Αν και η τακτική του Αλέξη Τσίπρα να μην ζητήσει παραιτήσεις αρμοδίων για τις καταστροφικές πυρκαγιές προξένησε εντύπωση εντός και εκτός των τειχών της Κουμουνδούρου, πρόκειται για μία στρατηγική επιλογή της ηγεσίας να βάλει στο επίκεντρο των ευθυνών τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και να εμφανιστεί ως δύναμη ευθύνης και δυνητικής διακυβέρνησης, που έχει μάθει από τα λάθη της, με συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές και να προετοιμαστεί ο κρατικός μηχανισμός, ώστε να μην πιαστεί εκ νέου στον ύπνο σε επόμενη φυσική καταστροφή. Κάτι τέτοιο εξάλλου, στην περίοδο της κλιματικής κρίσης προεξοφλείται από το σύνολο του επιστημονικού κόσμου.
Η επιλογή αυτή εδράζεται στην προσπάθεια, την οποία διαπιστώνει η Κουμουνδούρου εδώ και μέρες, να βγει εκτός κάδρου ο κ. Μητοστάκης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να μειώσει τα περιθώρια επικοινωνιακών ελιγμών του Πρωθυπουργού με ενδεχόμενες καρατομήσεις «Ιφιγενειών», υπενθυμίζοντας εμφατικά πως επικεφαλής του «ξεχαρβαλωμένου επιτελικού κράτους» είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα όμως, έστειλε και ένα σαφές μήνυμα ποιοτικής διαφοράς στον τρόπο άσκησης αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι η «τυμβωρυχία» της ΝΔ μετά το Μάτι και μέχρι και τις εκλογές είναι πρόσφατη στις μνήμες των πολιτών.
Επί της ουσίας, όπως σημειώνουν παροικούντες την Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας στοχοποιώντας τον κ. Μητσοτάκη επέτεινε την ένταση για παραιτήσεις υπουργών και αξιωματούχων που χειρίζονται όλες αυτές τις ημέρες την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Εάν ο κ. Μητσοτάκης αναζητήσει εξιλαστήρια θύματα, τότε αποδέχεται την αποτυχία του. Εάν όχι και επιμείνει στο αφήγημα ότι έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, τότε θα συνεχίσει να συγκεντρώνει το μένος και την οργή πολιτών, διαβρώνοντας έτι περαιτέρω το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο.
Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει στο ακέραιο την ευθύνη. Αν ο κ. Μητσοτάκης είναι ικανοποιημένος από έναν υπουργό, που την κρίσιμη ώρα που καίγεται η μισή Ελλάδα, βγαίνει και δηλώνει ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί υποδειγματικά, είναι δικό του ζήτημα, δικό του πρόβλημα. Στο τέλος της ημέρας ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας εμμέσως την κοινή συνέντευξη Τύπου Χαρδαλιά – Χρυσοχοΐδη μετά τον αρχικό έλεγχο της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, που τρεις μέρες μετά με 3 μποφόρ κατέκαψε το μισό λεκανοπέδιο.
Πέραν των δύο, στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου βρίσκεται και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Σκέρτσος, οι ισχυρισμοί του οποίου για τον αριθμό των πτητικών μέσων εν μέσω της πύρινης λαίλαπας καταρρίφθηκαν χθες εμφατικά από τον κ. Χαρδαλιά. Από τα 74 εναέρια μέσα που ισχυριζόταν ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη πως επιχειρούν, για να απαντήσει στα επίμονα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ και τις καταγγελίες εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, χθες ο αρμόδιος υφυπουργός παραδέχθηκε πως μετά βίας επιχειρούσαν τα 20!
Πέραν τούτων ωστόσο, ξεκάθαρη ήταν η «μπηχτή» του κ. Τσίπρα και για τους αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής, τους οποίους ο ίδιος είχε αποπέμψει μετά το Μάτι και ο κ. Μητσοτάκης μετεκλογικά και σε αναντιστοιχία με την προεκλογική ρητορική του για παραιτήσεις – ονομαστικά σε πολλές περιπτώσεις – αναβάθμισε. Πρόκειται για τον γγ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Τσουβάλα (πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ στο Μάτι) τον πρώην επικεφαλής της Πυροσβεστικής στο Μάτι που σήμερα είναι αρχηγός του Σώματος, κ. Κολοκούρη και άλλους αξιωματούχους.
«Αν ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται δυόμισι χρόνια τώρα ήσυχος με τη συνείδησή του όταν οι άνθρωποι που είχαν -και με βάση τις έρευνες της δικαιοσύνης- ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι, ας τους κρατήσει στις θέσεις τους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζοντας πως «ο ένας, ενώ αποπέμφθηκε από εμένα, αναβαθμίστηκε σε πολιτικό προϊστάμενο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Τσουβάλας, και ο άλλος έγινε αρχηγός της πυροσβεστικής».
Η προσχηματική συγγνώμη
Παράλληλα, από το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν προσχηματική τη συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη «για τυχόν αστοχίες», ως αποτέλεσμα σχετικών παραινέσεων από επικοινωνιολόγους. Ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι το «κατά πόσο εννοεί τη συγγνώμη θα φανεί από τις πράξεις και όχι στα λόγια». Ωστόσο, λίγες ώρες μετά ο κ. Χαρδαλιάς έσπευσε να επιβεβαιώσει τη ρητορική της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως ο μηχανισμός λειτούργησε «άψογα».
«Αποδεικνύεται πλέον πως το γραφείο του πρωθυπουργού από την αρχή της εθνικής οικολογικής τραγωδίας είχε μια και μόνη έννοια: πώς θα πει ψέματα και πώς θα διαστρεβλώσει για να απαλλάξει από τις εγκληματικές ευθύνες του τον κ. Μητσοτάκη. Ακριβώς γι’ αυτό και εχθές ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε συγγνώμη και σήμερα ο κ. Χαρδαλιάς τα βρήκε όλα άψογα. Ακόμα μια μέρα συνεχίζουν να παίζουν το κρυφτούλι των ευθυνών πάνω στις στάχτες των κόπων μιας ζωής χιλιάδων πολιτών» σημείωσε με άμεση απάντησή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Το χαμένο πόρισμα Γκολντάμερ
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Κουμουνδούρου στο πόρισμα της Επιτροπής Γκολντάμερ, το οποίο εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος της τότε κυβέρνησης μετά την τραγωδία στο Μάτι. Πρόκειται για μία βαθιά επιστημονική προσέγγιση αναδιάρθρωσης της Πολιτικής Προστασίας και πρόληψης αντίστοιχων φαινομένων, για το οποίο ο Γερμανός επιστήμονας είχε θέσει ως όρο να βρίσκει σύμφωνη και την τότε αντιπολίτευση, με τον κ. Μητσοτάκη να γνέφει το 2018 καταφατικά.
Δυόμισι χρόνια ωστόσο μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με το επίμαχο πόρισμα, περιορίζοντας τις όποιες αλλαγές στη δομή των υπηρεσιών, σε επίπεδο προσώπων και αναβάθμισης του γγ σε υφυπουργό. Αποτέλεσμα είναι, όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας προσχηματικό και όψιμο ενδιαφέρον της ΝΔ, να συνεχίζεται η αδιανόητη σύγκρουση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, επιτείνοντας ένα γραφειοκρατικό χάος που στην κρίσιμη στιγμή μπορεί να αποβεί μοιραίο και σίγουρα αναποτελεσματικό.