Η αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει σήμερα το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια σχετίζεται άμεσα -υποστηρίζουν πολλοί- με την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία αλλά και με το γεγονός ότι η κυβέρνηση «ροκάνισε» τον χρόνο περιμένοντας τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέφρασαν την άποψη ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει εδώ και τώρα να ανακοινώσει τα μέτρα και να μην περιμένει την επιστροφή του από την Αμερική όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.
Η εκτίμηση αυτή συνδέεται άμεσα με μια σειρά από λόγους οι οποίοι παίζουν καθορισικό ρόλο για την εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία.
Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος έχει να κάνει φυσικά με την οργή που υπάρχει στην κοινωνία και η οποία καταγράφεται πλέον σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου κατακλύζεται καθημερινά από εκατοντάδες παράπονα, ενώ βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μεταφέρουν μια εικόνα η οποία δεν θα μπορεί να αντιστραφεί παρά μόνο αν η κυβέρνηση πάρει γενναία μέτρα.
Η λογική με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση – ότι ο χρόνος μπορεί να εκτονώσει την κατάσταση – έφερε τελικά αντίθετα αποτελέσματα αφού εξόργισε τους πολίτες οι οποίοι περίμεναν παρεμβάσεις που θα ανακούφιζαν την καθημερινότητα τους.
«Οι λογαριασμοί έχουν φτάσει στα ύψη -1.000 και 2.000 ευρώ και η κυβέρνηση περίμενε τα μέτρα της Ευρώπης» λένε χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη της ΝΔ τα οποία τις ημέρες του Πάσχα εισέπραξαν την οργή και την απόγνωση του κόσμου.
Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητα απλώς επιβεβαιώνουν την κατάσταση που ζουν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες. Σε όλες καταγράφεται πλέον μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια και την ενέργεια, ενώ τα ποσοστά της ΝΔ έχουν πάρει την κατιούσα μειώνοντας σημαντικά την διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το κλίμα αυτό θα περνούσε και μέσα στις διαδικασίες του 14ου συνέδριου της ΝΔ αφού το κυβερνών κόμμα μοιάζει με καζάνι που βράζει. Οι πληροφορίες λένε ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να μην επισκιαστεί το συνέδριο από τις γκρίνιες, τις εντάσεις και τις πιέσεις για τα θέματα της ακρίβειας στην ενέργεια με τα ΜΜΕ να επικεντρώνονται στο θέμα αυτό.
Ένας ακόμα παράγοντας που φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο είναι το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επενδύσει ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα, το οποίο όπως φαίνεται του βγαίνει. Από τα κυβερνητικά στελέχη δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσδώσει σχεδόν δημοψηφισματικό χαρακτήρα στην επικείμενη εκλογή του, αφού το σύνθημα των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ είναι « στις 15ης Μαΐου θα τους στείλουμε τον λογαριασμό».
Παράλληλα, όπως φαίνεται, το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε με αυτό τον αιφνιδιασμό να προλάβει τις ενστάσεις των εταίρων μας καθώς οι πληροφορίες λένε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες γκρίνιες σχετικά με το ύψος των μέτρων.
Το τι ακριβώς θα ανακοινωθεί δεν το γνωρίζει κανείς καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα εγκαταλείφτηκε και το βασικό κυβερνητικό αφήγημα, που στόχευε την επιστροφή στα παλιά.
Λέγεται μάλιστα ότι η αρχική κοστολόγηση των μέτρων έφτανε τα 10 δις, κάτι το οποίο δεν θα άντεχε η ελληνική οικονομία. Έτσι, τα μέτρα μειώθηκαν στα 2,5 δις, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να πει κάποιος αυτή την στιγμή πως θα διανεμηθούν. Ο χρονικός ορίζοντας των μέτρων θα είναι μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς να αποκλείεται να επεκταθεί και σε μέρος του 2023.
Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ως δεδομένο θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η στήριξη που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, θα είναι οριζόντια για όλους και θα παρέχει «ομπρέλα» προστασίας για καταναλώσεις πολύ πάνω από τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα που ίσχυε ως σήμερα, ενώ δεν θα αφορά μόνο τις κύριες κατοικίες.
Ο σχεδιασμός θα βασίζεται σε ένα διπλό σύστημα παρέμβασης, τόσο με πλαφόν στη χονδρική τιμή, όσο και μέσω επιδοτήσεων, δηλαδή συνέχιση της ενίσχυσης στους καταναλωτές με τη μορφή αυξημένων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς.
Άγνωστο πάντως παραμένει για πόσο διάστημα θα παραταθεί η επιδότηση των λογαριασμών, εάν θα αφορά μόνον τον Μάιο ή θα παραταθεί και τον Ιούνιο; Ποιο θα είναι το όριο στο πλαφόν στην χονδρική; Από πότε θα ξεκινήσει να ισχύει η κρατική στήριξη των παραγωγών ενέργειας. Από τον Ιούνιο, από τον Ιούλιο ή αργότερα;
Τι σχεδιασμός υπάρχει για την ρήτρα αναπροσαρμογής;
Φυσικά το σημαντικότερο είναι από ποιο ταμείο προέρχονται τα χρήματα αφού μέχρι σήμερα η κυβέρνηση εμφανιζόταν ιδιαίτερα επιφυλακτική στην λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.