Αρχίζουν σήμερα οι καταθέσεις νέων μαρτύρων στους δύο εισαγγελείς ανηλίκων που διερευνούν τις καταγγελίες φρίκης για κακοποίηση και δουλεμπόριο παιδιών όπως και για διαστροφές που διαπράχτηκαν εναντίνον τους στις δομές της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου».
Αρχίζουν με πρώην εργαζόμενους στην Κιβωτό του Κόσμου και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν στη διάθεσή τους, τα στοιχεία τουλάχιστον πέντε νέων προσώπων, μεταξύ αυτών και ενός νεαρού που σήμερα ζει στο εξωτερικό, όμως φέρεται να έχει δηλώσει ότι θα εμφανιστεί ενώπιόν τους και θα καταγγείλει ενόρκως όσα ισχυρίζεται ότι έζησε στη δομή που φιλοξενήθηκε.
Σίγουρα για να επιστρέφει κάποιος από το εξωτερικό μόνο και μόνο για να καταθέσει, από μόνο του αυτό σημαίνει πολλά.
Στη διάθεση των Αρχών βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες επτά μαρτυρίες. Τρία παιδιά και τέσσερις εργαζόμενοι για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, για ψυχολογική και σωματική βία, για καταναγκαστική εργασία και αποκλεισμό από το σχολείο.
Η ευθύνη της κυβέρνησης που μοίραζε χρήμα στην ΜΚΟ είναι τεράστια. Δεν γίνεται να μην γνωρίζει που, πως και γιατί δίνει τόσα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σε τελική ανάλυση είναι των φορολογουμένων.
Τώρα κατόπιν εορτής ετοιμάζονται να ψάξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τόσο του Πατέρα Αντώνιου όσο και της πρεσβυτέρας, αλλά και κοινών τους, ώστε οι έρευνες να αναδείξουν και πιθανές άγνωστες και ύποπτες κινήσεις της Διοίκησης της Κιβωτού.
Η δομή φέρεται να διαχειριζόταν εκατομμύρια ευρώ δίχως ποτέ να έχει δημοσιεύσει ισολογισμό. Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως, οι διοικούντες της Κιβωτού υποστήριζαν ότι η μόνη πηγή εσόδων ήταν οι δωρεές, ωστόσο μετά από καταγγελίες, αποκαλύφθηκε χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών – που πάγωσε μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Το… περίφημο διοικητικό συμβούλιο!
Η σύζυγος του πατέρα Αντώνιου, δύο αλλοδαποί πρώην τρόφιμοι, ένας προπονητής μπάσκετ και μία κοινωνική λειτουργός αποτελούσαν το διοικητικό συμβούλιο της Μ.Κ.Ο.. Κάποιοι κάνουν λόγο για ένα «οικογενειακό»-ελεγχόμενο διοικητικό συμβούλιο με την σύζυγο του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου, να έχει «προεδρική» εποπτεία και εκπροσώπηση.
Ένας 35χρονος πρώην τρόφιμος από το Ιράκ, το 2017 απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια καθώς είχε ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα την 30/06/2006.
Αυτός ο πρώην τρόφιμος έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου, όπως και ένας ακόμη με την ίδια διαδικασία. Ακόμη ένα μέλος του Δ.Σ. είναι προπονητής μπάσκετ, όπως επίσης και μία κοινωνική λειτουργός, η οποία εκτός των άλλων φαίνεται να οργάνωσε το 2019 τη δομή της Μ.Κ.Ο., στην Καλαμάτα, σε χώρο που είχε παραχωρηθεί από δωρεά επιχειρηματία. Γενικός διευθυντής της Μ.Κ.Ο., είναι αλλοδαπός πρώην τρόφιμος της, και υπεύθυνος επικοινωνίας, επίσης πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού»
Σημειώνεται ότι το «κουβάρι» των αποκαλύψεων ξεκίνησε με την κατάθεση του 19χρονου που δόθηκε το πρωί της περασμένης Τετάρτης στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ.
Οι καταγγελίες του, που πλέον έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αναλυτών της Ασφάλειας για να πέσει φως στην υπόθεση, δεν περιορίζονται μόνο στον πατέρα Αντώνιο,αλλά περιλαμβάνουν τρία ακόμη άτομα που τους αποκαλεί «υπηρέτες» του, για τους οποίους λέει ότι υπάρχουν μαρτυρίες ότι ξυλοκοπούσαν άγρια και βασάνιζαν τέσσερα ακόμη παιδιά.
Ο 20χρονος Κωνσταντίνος, πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού, ο οποίος από την ηλικία των 11 έως 15 ετών ήταν τρόφιμος της δομής στον Κολωνό, μίλησε σήμερα στο MEGA για όλα αυτά που έζησε και είδες στα τέσσερα χρόνια που αναγκάστηκε να μείνει εκεί.
«Μας κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο για μία εβδομάδα, μετά μας δίνανε νερό και ψωμί»
«Εγώ ήμουν στην Κιβωτό του Κόσμου στον Κολωνό όταν ήμουν 11 ετών, μέχρι τα 15. Μετά, αρχές Σεπτεμβρίου, με πήγαν στο παράρτημα της Χίου. Έχω δει να χτυπάνε παιδιά, έχω δει δύο – τρεις παιδαγωγούς. Δεν ήταν παιδαγωγοί, ήξεραν τον πατέρα Αντώνιο από μικρά παιδιά και μετά τους πρότεινε να δουλέψουν ως παιδαγωγοί. Ήταν φίλοι του, είχαν γνωριστεί από παλιά που παίζανε μπάσκετ».
«Με πήγαν με το ζόρι, όχι με τη θέλησή μου. Μας κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο για μία εβδομάδα, μετά μας δίνανε νερό και ψωμί. Όταν ήμουν στη Χίο και είχα τελειώσει την Β’ Λυκείου μου είπαν “δεν θα την τελειώσεις και θα κάνεις δουλειές στο ΕΠΟΣ. Δεν είσαι καλός μαθητής, τι το θες το σχολείο; Έλα να δουλέψεις πάνω σαν εργαζόμενος”».
«Ο πάτερ Αντώνιος είπε να της κάνουν έκτρωση»
Για την εργασία τους στη δομή οι τρόφιμοι πληρώνονταν 10 λεπτά την ώρα. Ακόμη, ο 20χρονος αναφέρθηκε στις σκληρές συνθήκες απομόνωσης που βρέθηκε μία έγκυος για 4 με 5 μήνες, ενώ κατήγγειλε πως ο πάτερ Αντώνιος είχε ζητήσει να προχωρήσει σε άμβλωση.
«Ήταν σε δωμάτιο και της απαγόρευσαν να έχει επικοινωνία με κανένα άτομο. Μόλις κατάλαβαν ότι ήταν φουσκωμένη η κοιλιά της την πήγαν στο νοσοκομείο να δουν τι έχει και ήταν έγκυος και μετά ο πάτερ Αντώνιος είπε να της κάνουν έκτρωση».
Βλέποντας όλα αυτά, αλλά κι επειδή του έλειπαν οι γονείς του, ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να φύγει από τη δομή.
Την ίδια στιγμή, η μητέρα του μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και κατήγγειλε πως όσο εκείνη βρισκόταν στο νοσοκομείο είχε ζητήσει να έρθει ο γιος της, όμως δεν τον άφησαν.
«Ο πατέρας Αντώνιος με απέφευγε. Τον είχα ζητήσει πολλές φορές, μου έλεγαν ότι είναι απασχολημένος. Μου έλεγαν οι παιδαγωγοί όλο ψέματα, ότι το παιδί περνάει καλά εδώ. Με κορόιδευαν μπροστά στα μάτια μου. Έχει ξεχειλίσει η οργή μου. Το παιδί με πήρε τηλέφωνο και μου είπε “μαμά, πάρε με, δεν αντέχω πλέον”».