Δημοσίευμα της Daily Sabah διαπιστώνει την απόλυτη ταύτιση απόψεων Ερντογάν – Τσίπρα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «ο πρόεδρος Erdogan συνεχίζει να προειδοποιεί την Ελλάδα. Πρόσφατα ο Τούρκος ηγέτης ανακοίνωσε ότι οι συνεδριάσεις του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ακυρώνονται: «Από εδώ και πέρα, η Ελλάδα θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της». Ο Ερντογάν είχε αντιδράσει νωρίτερα όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε έκκληση να μην ολοκληρωθεί η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Τότε ο Erdogan δήλωσε ότι ο Μητσοτάκης ήταν «νεκρός για μένα».
» Η εύλογη αντίδραση του Προέδρου είχε ως αποδέκτη τον Έλληνα Πρωθυπουργό επειδή αθέτησε μια υπόσχεση που είχε δώσει κατά την επίσκεψή του τον Μάρτιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη – ότι οι δύο κυβερνήσεις δεν θα επιτρέψουν σε τρίτους να ανακατευτούν στις διμερείς σχέσεις τους».
Η Daily Sabah συνεχίζει: Ο τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Ελλάδα ‘Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν». Ο Ερντογάν προέτρεψε την Αθήνα να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τα οποία αποστρατικοποιήθηκαν βάσει διεθνών συμφωνιών: «Δεν αστειεύομαι. Είμαι απόλυτα σοβαρός. Η Τουρκία όχι μόνο αρνείται να χάσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο αλλά και δεσμεύεται να ασκήσει τα δικαιώματά της βάσει του διεθνούς δικαίου σχετικά με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών»’.
Η στάση του έλληνα πρωθυπουργού
Το δημοσίευμα σχολιάζει την στάση του έλληνα πρωθυπουργού: «Ο Μητσοτάκης, με τη σειρά του, έχει υιοθετήσει μια αντιτουρκική ατζέντα ενώπιον ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ επιμένει ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση των διμερών σχέσεων. Επιπλέον, οι Έλληνες πολιτικοί παρουσιάζουν την Τουρκία ως «επεκτατική» και «επιθετική» όλο και πιο συχνά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εκτός από τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, η Ελλάδα, η οποία ενισχύθηκε από στρατιωτικές συνεργασίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, άρχισε να μιλά για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια (19 χιλιόμετρα). Ο Ερντογάν επεσήμανε πως αυτή η τάση δεν ήταν βιώσιμη, προτρέποντας την Ελλάδα να «συγκεντρωθεί» και «να τα βγάλει πέρα μόνη της». Ξεκαθάρισε λοιπόν ότι η Ελλάδα, και όχι η Τουρκία, σαμποτάρει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021».
Διαπιστώνοντας την ταύτιση απόψεων Τσίπρα και Erdogan, το δημοσίευμα συνεχίζει: «Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ηγείται του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του Ερντογάν, κατηγορώντας τον Μητσοτάκη ότι μετέτρεψε τη χώρα «από το πυλώνα σταθερότητας σε ένα δύσκολο εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο και φερέφωνο της Δύσης. Ο ίδιος διευκρίνισε: «Στην πραγματικότητα, είμαστε ένα απροστάτευτο φυλάκιο. Ξέρω πολύ καλά ότι αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι, θα είμαστε μόνοι μας».
Η Αθήνα έχει υιοθετήσει την εξής πρακτική: Από τη μια, κατηγορεί την Άγκυρα για επιθετικότητα, κάτι που μαρτυρά τον υπερβολικό φόβο της για την Τουρκία. Ταυτόχρονα, υιοθετεί επίσης μια εχθρική στάση απέναντι στην Άγκυρα στρατιωτικοποιώντας τα νησιά, διεκδικώντας εναέριο χώρο 10 μιλίων και μιλώντας για 12 ναυτικά μίλια στα χωρικά ύδατα. Είναι μια παγίδα που η Ελλάδα έβαλε στον εαυτό της. Μπορεί ο Μητσοτάκης να νομίζει ότι έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά ο Τσίπρας έχει δίκιο: η Αθήνα υπονόμευσε τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα για χάρη των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετατράπηκε σε ένα «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» ενώ υποστηρίζει πως προστατεύεται από την Τουρκία.
«Δεν μπορώ να πω αν η σημερινή κατάσταση εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα.
Ωστόσο, δεν είναι συνετό να μετατρέπουμε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε ένα πεδίο ανταγωνισμών μεταξύ των αντιπροσώπων των μεγάλων δυνάμεων – αντί για έναν τομέα «ενέργειας και τουρισμού» που βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ δύο γειτόνων. Έχοντας ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ (ενώ οι σχέσεις με την Αίγυπτο αναμένεται να εξομαλυνθούν σύντομα), η Τουρκία υπονόμευσε την ελληνική προσπάθεια να σχηματίσει μπλοκ στην Ανατολική Μεσόγειο» καταλήγει ο συντάκτης του άρθρου.