Γελάει ο κόσμος με τις διαρροές για τα ποσοστά της ΝΔ – Στο Μαξίμου ζουν σε παράλληλη πραγματικότητα

Οι κυβερνητικές «αναγωγές – φούσκες», οι πιέσεις στους δημοσκόπους και η ωμή εικόνα των κυλιόμενων μετρήσεων

Η Πυθία αποκαλύπτει


Οι τελευταίες ημέρες χαρακτηρίζονται από μια σουρεαλιστική επικοινωνιακή προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να παρουσιάσει μια εικόνα δήθεν σταθερότητας στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, διαρρέοντας ότι το κυβερνών κόμμα κινείται στην περιφέρεια στο 33%–34%. Η πραγματικότητα, όμως, που αποτυπώνεται στις κυλιόμενες μετρήσεις και βρίσκεται ήδη στα χέρια κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, είναι τόσο διαφορετική ώστε προκαλεί καθολικό γέλιο και δυσπιστία ακόμη και μέσα στον ίδιο τον μηχανισμό της ΝΔ.

Πρόκειται για διαρροές που όχι μόνο δεν έχουν επιστημονική βάση, αλλά αποκαλύπτουν το κλίμα πανικού που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο. Οι πραγματικές μετρήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα βυθίζεται σταθερά και ότι η φθορά του διευρύνεται, με τα ποσοστά σε μεγάλες εκλογικές ζώνες να υποχωρούν πολύ κάτω από τα επίπεδα που επικοινωνεί το Μαξίμου.


Ένα αφήγημα που κατέρρευσε πριν καν διαμορφωθεί

Η εικόνα ότι η Νέα Δημοκρατία δήθεν «κρατάει» στην περιφέρεια δεν προκύπτει από καμία σοβαρή ποιοτική ανάλυση. Αντιθέτως, τα στοιχεία δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα έχει εισέλθει σε περίοδο συστημικής αποσύνθεσης, η οποία δεν αφορά μόνο τα αστικά κέντρα, αλλά επεκτείνεται ταχύτατα σχεδόν σε όλη την επικράτεια.

Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες να παρουσιαστεί ότι «το 60% της χώρας στηρίζει τη ΝΔ», η πραγματικότητα που αποτυπώνεται στις κυλιόμενες μετρήσεις είναι ότι το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση αποδοχής από το 2015.

Την ίδια στιγμή, οι αναποφάσιστοι δεν κινούνται προς τη ΝΔ, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά παραμένουν σε στάση αποχής ή σε αντισυστημικές επιλογές, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επιστροφή των ποσοστών σε ανεκτά επίπεδα.


Οι δημοσκόποι «φουσκώνουν» ποσοστά – Στο τέλος θα πιστέψουν κι αυτοί τις γελοίες αναγωγές τους

Στο παρασκήνιο, η κατάσταση είναι ακόμη πιο αποκαλυπτική. Πολλοί δημοσκόποι, είτε επειδή δέχονται πιέσεις από το Μαξίμου, είτε επειδή λειτουργούν ως εθελόδουλοι του κεντρικού συστήματος εξουσίας, παρουσιάζουν εντελώς αντιεπιστημονικές αναγωγές, προσπαθώντας να ωραιοποιήσουν την εικόνα της κυβέρνησης.

Η πρακτική αυτή όχι μόνο υπονομεύει την αξιοπιστία των εταιρειών, αλλά οδηγεί στο εξής παράδοξο:
στο τέλος θα πιστέψουν οι ίδιοι τις γελοίες αναγωγές που κατασκευάζουν, νοθεύοντας μία πραγματικότητα που δεν μπορούν πλέον ούτε να δικαιολογήσουν ούτε να συγκαλύψουν.


Η εικόνα που δεν μπορούν να κρύψουν

Το κεντρικό στοιχείο που τρομάζει το Μαξίμου δεν είναι τα ποσοστά καθαυτά, αλλά η τάση.
Οι δείκτες φθοράς βρίσκονται σε συνεχή άνοδο, η απογοήτευση διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, και οι παραδοσιακές δεξαμενές της ΝΔ εγκαταλείπουν το κόμμα με ιστορική ταχύτητα.

Οι κυβερνητικοί αναλυτές αντιλαμβάνονται πλέον ότι:

η φθορά δεν είναι περιστασιακή – είναι δομική, βαθιά και μη αναστρέψιμη,
την ώρα που το αφήγημα της «σταθερότητας» διαλύεται από τα ίδια τα στοιχεία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;