Η αισιοδοξία που υπήρξε τις ημέρες του Πάσχα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα φέρει την αντιστροφή του κλίματος στην κοινωνία, τινάζεται στον αέρα όπως φαίνεται, αφού ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να εφαρμόσει τις απειλές του κλείνοντας τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στις χώρες που δεν τον πληρώνουν με ρούβλια.
Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυτό το πρόβλημα στα μέσα του μήνα –περίπου στις 20 Μαΐου –, αφού τότε θα πρέπει να γίνει η επόμενη πληρωμή προς τη ρωσική πλευρά.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πάντως ότι υπάρχει περιθώριο περίπου ενός μήνα για την καταβολή του τιμήματος, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας σύμβασης της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη ρωσική εταιρεία.
Στον Μακρόν οι ελπίδες
Η διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία εντείνει την ανησυχία της Αθήνας, καθώς η Πολωνία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των «μη φιλικών χωρών» προς τη Μόσχα, μαζί με την Ελλάδα. Φυσικά σε όλη αυτή την ιστορία σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση της Ρωσίας απέναντι στη Γερμανία και το αντίθετο.
Ήδη, μετά την παραπάνω εξέλιξη, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί και τίποτα δεν προμηνύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα προσδοκά ότι η επανεκλογή Μακρόν – υπό τις συνθήκες που έγινε – θα κάμψει τις ισχυρές αντιστάσεις της Γερμανίας και των δορυφόρων της ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, αντίστοιχη με αυτή της πανδημίας.
Ένα πρώτο δείγμα θα υπάρξει στις 18 Μαΐου, οπότε αναμένεται η επιστολή της Κομισιόν, στην οποία θα αποτυπώνονται οι προθέσεις των Βρυξελλών για τη στάση της Ε.Ε έναντι της ενεργειακής κρίσης.
Όλα δείχνουν ωστόσο ότι το πιθανότερο είναι να μη ληφθούν άμεσες αποφάσεις στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου. Γι’ αυτό άλλωστε το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει ένα σχέδιο για την ανακούφιση των καταναλωτών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, με εθνική στήριξη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο τραπέζι βρίσκονται δύο σενάρια.
● Το πρώτο προβλέπει πλαφόν στις τιμές χονδρικής του ρεύματος.
● Το δεύτερο τη συνέχιση της κρατικής επιδότησης των λογαριασμών.
Νέα μέτρα
Στις συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου οι περισσότεροι παραδέχονται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν μία κίνηση η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να υπάρξει μια μικρή δημοσκοπική ανάκαμψη, εάν βεβαίως συνοδευόταν από μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και των υψηλών τιμών στην ενέργεια.
Έτσι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να φέρει και μια σειρά από νέα μέτρα, όπως:
● Την αύξηση ορισμένων προνοιακών επιδομάτων (όπως το επίδομα αναπηρίας) αλλά και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
● Την επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης κατά 15 λεπτά το λίτρο και τον Μάιο.
Αυτό που δεν φαίνεται να προχωράει είναι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, καθώς στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν την άποψη ότι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στον προϋπολογισμό.
Τουριστικές προσδοκίες
Πριν από την κίνηση Πούτιν ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να στρέψει όλο του το ενδιαφέρον στον τουρισμό, αφού μέσω αυτού του τομέα αναμένεται να ενισχυθεί ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Φυσικά τώρα η κίνηση του Προέδρου της Ρωσίας δημιουργεί νέα ανησυχία, καθώς ο φόβος όλων είναι μήπως εν μέσω θέρους υπάρξουν προβλήματα στην ενέργεια (διαδοχικές διακοπές ρεύματος) τα οποία θα αποθαρρύνουν τους τουρίστες να έρθουν στην πατρίδα μας.
Φυσικά οι διακοπές του Πάσχα και η παράτασή τους μέχρι και την Πρωτομαγιά δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες στο κυβερνητικό επιτελείο.
Η πληρότητα στους δημοφιλείς προορισμούς κυμάνθηκε πάνω από 85% – 90%, με μεγάλη παρουσία και ξένων επισκεπτών. «Το γεγονός αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη φετινή τουριστική περίοδο και την τόνωση της οικονομίας μας» λένε κυβερνητικά στελέχη, τα οποία επισημαίνουν ακόμα ότι «ο ρυθμός των κρατήσεων παρουσιάζει αυξητικές τάσεις».
Πολλοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι, αν τελικά τα πράγματα πάνε κατ’ ευχήν και δεν υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στον τουρισμό, τότε δεν αποκλείεται μέσα στο φθινόπωρο να προκύψουν και πολιτικές εξελίξεις.
Δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα του καλοκαιριού (εφόσον δεν υπάρξουν και αλλά απρόοπτα γεγονότα, όπως οι φωτιές) προκειμένου να στήσει κάλπες πριν από το φθινόπωρο.
Όπως και να έχει πάντως, μια καλή τουριστική σεζόν, ύστερα από δύο σκληρά χρόνια εξαιτίας της πανδημίας και ενώ η χώρα βρίσκεται σε μια ακόμα μεγάλη δοκιμασία λόγω της οικονομικής συγκυρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναμφίβολα θα δώσει μια βαθιά ανάσα στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο προσδοκά την επιστροφή στην κανονικότητα.