Το αίτημα για εκλογές ήρθε να συμπληρώσει το παζλ της κλιμακούμενης εφ’ όλης της ύλης επίθεσης των τελευταίων εβδομάδων αλλά και το προχθεσινο κάλεσμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παραίτηση του κ. Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες στο περιθώριο του PES, το οποίο είχε μείνει «μισό» και είχε προϊδεάσει για τα επεισόδια προσεχώς.
Το παρασκήνιο
Αν και ο κ. Τσίπρας εδώ και καιρό προβληματιζόταν για τον τρόπο κλιμάκωσης της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής ένεκα του εμποδίου της πανδημίας, τη λύση ήρθε να δώσει η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, που αποτελεί επί της ουσίας θρυαλλίδα εξελίξεων και τη βασική αιτία για την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέβη τον εκλογικό Ρουβίκωνα. Ήδη από τη δήλωσή του προσερχόμενος στην εκδήλωση του PES στις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας είχε προϊδεάσει για την επόμενη κίνησή του, διατυπώνοντας την εκτίμηση πως «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ πρωθυπουργός που έχει συλληφθεί ψευδόμενος ή θα είχε ζητήσει συγγνώμη ή θα είχε παραιτηθεί».
Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ο κ. Τσίπρας το είχε εκμυστηρευτεί και συζητήσει με στενούς συνεργάτες εδώ και καιρό, καθώς επικρατούσε προβληματισμός για το γεγονός ότι η μετωπική αντιπολίτευση έμενε δίχως «δια ταύτα» χωρίς το απαιτούμενο «φύγετε». Πέραν αυτού, η στάση υπευθυνότητας που είχε τηρήσει το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας καθιστούσε δύσκολη την μεταβολή της. Ωστόσο οι αποκαλύψεις της μελέτης Τσιόδρα, η εν εξελίξει τραγωδία με την πανδημία, η άγνοια προβλέψεων για την κρίση της ακρίβειας και το γεγονός ότι πολλές χώρες πλέον πραγματοποίησαν εκλογές μεσούσης της πανδημίας, η οποία φαίνεται να μας ακολουθεί για άγνωστο ακόμα διάστημα, λειτούργησαν ενθαρρυντικά στην τελική απόφαση του κ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο εικοσιτετράωρο προηγήθηκε κύκλος τηλεφωνικών επαφών με σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η διατύπωση του αιτήματος κλείδωσε οριστικά σε σύσκεψη που είχε ο πρώην Πρωθυπουργός το πρωί του Σαββάτου, ημέρα ψηφοφορίας του προϋπολογισμού.
Θρυαλλίδα εξελίξεων η μελέτη Τσιόδρα
Είναι αδιαμφισβήτητο πως επιταχυντή του αιτήματος για εκλογές αποτέλεσε η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, καθώς και οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2022. Όσον αφορά στην πρώτη, οι χθεσινές απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη δεν έκαναν κανέναν σοφότερο. Από την Κουμουνδούρου σημειώνουν πως όχι μόνο συνέχισε τα ψέματα ελλείψει «αυτοφωράκια», αλλά επιδείνωσε τη θέση του αναφορικά με την επίμαχη μελέτη. Το σαρδάμ Μητσοτάκη πως παρέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου και η άμεση διόρθωση πως τελικά παρέλαβε η κυβέρνηση, χωρίς να κατονομάσει ποιος, είναι ενδεικτικό του άγχους που είχε ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ανάγνωση της Κουμουνδούρου, για το επίμαχο ζήτημα. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στο απλό ερώτημα «ποιος τελικά παρέλαβε τη μελέτη», κάτι το οποίο δεν προξενεί εντύπωση, δεδομένου πως «δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να θεωρεί πως ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη για την πανδημία δεν τον ενημέρωσε για μία τόσο σημαντική μελέτη που είχε να κάνει με χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.
«Αν τόσο καιρό δεν ζητούσαμε εκλογές και με αίσθημα ευθύνης βάζαμε πλάτη με προτάσεις μίνιμουμ συνεννόησης για την ανθρώπινη ζωή, τώρα ακριβώς για την ανθρώπινη ζωή οφείλουμε να ζητήσουμε επιτακτικά εκλογές» σημειώνει αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ με τα νέα πλέον δεδομένα, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο» τον κ. Μητσοτάκη. Εξίσου ενδεικτικό της δυσχερούς θέσης στην οποία έχει περιέλθει εκλαμβάνεται η ευθεία επίθεση και απαξίωση του ίδιου του συνεργάτη του κ. Τσιόδρα: «Δεν περίμενα κανέναν καθηγητή και καμία μελέτη για να ενισχύσω το ΕΣΥ» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, σβήνοντας πλήρως την επιστημονική του επάρκεια και υποκαθιστώντας και το ρόλο των επιδημιολόγων πέραν των πρωθυπουργικών καθηκόντων του.
Ανοχή είναι συνενοχή
Με αυτά τα δεδομένα, «οποιαδήποτε ανοχή είναι συνενοχή» τονίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το πέμπτο κύμα της μετάλλαξης «Ο» για το οποίο προειδοποιούν όλοι οι επιστήμονες, να βρει τη χώρα με κυβέρνηση τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη». Οι εκλογές αποτελούν διέξοδο «για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να αμβλύνουμε τις ανισότητες και να σταματήσει το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».
Αμήχανη αντίδραση Μητσοτάκη
Η αντίδραση του Πρωθυπουργού στο αίτημα για εκλογές, ο εκνευρισμός του αλλά και οι αλαζονικές αναφορές του επιδεικνύουν φόβο και αμηχανία, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού πέρα από τα γνωστά ευφυολογήματα, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να σηκώσει το γάντι παρά την δημοσκοπική πρωτοκαθεδρία, την οποία φωτίζει σε κάθε ευκαιρία. Πέραν τούτου, προκύπτει μία δομική αντίφαση στην πρωθυπουργική επιχειρηματολογία, καθώς δεν είναι δυνατόν η σοβούσα πανδημία να αποτελεί παράγοντα απόρριψης των εκλογών, αλλά την ίδια ώρα ο προϋπολογισμός που ψήφισε χθες να λαμβάνει ως δεδομένο τη λήξη της πανδημίας για να τεθούν σε παύση όλα τα μέτρα στήριξης.
«Ιδού η Ρόδος» είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην επίκληση της δημοσκοπικής υπεροχής Μητσοτάκη, προχωρώντας ένα βήμα περαιτέρω την ευθεία αμφισβήτηση σειράς δημοσκοπήσεων, με νωπό το φιάσκο με τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και τα συντριπτικά ποσοστά που συγκέντρωνε ο εκλεκτός του Μαξίμου, Ανδρέας Λοβέρδος. Αφού όπως είπε θα είχε όφελος από πρόωρες εκλογές, τότε γιατί δεν σηκώνει το γάντι και δεν τις κάνει, παρά επικαλείται την πολιτική σταθερότητα, και εννοεί σταθερότητα στην πορεία της χώρας και της κοινωνίας στο γκρεμό» διερωτώνται στον ΣΥΡΙΖΑ. «Απλά γιατί τρέμει την λαϊκή ετυμηγορία των νέων που στοχοποιεί και καταδικάζει σε μισθούς πείνας, των εργαζομένων που καταδικάζει σε απλήρωτα δεκάωρα και εργασιακή ζούγκλα, των μικρομεσαίων που πνίγονται στα χρέη, των νοικοκυριών που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά και από την έκρηξη της ακρίβειας, των αγροτών που πνίγονται από τιμές στα καύσιμα, των πολιτών που αγωνιούν μην τυχόν και αρρωστήσουν και χρειαστεί να νοσηλευθούν και βασίζεται για να σωθεί πλέον μόνο στα φιλικά του μίντια και τις δημοσκοπήσεις, ακόμα και των επίσημων δημοσκόπων του, που αυτά βγάζουν».
Τα πρώτα δύσκολα για Ανδρουλάκη
Την ίδια ώρα με το αίτημα για εκλογές, ο κ. Τσίπρας εγκαινιάζει έναν ακανθώδη δρόμο για τον νεόκοπο Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, κ. Ανδρουλάκη, δεδομένου ότι αν και δεν του απευθύνεται ευθέως, είναι δεδομένο πως πριν καλά καλά καθίσει στην καρέκλα του επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη, καλείται να πάρει ξεκάθαρη θέση σε ένα πολωτικό δίλημμα, όπως άλλωστε θα αναγκαστούν να πράξουν και όλα τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης: Συμφωνεί ή διαφωνεί πως πρέπει να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να γίνουν εκλογές για πολιτική αλλαγή; Το ερώτημα είναι δεδομένο, όπως δεδομένα είναι και τα υποερωτήματα που το ακολουθούν: Συμφωνούν ή διαφωνούν ότι έχει αποτύχει οικτρά στην πανδημία και θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε χιλιάδες απώλειες, όπως παραδέχεται ο συνεργάτης του κ. Τσιόδρας; Συμφωνούν ή όχι ότι ο κ. Μητσοτάκης οξύνει διαρκώς τις ανισότητες σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας;
Επί της ουσίας ένα προς ένα όλα τα διλήμματα που θα βάζει είτε εμμέσως είτε άμεσα ο κ. Τσίπρας και η Κουμουνδούρου στο εξής στη Χαριλάου Τρικούπη θα συντείνουν σε μία παραδοχή: Πως πλέον ανοχή στον Μητσοτάκη και τις πολιτικές του σημαίνει στήριξη στον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Δεξιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον αυτοπροσδιορισμό του ΚΙΝΑΛ ως «δημοκρατική παράταξη».
Όσο για το εμφανές «ποντάρισμα» Μητσοτάκη στην δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ που έρχεται σε μία συγκυρία αύξησης της εκλογικής επιρροής του σε δημοσκοπήσεις του συμπολιτευόμενου Τύπου, από την Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ο κ. Μητσοτάκης σκάβει το λάκκο του, δεδομένου ότι ήδη τρεις μετρήσεις (Prorata, MRB και Καπα Research), δείχνουν διείσδυση του κ. Ανδρουλάκη περισσότερο σε ένα κεντρώο ακροατήριο, το οποίο είχε στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη στη μάχη του 2019, παρά στην εκλογική δεξαμενή της ΝΔ.
Πέραν αυτού, ένα θέμα που περιμένει με ενδιαφέρον να δει η Κουμουνδούρου είναι ποια ακριβώς θα είναι η στάση μιντιακής αντιμετώπισης Ανδρουλάκη, όταν ο ίδιος θα αναγκαστεί να σκληρύνει τη γραμμή του απέναντι στον κ. Μητσοτάκη.
Μήνυμα από το PES
Ένα δεδομένο που δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο στην αλληλουχία των γεγονότων και τη διατύπωση αιτήματος για εκλογές, ότι αυτό προήλθε αμέσως μετά την επιστροφή Τσίπρα από τις Βρυξέλλες και την εκδήλωση του PES. Πλέον, οι ευρωσοσιαλιστές, που παίρνουν κεφάλι σε μία σειρά από μεγάλες χώρες της ΕΕ, βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο προοδευτικής κυβέρνησης, όπερ σημαίνει πολύ καλύτερη αντιμωτώπιση αφού στη θέση της Μέρκελ και του EPP θα υπάρχει τώρα ο Σολτς και προοδευτικές δυνάμεις.