Γεωπολιτικός σεισμός στην Ανατολική Μεσόγειο – Μυστική επιστολή Φιντάν: Η Τουρκία προτείνει συμφωνία ΑΟΖ με τη Συρία

Μυστική επιστολή του Χακάν Φιντάν αποκαλύπτει σχέδια θαλάσσιας οριοθέτησης Άγκυρας – Δαμασκού με απώτερο στόχο τον αποκλεισμό Ελλάδας – Κύπρου από ενεργειακούς χάρτες


Αποκάλυψη Nordic Monitor: Η Άγκυρα κινείται για συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με Συρία

Μυστική επιστολή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν προς το τουρκικό κοινοβούλιο αποκαλύπτει πως η Άγκυρα έχει δώσει εντολή στους κρατικούς της φορείς να προχωρήσουν σε σχέδιο συμφωνίας για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με τη Συρία.

Το αποκαλυπτικό έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 16 Ιουνίου 2025, δημοσιοποιήθηκε από το Nordic Monitor και αφορά απάντηση σε γραπτή ερώτηση της βουλευτού Ayvüce Türkeş Taş, για το εάν η Τουρκία επιδιώκει θαλάσσια οριοθέτηση με τη Δαμασκό.


Πολιτικές συνθήκες: Στηρίζουν αντάρτες – Βλέπουν νέο πρόεδρο

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται λίγο μετά την εκλογή του Άχμαντ αλ-Σαράα στην προεδρία της Συρίας και την επίσκεψή του στην Τουρκία στις 4 Φεβρουαρίου 2025, όπου συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία, η οποία στήριξε τις δυνάμεις της εξέγερσης κατά Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024, φαίνεται να επενδύει γεωπολιτικά σε ένα νέο συριακό καθεστώς πιο φιλικό προς τα τουρκικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.


Το γεωστρατηγικό διακύβευμα: Οι τουρκικοί στόχοι πίσω από τη συμφωνία

Στην επιστολή Φιντάν αναφέρεται ξεκάθαρα:

«Με την ανατροπή του καθεστώτος Μπάαθ και τη μεταβίβαση της εξουσίας σε μεταβατική κυβέρνηση, καταβάλλονται προσπάθειες […] για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με τη Συρία και τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών πέραν των χωρικών υδάτων, κατά τρόπο που να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Η επιστολή φανερώνει στόχο της Άγκυρας να δημιουργήσει νέα de facto θαλάσσια «τετελεσμένα», όπως συνέβη με το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Ε.Ε.


Εμπλοκή του ψευδοκράτους: Η Άγκυρα επιμένει στη «νομιμοποίησή» του

Ενδεικτική της τουρκικής στρατηγικής είναι και η αναφορά του Φιντάν στην ανάγκη διασφάλισης των «δικαιωμάτων» του ψευδοκράτους σε κάθε πιθανή συμφωνία με τη Δαμασκό.

Η Τουρκία επιχειρεί έτσι να νομιμοποιήσει διεθνώς το ψευδοκράτος, ενσωματώνοντάς το εμμέσως σε περιφερειακές συμφωνίες.


Ενεργειακοί πόροι και ΑΟΖ: Στον πυρήνα της σύγκρουσης η Ανατολική Μεσόγειος

Η ανακάλυψη πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει προκαλέσει σειρά γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ των παράκτιων κρατών.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και επιχειρεί να παρακάμψει τις υπάρχουσες οριοθετήσεις με διμερείς συμφωνίες αμφισβητούμενης νομιμότητας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;