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε.
Ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος μεσολάβησε μεταξύ Κρεμλίνου και της Wagner, πρόσφερε λύσεις που επιτρέπουν στην παραστρατιωτική οργάνωση να συνεχίσει να λειτουργεί.