Ο κολοσσός του fast-food «McDonald’s» σκοπεύει να ανοίξει στην Ουκρανία έξι νέα καταστήματα μέσα στο 2024, όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της McDonald’s Ukraine, Γιούλια Μπαντριντίνοβα.
«Επεκτείναμε το δίκτυο σε 101 εστιατόρια το 2023, δέκα από αυτά είναι νέα εστιατόρια. Σχεδιάζουμε να ανοίξουμε τουλάχιστον έξι εστιατόρια το 2024», τόνισε η Μπαντριντίνοβα.
Υπενθυμίζεται ότι η γνωστή αλυσίδα εκτός από τον τομέα της γρήγορης εστίασης, δραστηριοποιείται και σαν ένα πολύ επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο Real Estate.
Το πρώτο «McDonald’s» στην Ουκρανία άνοιξε στις 24 Μαΐου 1997 στο Κίεβο. Μέχρι τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, η αλυσίδα είχε 109 εστιατόρια σε 24 πόλεις της χώρας. Στα τέλη του 2023, η McDonald’s αύξησε τα έσοδά της 3,9 φορές σε ετήσια βάση στα 12,9 δισεκατομμύρια γρίβνα ( UAH),σύμφωνα με στοιχεία του Opendatabot.
Τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023 δείχνουν ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 1,29 δισεκατομμύρια γρίβνα, έναντι ζημίας 2 δισεκατομμυρίων το 2022.
Ο αριθμός των εργαζομένων της εταιρείας το 2023 αυξήθηκε κατά 7% σε 9.614 άτομα.
Coca Cola: Το μεγαλύτερο εργοστάσιο εμφιάλωσης στην Ευρώπη
Όπως ανακοίνωσε η Πένι Πρίτζκερ, ειδική εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας πολλές εταιρείες επενδύουν ήδη στη χώρα, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο. «Αυτή τη στιγμή δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ιδιωτικές επενδύσεις – και στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές εταιρείες που είναι έτοιμες να το κάνουν.
Προς το παρόν, οι μεγαλύτερες επενδύσεις προέρχονται από εταιρείες που βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία.
Τα McDonald’s, για παράδειγμα, μεγαλώνουν, θέλουν να ανοίξουν έξι νέα εστιατόρια φέτος. Η Coca-Cola έχει ξαναχτίσει την παραγωγή της στην Ουκρανία, η οποία εργάζεται στο όριο της δυναμικότητάς της. Είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο εμφιάλωσης στην Ευρώπη».
Διάσκεψη Βερολίνου
Η Πρίτζκερ βρίσκεται στο Βερολίνο για να μετάσχει ως ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου των ΗΠΑ , στη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, που πραγματοποιείται σήμερα. Όπως εξηγεί, στη διάσκεψη μετέχουν κυβερνητικοί εκπρόσωποι και επιχειρηματίες.
«Θα μιλήσουμε επίσης για μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία. Κυβερνήσεις, εταιρείες και ιδιώτες επενδύουν πολλά στην ανοικοδόμηση και αναμένουν ότι οι επενδύσεις τους θα αντιμετωπίζονται προσεκτικά», τονίζει η Αμερικανίδα εκπρόσωπος μιλώντας στη γερμανική Die Zeit. «Οι ρωσικές επιθέσεις των τελευταίων τριών μηνών έπληξαν σκληρά τις υποδομές της χώρας. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ θα παράσχουν 824 εκατομμύρια δολάρια για την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας. Είναι χρήματα που το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει».
Αν και η ουκρανική οικονομία κατέρρευσε μετά τη ρωσική εισβολή, αναμένεται εφέτος ανάπτυξη 3% . «Η ανάπτυξη εμφανίζεται σε διαφορετικούς κλάδους. Για παράδειγμα, η Ουκρανία εξάγει περισσότερα αγροτικά προϊόντα σήμερα από ό,τι πριν από τον πόλεμο. Αυτό είναι υπέροχο! Είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας: ο θαλάσσιος δρόμος μέσω της Μαύρης Θάλασσας άνοιξε, οι νάρκες καθαρίστηκαν, αλλά μπορέσαμε επίσης να κάνουμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να καλύψουν τον κίνδυνο.
Ο τομέας της τεχνολογίας και της άμυνας η εξόρυξη, η επεξεργασία ξύλου και η βιομηχανία καταναλωτικών αγαθών αναπτύσσονται επίσης. Ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούν αυτή την εξέλιξη. Πέρυσι, 37.000 νέες εταιρείες ιδρύθηκαν στην Ουκρανία- οι μισές από αυτές από γυναίκες», τονίζει η Πένι Πρίτζκερ.
Τεράστιο το κόστος της ανοικοδόμησης
Η Παγκόσμια Τράπεζα, η ΕΕ, ο ΟΗΕ και η Ουκρανία υπολόγισαν πρόσφατα το κόστος της ανοικοδόμησης σε 484 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό θα ήταν δυόμισι φορές το συνολικό ΑΕΠ της Ουκρανίας τον τελευταίο χρόνο πριν από τον πόλεμο. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι ο προϋπολογισμός της Ουκρανίας θα είναι μικρός 81 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027.
«Τα χρήματα θα προέλθουν από δημόσιους και ιδιώτες επενδυτές – υποθέτοντας ότι η κατάσταση ασφάλειας βελτιωθεί, κάτι που είναι φυσικά πολύ σημαντικό. Η Ουκρανία είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους και οι Ουκρανοί είναι εξαιρετικοί άνθρωποι», τονίζει η εκπρόσωπος του Μπάιντεν.