«Βόμβα« στη Γερμανία για αύξηση της ισλαμιστικής τρομοκρατικής απειλής

Η απειλή ισλαμιστικών τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γερμανία είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα, όπως αποκαλύπτει η γερμανική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών.

«Ο κίνδυνος τζιχαντιστικών επιθέσεων είναι υψηλότερος απ’ ό,τι ήταν για καιρό», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών Τόμας Χάλντενβανγκ.

Ο Χάλντενβανγκ εξήγησε πως ο κίνδυνος να εκδηλωθούν επιθέσεις έχει αυξηθεί εξαιτίας αρκετών παραγόντων. Υπογράμμισε επίσης την απειλή που δημιουργούν ριζοσπαστικοποιημένα άτομα.

Επιπλέον ανέφερε την επίδραση της κατάληψης της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους ισλαμιστές Ταλιμπάν, καθώς και την ενίσχυση στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν του Ισλαμικού Κράτους Χορασάν, κλάδου της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου στη Σκανδιναβία και η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας αναφέρθηκαν επίσης από τον Χάλντενβανγκ ότι συμβάλλουν «στο σπιράλ της ριζοσπαστικοποίησης».

«Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς συμβάλλει βεβαίως στην αύξηση της απειλής που δημιουργείται από την ισλαμιστική τρομοκρατία», δήλωσε ο Χάλντενβανγκ.

«Οι τζιχαντιστές επικεντρώνουν στη Γερμανία περισσότερο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα επειδή, μαζί με τις ΗΠΑ, η χώρα μας θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς προμηθευτές του Ισραήλ».

Το Μάιο, ένας 25χρονος Αφγανός τραυμάτισε πέντε ανθρώπους με μαχαίρι σε συγκέντρωση οργανωμένη από το αντιισλαμικό κίνημα Pax Europa στη νοτιοδυτική γερμανική πόλη Μανχάιμ. Μαχαίρωσε επίσης έναν αστυνομικό, ο οποίος αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Ανακριτές υποψιάζονται ότι το κίνητρο της επίθεσης μπορεί να συνδέεται με τον ισλαμικό εξτρεμισμό.

«Η κατάσταση της ασφάλειας είναι πολύ τεταμένη», δήλωσε ο Χάλντενβανγκ προσθέτοντας ότι η υπηρεσία του ουδέποτε υποτίμησε την απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Ο Χάλντενβανγκ δήλωσε πως η Γερμανία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τρεις κύριες προκλήσεις: την απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, την άνοδο του δεξιού εξτρεμισμού, που συμβάλλει στις κοινωνικές εντάσεις, και την επιρροή και τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες ξένων κρατών.

Επιπροσθέτως υπάρχει η απειλή του όλο και πιο βίαιου αριστερού εξτρεμισμού, πρόσθεσε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ