Βροχή οι μηνύσεις για τη φρίκη της Μαγνησίας

Eντονη ανησυχία επικρατεί στις περιοχές της Μαγνησίας, και ιδιαίτερα σε Ριζόμυλο και Στεφανοφίκειο, μετά τα πολλαπλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έχουν εμφανιστεί από τις 27 Μαΐου σε παιδιά και ενήλικες.

Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για το συμβάν.

Σημειώνεται πως ύστερα από έλεγχο που διενήργησε ο ΕΟΔΥ στην περιοχή, εντοπίστηκαν μικροβιακοί δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης στο δίκτυο άρδευσης καθώς και σαλμονέλα (Salmonella spp).

Κάτοικοι σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο υπέβαλαν μηνύσεις

Όπως μεταδίδει το gegonotanews.gr, σε ότι αφορά την εισαγγελική έρευνα, η εισαγγελία θα εξετάσει σε πρώτη φάση το φαινόμενο στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, δηλαδή σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο, και θα ενημερώνεται καθημερινά για τις εισαγωγές στο Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας.
Παράλληλα, κάτοικοι των εν λόγων περιοχών θα καταθέσουν μηνύσεις για το μολυσμένο νερό, που έχει οδηγήσει δεκάδες πολίτες στο νοσοκομείο.

Σημειώνεται πως ο Δήμος Ρήγα Φεραίου αποφάσισε χτες, Δευτέρα (3/6), να μην λειτουργήσουν τα σχολεία, κάτι που παραμένει σε ισχύ και σήμερα, Τρίτη (4/6), με εξαίρεση το Γυμνάσιο Στεφανοβίκειου λόγω εξετάσεων.

Παράλληλα, η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου έχει απαγορεύσει τη χρήση του νερού στην περιοχή.

Το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα.

Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά.

Για τις υπόλοιπες περιοχές, εκτός Ριζομύλου και Στεφανοβικείου που εμφανίστηκαν κρούσματα, θα εξεταστεί εάν το φαινόμενο είναι τυχαίο ή συμπίπτει με την συγκυρία, εάν πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα ή εάν υπάρχει πρόβλημα και σε γεωτρήσεις άλλων περιοχών του Νομού.

Ήδη οι υγειονομικές μονάδες της περιοχής έχουν παραχωρήσει τα στοιχεία για εισαγωγές ασθενών εκτός του Δήμου Ρήγα Φεραίου στον ΕΟΔΥ, ώστε να προχωρήσει ο έλεγχος.

Σήμερα, Τρίτη κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα συνεχίσουν τους ελέγχους στην περιοχή ενώ θα προχωρήσουν και στον καθαρισμό των αγωγών ύδρευσης.

Στη μόλυνση του δικτύου ύδρευσης στις κοινότητες του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο, αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, υπογραμμίζοντας ότι έως το τέλος της εβδομάδας οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου το νερό.

Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Από την καταγραφή των κρουσμάτων και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί με το ΚΥ Βελεστίνου, το ΓΝ Βόλου και το ΠΓΝ Λάρισας έως τις 03/06/24, συνολικά έχουν προσέλθει στις εν λόγω υγειονομικές δομές, 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, με ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων μεταξύ του χρονικού διαστήματος 24/05/24-02/06/24.

Εννέα (9) παιδιά νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική κλινική, εκ των οποίων 2 έχουν πάρει εξιτήριο ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου. Πρόκειται για κατοίκους των εν λόγω περιοχών των οποίων η σύνδεση με το φαινόμενο διερευνάται.

Αναφορικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella.

Έξι δείγματα κοπράνων από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο ΓΝ Βόλου είναι, επίσης, θετικά για Salmonella και εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων των υπόλοιπων τριών παιδιών. Έχει ζητηθεί η αποστολή των κλινικών καλλιεργημάτων στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Σαλμονελλών-Σιγκελλών (ΕΚΑΣΣ) για οροτυποποίηση.

Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τη ΔΔΥ της ΠΕ Μαγνησίας, έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εξυγίανση δικτύου ύδρευσης που αφορά τόσο γεωτρήσεις, δεξαμενή (καθαρισμός, απολύμανση, υπερχλωρίωση) καθώς και το ξέπλυμα περιφερειακού δικτύου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγινε viral: Σάλος με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού που έγινε τρολ – Έρχονται αποκαλύψεις για πρόσωπα υπεράνω υποψίας

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Σάλος...