Πληθαίνουν τα ρεπορτάζ στις τουρκικές εφημερίδες σχετικά με το ενδεχόμενο η Άγκυρα να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ελλάδας.
Μετά τις νέες απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο τουρκικός Τύπος αναρωτιέται, όπως μετέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, αν όντως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.
Ο Ερντογάν πρόεδρος προκάλεσε και χθες από τη Βοσνία: Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι «η υπομονή έχει τα όριά της, ένα βράδυ μπορεί να έρθουμε ξαφνικά».
Σύμφωνα με Τούρκο αναλυτή, δύο πράγματα διαφοροποιούν – σε σχέση με την επίσημη γραμμή της χώρας – την κατάσταση αυτή την στιγμή, το γεγονός ότι ο Ερντογάν μιλάει για νησιά υπό κατοχή και εκφράζει απειλή επίθεσης σε βάρος της Ελλάδας.
Παράλληλα, χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέστειλε επιστολή σε 25 κράτη – μέλη της ΕΕ (πλην Ελλάδας και Κύπρου), στον ΓΓ του ΝΑΤΟ και στον ΓΓ του ΟΗΕ, με την οποία δηλώνει μεν ότι η Τουρκία θελει διάλογο για την επίλυση των ζητημάτων, ωστόσο θέτει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας νησιών και νησίδων.
Στις ηλεκτρονικές επιστολές προς τις 25 χώρες της ΕΕ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), τον Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Αντόνιο Γκουτέρες παρουσιάζονται οι θέσεις της Άγκυρας για «τα προβλήματα στο Αιγαίο».
Το κείμενο της επιστολής αναφέρει ότι υπάρχει μια σειρά από στενά συνδεδεμένα και αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ότι υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και βράχια, καθώς επίσης περιοχές εξυπηρέτησης όπως SAR, FIR και NAVTEX που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία σύμφωνα με τις διεθνής συνθήκες.
Αναφέρεται ακόμα ότι η Τουρκία πιστεύει ότι τα ζητήματα του Αιγαίου μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με την αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των δύο χωρών.
Όπως αναφέρει το Anadolu, o Τούρκος υπουργός αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που ο εναέριος χώρος (10 μίλια) δεν συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα (6 μίλια) και ότι αυτό δεν αναγνωρίζεται από «καμία άλλη χώρα».