Σε… προσωπική υπόθεση, αλλά και προσωπικό στοίχημα, για τον πρωθυπουργό έχει μετατραπεί η εκπεφρασμένη πρόθεσή του να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
Μετά από την απάντησή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, σε ερώτημα σχετικά με το πότε το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση και ψήφιση («Όλα στην ώρα τους. Δεδομένα θα τηρήσει τη δέσμευσή του ο πρωθυπουργός, όπως είπε και στη ΔΕΘ και όπως έχει πει πολλές φορές. Ο χρόνος αυτής της νομοθέτησης θα ανακοινωθεί. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, γι’ αυτό και θα προβούμε στην εν λόγω νομοθέτηση. […]
Όλα στην ώρα τους. Να δίνουμε κάθε μάχη ξεχωριστά, όλες είναι σημαντικές. Να τεκμηριώνουμε γιατί πρέπει να ακολουθηθεί η πολιτική μας και να βλέπουμε αν έχει θετική επίδραση στους πολίτες, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, οπότε όταν έρθει εκείνη η ώρα θα τα συζητήσουμε όλα εξαντλητικά με τα επιχειρήματά μας και θα δώσουμε όλες τις απαντήσεις») το topontiki.gr επικοινώνησε αρμοδίως και έμαθε ότι το όλο θέμα το χειρίζεται προσωπικά και αποκλειστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία… κίνηση σχετικά με το νομοσχέδιο, ούτε κάποια προετοιμασία για κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ότι όλα θα αποφασιστούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος και θα δώσει το «πράσινο φως», εξ ου και η αρχική αναφορά σε «προσωπική υπόθεση» για τον Κ. Μητσοτάκη. Τι, όμως, θα καθορίσει τις αποφάσεις του;
Κατ’ αρχάς, τα «εσωτερικά» της κυβέρνησης και της Κ.Ο. της ΝΔ, όπου ακόμα γίνονται… έρευνες σχετικά με το πόσοι και ποιοι υπουργοί και βουλευτές θα καταψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο. Ο μόνος υπουργός που έχει ταχθεί ανοιχτά κατά είναι ο Μάκης Βορίδης, ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν είναι ο μόνος που αντιτίθεται, αν και ουδείς γνωρίζει τι θα πράξουν οι, ας πούμε, «επίφοβοι» υπουργοί στο τέλος, καθώς η ψήφος κατά συνείδηση δεν υφίσταται για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Πάντως, στέλεχος της ΝΔ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν αποκλείεται η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου να οδηγήσει και σε… ανασχηματισμό.
Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, έχει ξεκαθαρίσει ότι αντιτίθεται στη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, χωρίς, πάντως, να είναι ακόμα γνωστό πόσοι βουλευτές θα τον ακολουθήσουν σε αρνητική ψήφο, δεδομένου ότι θα ψηφίσουν κατά συνείδηση. Σημειώνεται ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στο Action 24, σημείωσε ότι θα χρειαστούν ειδικοί και λεπτοί χειρισμοί από την κυβέρνηση για να μην υπάρξει σημαντικό πολιτικό πρόβλημα εντός της ΝΔ.
Σε δεύτερο επίπεδο, οι αντιδράσεις της εκκλησίας προκαλούν προβληματισμό στην κυβέρνηση για δύο λόγους: πρώτον, διότι έχει ισχυρό «πέρασμα» σε μεγάλο μέρος της πιο συντηρητικής εκλογικής βάσης της ΝΔ και δεύτερον, διότι είναι πιθανό να συσπειρωθούν γύρω από τις απόψεις της και τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, «λεηλατώντας» ψηφοφόρους.
Από την άλλη, πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι μια – όχι μεγάλη, αλλά υπαρκτή – πλειοψηφία στηρίζει τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, στη βάση της ισότητας των δικαιωμάτων των πολιτών, ωστόσο, μια αντίστοιχη πλειοψηφία διαφωνεί με την τεκνοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως υποχρεωθεί να κάνει «ντρίπλα» στο ζήτημα αυτό, είτε εξαιρώντας εντελώς μια τέτοια ρύθμιση από το νομοσχέδιο, είτε προχωρώντας σε επέκταση του δικαιώματος υιοθεσίας κατά μόνας και σε άνδρες (σήμερα επιτρέπεται μόνο σε γυναίκες).
Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα των πολιτικών εντυπώσεων, αλλά και της πολιτικής ουσίας, αν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περάσει χάρη στις ψήφους των βουλευτών της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας), ειδικά αν υπάρξουν πολλές διαρροές από τη ΝΔ.
Όλα αυτά θα βαρύνουν τελικά στην απόφαση του Κ. Μητσοτάκη για το χρόνο που το επίμαχο νομοσχέδιο θα έλθει στη Βουλή, οπότε ο πρωθυπουργός για την ώρα κάνει τους υπολογισμούς του και… περιμένει.