Βόμβα στο ΠΑΣΟΚ: Η πρώτη κίνηση στελέχους για το κόμμα Τσίπρα – Τι θα κάνει ο Ανδρουλάκης;

Ο Θ. Μαργαρίτης βλέπει χώρο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και κόμμα Τσίπρα, δηλώνοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει «ξεμπλέξει με τον αριστερισμό»


Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, άνοιξε δημόσια τη συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες, τοποθετώντας στο τραπέζι κόμματα και κινήσεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου — ακόμη και το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», στους δημοσιογράφους Σπήλιο Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, ο Μαργαρίτης αναφέρθηκε με απροσδόκητη σαφήνεια στο ενδεχόμενο συνεργασιών που θα διαμορφώσουν τον νέο χάρτη της Κεντροαριστεράς.


«Όσα κόμματα κινούνται στον ευρύ χώρο της Κεντροαριστεράς»

«Όσα κόμματα κινούνται στον ευρύ χώρο της Κεντροαριστεράς είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε η Νέα Αριστερά, είτε το κόμμα του Τσίπρα, είτε άλλες δυνάμεις που θα διαμορφωθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαργαρίτης, θέτοντας έτσι το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά πολιτικών ανοιγμάτων.

Η φράση του προκάλεσε πολλαπλά ερωτήματα στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς η επίσημη γραμμή του Νίκου Ανδρουλάκη παραμένει ξεκάθαρα αποστασιοποιημένη από κάθε σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον υπό διαμόρφωση φορέα του Τσίπρα.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η τοποθέτηση Μαργαρίτη δεν ήταν τυχαία, αλλά αντανακλά υπαρκτές αναζητήσεις σε ένα κομμάτι του κόμματος που βλέπει θετικά τη σύγκλιση προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην κυβερνητική ηγεμονία της Ν.Δ.


Ο Τσίπρας και ο «δημοκρατικός καπιταλισμός»

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης εστίασε ιδιαίτερα στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι οι τελευταίες του δηλώσεις «δείχνουν πως κινείται πλέον στον ευρύ χώρο της Κεντροαριστεράς».
«Όταν μιλάει για δημοκρατικό καπιταλισμό, αντιλαμβάνεστε ότι έχει ξεμπλέξει με τον αριστερισμό και τον λαϊκισμό», πρόσθεσε, στέλνοντας ένα σαφές πολιτικό μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις: αφενός προς την Κουμουνδούρου, αφετέρου προς το ίδιο του το κόμμα, το ΠΑΣΟΚ.

Η αναφορά αυτή, που αποδίδει στον Τσίπρα ιδεολογική μετατόπιση και πολιτική ωρίμανση, δεν πέρασε απαρατήρητη.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, προκάλεσε αμηχανία στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει αποφύγει συστηματικά να σχολιάσει τη δημιουργία νέου φορέα από τον πρώην πρωθυπουργό.


Αποστάσεις από την κεντρική γραμμή Ανδρουλάκη

Η παρέμβαση Μαργαρίτη κινείται σε διαφορετική τροχιά από τη γραμμή Ανδρουλάκη, η οποία επιμένει ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν πρόκειται να γίνει συμπλήρωμα κανενός» και θα διεκδικήσει αυτόνομη πορεία.
Ωστόσο, η συζήτηση για τις μελλοντικές συνεργασίες έχει ήδη ανοίξει, με την πράσινη βάση να παρακολουθεί προσεκτικά τις πολιτικές εξελίξεις γύρω από τον Τσίπρα και τη Νέα Αριστερά.

Είναι σαφές ότι η τοποθέτηση Μαργαρίτη λειτουργεί ως δοκιμαστικό μπαλόνι για μια ενδεχόμενη στρατηγική επαναπροσέγγισης με τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, που περιλαμβάνει πλέον και το υπό ίδρυση κόμμα Τσίπρα.


Το παρασκήνιο της δήλωσης και οι επόμενες κινήσεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δηλώσεις Μαργαρίτη έγιναν σε κλίμα εσωτερικής ανησυχίας στο ΠΑΣΟΚ, καθώς το κόμμα βλέπει δημοσκοπικά τη δυναμική του Τσίπρα να αυξάνεται, ιδίως στους αναποφάσιστους προοδευτικούς ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με στελέχη του χώρου, η τοποθέτηση αυτή ενδέχεται να ανοίξει νέο κύκλο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της παράταξης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και αντίδραση από την ηγεσία, προκειμένου να επαναβεβαιωθεί η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ