Βρετανικό Μουσείο: Να εκτίθενται σε Λονδίνο και Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται σε μια νέα διευθέτηση με την Ελλάδα, μέσω της οποίας τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, περιγράφοντάς την ως μια κατάσταση που θα τους ωφελεί όλους.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Όσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε ότι το μουσείο είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τα Μάρμαρα, που αποτελούν πηγή διαφωνιών μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών χωρών για αιώνες.

«Είναι ένα πρόβλημα που είναι δύσκολο να λυθεί», είπε στο BBC Radio. «Αλλά νομίζω ότι υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός, όπου αυτά τα γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα μπορούσαν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα και αυτό θα είναι win-win για την Ελλάδα και για εμάς».

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει δανεισμό, είπε: «Συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό, για μια νέα ρύθμιση και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα, ενώ ομοίως, δεν μπορούν να μας επιβάλλουν πράγματα που θα θεωρούσαμε αδύνατα».

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν από τον επιβλητικό ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα. Ωστόσο, ο Οσμπορν απέκλεισε ένα σενάριο όπου τα Γλυπτά θα μπορούσαν να παραδοθούν οριστικά, λέγοντας ότι θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας.

«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, τότε αυτό θα απαιτούσε μια νομοθετική πράξη και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου», είπε. «Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα».

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος».

ΠΗΓΗEuro2day.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ