Η Ελληνίδα Μόνα Λίζα απέκτησε τη θέση της στην Εθνική Πινακοθήκη.
Σάλο έχει προκαλέσει το πορτρέτο της Άννας Παναγιωταρέα δια χειρός Παναγιώτη Τέτση στην Εθνική Πινακοθήκη, μεταξύ των έργων της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του σπουδαίου ζωγράφου με τίτλο «Η εμμονή του βλέμματος», η οποία εγκαινιάστηκε χθες.
Στην αρχή φαινόταν απίστευτο, σχεδόν σαν ψέμα. Μόλις έγινε κατανοητό ότι είναι αληθινό –με αφιέρωση μάλιστα του ζωγράφου– άρχισαν τα όργανα. Μα είναι δυνατόν η Άννα Παναγιωταρέα, άμισθη σύμβουλος της υπουργού Πολιτισμού, να έχει το δικό της πορτρέτο σε μια τόσο σημαντική έκθεση του Τέτση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του;
Διαβάστε οπωσδήποτε: Βίος και Πολιτεία της Άννας Παναγιωταρέα – Πως αρμέγει το δημόσιο – Όλα τα στοιχεία
Κι όμως. Το «Πορτρέτο Α.Π.» (2005) είναι εκεί, στην εκθεσιακή ενότητα «Οι Φίλοι» και μας κοιτάζει κλείνοντάς μας νοερά το μάτι. Σας την έσκασα, σαν να μας λέει, πέρασα στην ιστορία είτε σας αρέσει είτε όχι.
Είναι εξίσου απίστευτο ότι η υπερβολική αυτή προβολή προσωπικής ματαιοδοξίας γίνεται με χρήματα του ΕΣΠΑ σε ένα δημόσιο μουσείο επειδή κάποια που βρίσκεται τόσο κοντά στην εξουσία εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ο Τέτσης κάποτε τη ζωγράφισε. Και επειδή δεν βρέθηκε κανένας να το αποτρέψει. Ούτε στο ΥΠΠΟ, ούτε στη διοίκηση της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία μόλις πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια με τον βανδαλισμό των έργων της έκθεσης «Η σαγήνη του αλλόκοτου» και προσπαθεί να συνέλθει.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τίποτα δεν θα πάθαινε η έκθεση του Παναγιώτη Τέτση αν έλειπε η κυρία Παναγιωταρέα από τα εκθέματα. Το γιατί δεν το αντιλήφθηκε η Εθνική Πινακοθήκη υποκύπτοντας στις προσωπικές φιλοδοξίες κολλητών της εξουσίας και συμβούλων της διοικητικής προϊσταμένης του μουσείου αξιολογείται, όπως όλα σε αυτή τη ζωή.
Στο διαδίκτυο πάντως τα σχόλια δίνουν και παίρνουν: «Ντα Βίτσιο», «Ο ύμνος της αυτοκρατορικής αυλής», «Η γυναίκα του Καίσαρα», «Να πάτε να το δείτε με τα μάτια σας». «Η τέχνη δεν πρέπει να δίνει εξηγήσεις αλλά καιγόμαστε να μάθουμε γιατί;», «Κράτος-λάφυρο», «Απίστευτο κι όμως αληθινό», «Ας ετοιμαστούμε να δούμε πορτρέτα όλης της οικογένειας Μητσοτάκη». «Τεράστια προσφορά στην ανθρωπότητα» και άλλα πολλά.
Είναι δυνατόν να μην ήξεραν τι θα ακολουθούσε; Να μην πρόβλεψαν τις αντιδράσεις για την πρωτοφανή προβολή της κυρίας Παναγιωταρέα στην Εθνική Πινακοθήκη; Προφανώς και το είχαν προβλέψει. Αλλά δεν τους νοιάζει. Το έκαναν γιατί μπορούσαν. Και γιατί ήταν σίγουροι ότι δεν θα βρισκόταν κανείς να τους εμποδίσει.