Σημαντική για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία θεωρείται η σημερινή ημέρα καθώς ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να ανακοινώσει ότι το Βερολίνο δεν θα επιτρέψει απλά σε άλλες χώρες που διαθέτουν τα βαριά άρματα μάχης Leopard 2 να εφοδιάσουν τον ουκρανικό στρατό, αλλά θα στείλει επίσης τα δικά του τεθωρακισμένα για να υποστηρίξει τις εαρινές επιχειρήσεις των δυνάμεων του Κιέβου.
Ο Σολτς αναμένεται να κάνει την επίσημη ανακοίνωση σήμερα το μεσημέρι (στις 14:00 ώρα Ελλάδος) στην Bundestag, σε μια σημαντική στροφή στην διστακτική μέχρι τώρα πολιτική του που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε περισσότερες χώρες να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία ώστε να αντεπιτεθεί εναντίον των Ρώσων.
Από χθες αργά το βράδυ δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου έκαναν λόγο για στροφή του Βερολίνου. Σύμφωνα με το Spiegel, η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6 από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού. Άλλοι σύμμαχοι, όπως -για παράδειγμα- οι σκανδιναβικές χώρες, σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της Γερμανίας και να ενισχύσουν με δικά τους Leopard τον ουκρανικό στρατό.
Ήδη η κυβέρνηση της Νορβηγίας εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία μερικά από τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 που διαθέτει, ανέφεραν οι εφημερίδες του Όσλο Aftenposten και Dagens Naerignsliv. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει ληφθεί απόφαση, σύμφωνα και με τις δύο εφημερίδες που επικαλούνται πηγές που δεν κατονομάζουν. Η Νορβηγία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία, μπορεί να συνεισφέρει είτε τέσσερα είτε οκτώ από τα 36 άρματα μάχης Leopard 2 που διαθέτει, σύμφωνα με την Dagens Naerignsliv.
Ο Σολτς δέχθηκε ιδιαίτερη πίεση από την Πολωνία, αναγκάζοντάς τον να καταλήξει σε μια απόφαση. Προηγήθηκε η κίνηση της Βαρσοβίας να υποβάλλει χθες επίσημο αίτημα προς το Βερολίνο να της επιτρέψει να επανεξαγάγει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Γερμανική αμυντική πηγή ανέφερε στο Reuters πως η Πολωνία υπέβαλε αίτημα να της επιτραπεί να προμηθεύσει το Κίεβο με 14 άρματα μάχης Leopard. Όπως ανέφεραν ανώτεροι αξιωματούχοι στο Βερολίνο, το να επιτραπεί στην Πολωνία να εξάγει ενώ δεν στέλνει το ίδιο άρματα μάχης, δεν θα είχε πολιτικά νόημα για τη Γερμανία.
Την ίδια ώρα πάντως ο Σολτς φαίνεται να κέρδισε μια δική του μάχη, καθώς οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν στην Ουκρανία περίπου 30 άρματα μάχης Abrams. Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο είχε αρχικά θέσει ως προϋπόθεση για την αποστολή των Leopard την αποστολή των αμερικανικών Μ1 Αbrams. Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι ολοκληρώνει τα σχέδια για την αποστολή αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία και ενδέχεται να προβεί ήδη μέσα στην εβδομάδα σε σχετικές ανακοινώσεις.
«Ξαφνικά, τα επιχειρήματα της Ουάσιγκτον για τους λόγους για τους οποίους τα τανκς της υποτίθεται ότι δεν μπορούσαν να παρασχεθούν [στο Κίεβο] (είτε ήταν ο τύπος του καυσίμου που χρησιμοποιούν είτε η πιο περίπλοκη συντήρησή τους σε σύγκριση με τα Leopards) δεν φαίνονται και τόσο ανυπέρβλητα», σχολιάζει το Politico για να σημειώσει παράλληλα την σημερινή σύμπτωση: Σήμερα έχει γενέθλια ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Όλοι αυτά τα Leopards και τα Abrams αποτελούν πολύ καλά δώρα γενεθλίων στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκ, ο οποίος γίνεται 45 ετών σήμερα», αναφέρει το Politico. «Συμβαίνει να είναι τα 45α γενέθλια του Ζελένσκι σήμερα. Η Γερμανία (σύμφωνα με πληροφορίες) θα χρειαστεί πολύ χαρτί περιτυλίγματος», σχολιάζει από την πλευρά του ο Guardian.
Μικρό καλάθι από το Κίεβο
Πάντως ο ίδιος ο Ζελένσκι εμφανίστηκε επιφυλακτικός μετά τα δημοσιεύματα σημειώνοντας πως χρειάζονται μεγάλες ποσότητες αρμάτων μάχης. Όπως είπε, το Κίεβο χρειάζεται συμμάχους για να αποφασίσουν εάν θα παραδώσουν σύγχρονα άρματα μάχης για να ενισχύσουν την άμυνα της χώρας ενάντια στη Ρωσία και επανέλαβε τον ισχυρισμό της Ουκρανίας ότι η Μόσχα σχεδιάζει ένα νέο κύμα επιθετικότητας, με τα πρώτα σημάδια να είναι ήδη ορατά στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς. στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.
«Πολλή προσπάθεια, πολλές κουβέντες κι υποσχέσεις», είπε στο καθημερινό τηλεοπτικό διάγγελμά του. «Αλλά είναι σημαντικό να δούμε την πραγματικότητα. Το ζήτημα δεν είναι πέντε, δέκα, ή δεκαπέντε άρματα μάχης. Οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Κάθε μέρα κάνουμε το παν για να καλύψουμε τις ελλείψεις. Και είμαι ευγνώμων σε όποιον μας υποστηρίζει στην προσπάθεια αυτή».
Οι συνομιλίες για τα άρματα οφείλουν να «καταλήξουν σε αποφάσεις. Αποφάσεις για να ενισχύσουμε αληθινά την άμυνά μας εναντίον των τρομοκρατών», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση έχουν «τον απαραίτητο αριθμό» αρμάτων μάχης, συνέχισε, και «όταν ληφθούν αποφάσεις με την απαιτούμενη βαρύτητα, θα είμαστε ευτυχείς να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για καθεμιά από αυτές».
Η αντίδραση της Μόσχας
Η πιθανή παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους στον στρατό της Ουκρανίας θα αποτελούσε «ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση» σε βάρος της Ρωσίας, έκρινε σήμερα ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον.
«Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον έχει βαλθεί να μας καταφέρει στρατηγική ήττα», ανέφερε ο κ. Αντόνοφ, σύμφωνα με ανάρτηση της πρεσβείας στην πλατφόρμα Telegram.
«Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προμηθεύσουν άρματα μάχης, το να δικαιολογήσουν το βήμα αυτό με επιχειρήματα περί ‘αμυντικών όπλων’ δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Θα πρόκειται για ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει, πιθανόν ήδη σήμερα, πως θα αρχίσει διαδικασίες για να εφοδιάσει με βαριά άρματα μάχης τον ουκρανικό στρατό, είπαν χθες Τρίτη αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.