Γερμανικός Τύπος: H Σιλιάνοφσκα ήξερε τι έκανε λέγοντας «Μακεδονία»

Μετά την επικράτηση των εθνικιστών στη Βόρεια Μακεδονία η νέα πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα έσπευσε να αναφερθεί στη χώρα της ως «Μακεδονία» – προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, όπως μεταξύ άλλων και αυτήν του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, ο οποίος σχολίασε πως με αυτόν τον τρόπο η πρόεδρος παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας της.

«Ως άλλοτε καθηγήτρια νομικής στα Σκόπια, η Σιλιάνοφσκα ήξερε τι έκανε», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung, προσθέτοντας πως με αυτόν τον τρόπο «έριξε λάδι σε μία φωτιά την οποία η Ευρώπη θεωρούσε πως έχει σβήσει».

Ο επικεφαλής των εθνικιστών Κρίστιαν Μίτσκοσκι πανηγυρίζει τη νίκη στις εκλογές με υποστηρικτές τουΟ επικεφαλής των εθνικιστών Κρίστιαν Μίτσκοσκι πανηγυρίζει τη νίκη στις εκλογές με υποστηρικτές του
Στις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία επικράτησαν οι εθνικιστέςΕικόνα: Petr Stojanovski/DW
Στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ, η Βόρεια Μακεδονία χρειάστηκε να διαπραγματευτεί αφ’ ενός μεν με την Ελλάδα στo πλαίσιo της Συμφωνίας των Πρεσπών με ζήτημα την επίσημη ονομασία της χώρας, αφ’ ετέρου δε με τη Βουλγαρία σχετικά με τη συνταγματική αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα. Ο επικεφαλής του κόμματος των εθνικιστών όμως Κρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε πως οι αλλαγές αυτές δεν πρόκειται να εγκριθούν από τον ίδιο αλλά αντί αυτών θα ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί.

Ωστόσο είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο οι Βούλγαροι, το ίδιο και η Ελλάδα. Αν και οι συντηρητικοί στην Αθήνα ήταν αντίθετοι στον συμβιβασμό με τη Βόρεια Μακεδονία το 2018, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αναγνωρίζουν σήμερα ρητώς τη Συμφωνία των Πρεσπών ως “επικυρωμένη διεθνή συνθήκη, η οποία υπερισχύει κάθε άλλης νομικής διάταξης” – εν αντιθέσει με τους εθνικιστές των Σκοπίων», επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ και το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών «προειδοποίησαν τα Σκόπια να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. […] Το γραφείο της Σιλιάνοφσκα ανακοίνωσε πως στην επίσημη αλληλογραφία η πρόεδρος θα χρησιμοποιεί την ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Στις δημόσιες εμφανίσεις της όμως διατηρεί “το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, στα πλαίσια του προσωπικού δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό και την αυτοδιάθεση”».

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγινε viral: Σάλος με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού που έγινε τρολ – Έρχονται αποκαλύψεις για πρόσωπα υπεράνω υποψίας

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Σάλος...